Sjukdomar, skötsel & vård

Barfotahäst på vintern? + verkning?

2014-11-17 16:04 #0 av: [Apelsinpajen]

Jag har sen en månad tillbaka tagit hand om och ridit en tinker som de senaste 3åren bara gått i en hage. Ägaren har därför låtit honom vara barfota och fötterna har bara verkats lite då och då (stallägaren ska ta hand om det men ibland har det gått flera månader mellan verkningarna). Jag vill gärna fortsätta ha honom barfota och jag har inte heller råd att lägga till pengar så att han får skor. Han är inte överdrivet ömfotad utan det märks bara där det är väldigt mycket grus eller stenar.

Men nu till min fråga! Hur ska man göra i vinter? Jag har inte råd med boots så kan inte brodda + att jag inte vill lägga såna pengar på en häst som kan tas ifrån mig när som helst. Redan lagt ut pengar på täcken åt honom till i vinter då han inte hade något alls. 

Aldrig haft att göra med en häst utan skor så är väldigt ny inom ämnet och väldigt nyfiken. Alla i stallet har samma hovslagare och jag kan tyvärr inte göra något åt det, inte heller ta ut någon "specialiserad" barfotaverkare.  Hovslagaren vi har brukar alltid sko och tycker att skor är det bästa i hela världen typ och att alla hästar ska ha skor. Han verkar därför "min" häst som om han skulle ha skor fast utan skor...Tänkte om någon här kanske kunde berätta hur det egentligen ska verkas? För antar att det blir fel om man gör som han gör nu? Berätta gärna för mig om jag har fel!

Anmäl
2014-11-17 16:12 #1 av: PogoPedagog

En barfora häst har ju inte lika bra fäste som en broddad häst men bra mkt bättre fäste än en skodd häst utan broddar. Därmed brukar det inte vara några större proböem att rida vintertid med en oskodd häst, just is får man så klart passa sig för men snö och frusen mark funkar fint.

Måste bara fråga varför du köpte täcke tll hästen om den har klarat sig fint utan i flera år? Tinker är väl en härdig ras som sätter mkt vinterpäls?

Anmäl
2014-11-17 17:06 #2 av: [Apelsinpajen]

För att jag inte vill släppa ut honom i hagen svettig utan täcke när det är kallt+ att han ska klippas. :)

Anmäl
2014-11-18 11:54 #3 av: Linnea

Ska han helklippas då eller? Om du spårklipper lär han kunna gå utan täcke. Täcke på blöt häst är inte så trevligt, en bra päls torkar fort och huden blir torr mycket fortare än pälsen. Har själv en lurvboll, han spårklipps och går utan täcke.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-11-18 12:43 #4 av: [Apelsinpajen]

#3 Som det verkar nu ska han helklippas. :)

Anmäl
2014-11-18 15:22 #5 av: ewelines

Haft tidigare hästar barfota året om utan bekymmer på vintern, rider mkt ute under vinter tid och som dom säger ovan, akta sig för is och sådär annars brukar de inte vars något bekymmer. Haft någon häst som blivit öm när de varit väldigt fruset men då har man bara fått välja rundor/ställen där man vet att underlaget är bättre :)

Anmäl
2014-11-18 21:22 #6 av: Linnea

Min är alltid barfota och har alltid varit. Han har i princip lika bra grepp på packad snö som en broddad häst men is undviker jag.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.