Utrustning & tillbehör

Börja rida bettlöst

2014-10-06 19:55 #0 av: Lina.k

Hej

Jag har en medryttarhäst som jag skulle vilja testa att rida utan bett.  Hon är en C-ponny som aldrig gör något dumt och går jättebra att rida på så inga problem där, men jag är intresserad av att se hur hon reagerar på att rida utan bett. 

Jag har kollat runt lite och är intresserad av något i stil med indianhackamore och repgrimmor. Jag vill inte att det ska påverka den vanliga ridningen då ägaren inte verkar intresserad av detta.

 Är det någon som har tips på något jag kan pröva och berätta om jag behöver göra några förberedelser eller träna henne på något sätt innan jag börjar? Tacksam för alla svar jag kan få och all information

Anmäl
2014-10-06 23:26 #1 av: Lina.k

Glömde skriva att jag är också nyfiken på grunderna i NH. Gärna något tips på hur man kan börja jobba med det.

Anmäl
2014-10-07 20:25 #2 av: elvirawz

Jag började rida min medryttarhäst i repgrimma och det gick bra!

De flesta snälla hästar som litar på en går finfint att rida bettlöst och brukar gå att stanna och svänga även om de inte har bett.

För att kolla om hon lyssnar kan du ta av nosgrimman på tränset och sätta på en repgrimma/indianhack under tränset för att se om hon lyssnar. Lyssnar på halter och rygga osv hon så kan du ta av tränset (gör på ridbana för säkerhets skull)

Lycka till!

Anmäl
2014-10-09 15:09 #3 av: mmillann

Jag vill säga att det är hundra gånger bättre att rida bettlöst, hästen får så ont i munnen v bett, det är inte bra alls och ingen vill ju bli dragen och få ont i munnen, så jag e för bettlöst! :)

Anmäl
2014-10-09 15:33 #4 av: BettaSplendens

#3 Fast det finns bettlösa alternativ som kan göra minst lika stor skada som bett, t.ex hackamore som används fel. Dock så gillar jag själv bettlöst, men menar att det mycket har med hur man använder det. Jag rider på ett rakt novabett just nu, men ska pröva bettlöst när jag köper mitt micklem träns :)


Anmäl
2014-10-09 15:41 #5 av: mmillann

Jo de förstås, okej, jag rider inte nu men när jag ska börja göra det med en kompis å hennes häst. Då ska jag rida med repgrimma och rida barbacka :)

Anmäl
2014-10-09 15:43 #6 av: BettaSplendens

Låter mysigt, men du borde nog skaffa ågon slags barbacka padd till hästen då för att skona ryggen eftersom belastningen kan bli konstig om man rider för mycker barbacka :)


Anmäl
2014-10-09 17:14 #7 av: mmillann

Jo jag ska skaffa en pad :) självklart vill jag inte skada ryggen på hästen och vi kommer gå mycket promenader och longera oxå. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.