Sjukdomar, skötsel & vård

Bygga ridmuskler?

2014-10-22 01:05 #0 av: neapeaw

Har ju fått hem ett varmblods sto från travet hon är helt i träningskondition för att starta i travet. Men nu har jag ridit henne lite och hon är dålig balans och måste bygga ridmuskler. Några bra övningar? Tips?

Anmäl
2014-10-22 02:21 #1 av: Iaemi

Oj, borde man inte tänkt på sånt innan man skaffade en häst direkt från travet? 

I alla fall, jag skulle tänka mycket lösgörande. Kanske även börja från att bara longera hästen och få det att arbeta rätt, slappna av, sträcka på sig och trampa under sig med bakbenen och höja ryggen. Sedan fortsätta med bara longering tills hästen har hittat sin form och balans (kan hålla sig i den korrekta formen med bakben och rygg, sträckt hals), sedan ta med det upp i ridningen. Rida hästen lösgörande med t.ex. serpentiner, sedan lära hästen att flytta från skänkeln in i skänkelvikningar, därefter öppna/slutna när hästen blivit starkare osv. Först mycket, mycket skritt sedan traven. 

När man känner att hästen att gå och arbeta korrekt med rygg och bakben i en lång och låg form, kan man börja försöka plocka upp den lite mer korta stunder. Känner man att takten ändras och hästen faller ur formen när man plockar upp den, låt den länga ut igen och försök igen lite kortare. 

När hästen sedan kunnat blivit start i traven och kan bära sig där, inte förrän då kan man börja tänka galopp. Först på lina och jobba hästen med samma principer där, och sedan under ryttare. Viktigt att tänka på att man aldrig ska gå för fort fram och rida hästen "tomt" (i fel form/inte korrekt/inget arbete bara tomma gångarter). Det ger inget att bara galoppera runt på en ostadig häst när den inte ens kan bära sig själv i traven eller skritten. Tänk också på att det kommer ta cirka 2 år innan hästen är helt "klar" om du gör allt rätt, sedan kan det ta längre tid beroende på hästens behov. 

Anmäl
2014-10-22 02:50 #2 av: neapeaw

Öh va? Tänka på sånt innan? Klart jag vet hur jag ska göra och har tränare. Men kan alltid vara bra med tips från andra?

Hon är longerad och riden innan så helt grön är hon inte och är klar att rida men tänkte mer på musklerna, alltså de man kan göra genom klättring eller mycket start och stopp i skritten. Såklart vet jag hur jag ska rida henne men dock kan de vara kul med tips?

Anmäl
2014-10-22 02:53 #3 av: neapeaw

Sen att säga hur lång tid det tar går väl ändå inte? Tex min tränare har utbildat sina 4 ridtravare till fina dressyrhästar. Och de har inte tagit många år att få dom gå gångarterna korrekt. Det tog ungefär 8 månader kanske för henne sen bar dom upp sig bra och nu efter ungefär 1,5 år är dom utbildade inom dressyr och tävlar :) så det med tiden är nog individuellt

Anmäl
2014-10-22 03:12 #4 av: Iaemi

Ja, tänka på det innan. Det lät som om du inte alls hade någon aning om hur man bygger muskler på en häst, när det egentligen är ganska uppenbart; En häst som arbetar korrekt kommer bygga de rätta musklerna att arbeta så.

Men ja, utanför banan är klättring och t.ex. rida ut i skogen över varierad terräng såsom rötter osv så hästen måste se sig för. Intervallträning brukar också vara bra, men kanske inte på en travhäst direkt från banan. Där bör man nog istället trappa ner lite. 

Och självklart är det individuellt men 1-2 år brukar vara ungefär vad det tar. Och då menar jag ju självklart inte att du måste vänta så länge med att börja tävla, nej du kan gå ut på tävlingar innan dess eftersom det också är ett lärningsmoment. Men jag pratar om t.ex. högre klasser. Men man strävar ju ändå efter korrekta, starka muskler och en hållbar häst. :)

Anmäl
2014-10-22 03:17 #5 av: neapeaw

Ja jag insåg själv att mitt första inlägg så lät jag fruktansvärt okunnig, såklart vet jag vad för häst jag skaffat mig och givetvis hur jag ska göra. Men kan vara kul med tips från andra kanske finns någon som kommer med något man inte tänkt på. Självklara grejer som klättring och skritt.. Skritt och skritt de vet jag :)

Hon är longerad och fattar galoppen hyfsat. Trav har hon en fin samlad trav i ridningen. Det enda är att hon är ganska omusklad över ryggen så hon är svår att rida. Men gäller ju att jag sitter extremt rätt och noga när jag rider henne :)
Köpte henne till att utbilda henne själv så att det tar tid är jag medveten om sen har vi ju tränare så där får vi enormt med hjälp :) men som sagt kul med nya tips om någon har :)

Anmäl
2014-10-22 08:41 #6 av: eeriksson65

Det är ju att rida i form som ger ryggmuskler t ex och så för att trampa under sig är det bra att byta gångarter och sedan är väl skänkelvikningar och ökningar och att t ex rida så sakta det går i t ex trav eller galopp men ända hålla gångarten:) sedan är det också öppna och sluta :) volter :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.