Problemhästar & hästproblem

Hur ska jag få henne att sluta testa mig?

2014-08-13 23:04 #0 av: lindisen96

jag rider just nu en häst som jag ridit ett par gånger, hon är ganska ny för mig. (medryttar häst) när jag rider för hennes ägare(utbildad ridlärare/hippolog) så är hon en ängel men de gånger jag ridit henne ensam så är hon raka motsatsen. så här är det alltså, när man ska skritta henne på fyrkantsspåret i paddocken så hår hon halva långsidan sen börjar hon backa...jag väntar ut henne tills hon stannat och där börjar jag skänkla på igen men då backar hon ännu mer, väntar åter igen, jag får fram henne fyra fem steg sedan stannar hon och jag försöker driva henne framåt men alltid lägger hon i backen, blir så trött på henne men efter många om och men så får jag fram henne men på andra sidan så gör hon likadant, det är även samma sak när  man ska rida ut med henne, vi går väll max 30 meter innan hon vänder helt om och ska ta sig tillbaka till stallet, och i stallet står även 2 andra hästar och ofta när jag rider i paddocken vill hon alltid försöka smita in till stallet. 

jag vet inte hur jag ska göra för att få stopp på detta, jag vet ju att hon testar mig men finns det någon fantastisk människa som skulle kunne ge en lite råd på vad man mer kan göra, pratar även med ägaren till henne och jag gör som hon säger men hästen lyssnar tamefan inte ändå...börjar tröttna...

Tack på förhand! :D

Anmäl
2014-08-13 23:15 #1 av: JoannaLi

Tjura tillbaka. Så enkelt är det. Stannar hon, så är det så. Min första medryttarhäst var helt överj*vlig med det där (och trots det så älskar jag honom fortfarande ^^), och med honom var det enda som funkade att säga att "aha, så du vill stanna - då kan jag stanna ännu oftare!" När han ville tjura mot mig, genom att stanna, då vann ju han på det. Han slapp gå. Men när jag då alltid stannade steget innan han skulle ha stannat själv, och inte släppte fram honom förrän jag ville, då blev det ju en helt annan visa. För även om han ville gå, så kunde han ju inte, för att jag sa nej. Då slutade det vara kul att stå stilla. 

Sen gällde det även timing. Om jag skänklade lite hur som helst, och han inte kände för att gå, och därmed stod kvar, då hade ju jag "förlorat". Så jag använde något litet trick, som att vrida på fotleden, eller knacka mig själv mjukt på knät, för att se om han skulle lägga uppmärksamheten på mig. Gjorde han inte det, så stod vi kvar. Gjorde han det, då bad jag honom att gå framåt. 

Sen gjorde vi även mycket annat, det där första året, bland annat promenerade vi. Helt sjukt mycket. Det gjorde att vi "bondade", utan att bråka. Jag satt även mycket med honom i hagen och bara satt. 

Lycka till med medryttarhästen! :)


Anmäl
2014-08-13 23:29 #2 av: lindisen96

intressant, det men att stanna vid oväntade tillfällen har även jag provat men ändå när man väl provar det så står hon stilla...hon e lite patetisk hehe, men sen gör hon även en annan konstig grej, när jag typ ska vända över elr byta ta varv vägrar hon gå in mot mitten jag ser på henne att hon tittar ner i marken och blir rädd för ingenting, hur löjlig som helst.. men jag ska prova de med att se om hon lägger det minsta uppmärksamheten på mig...för när hon står stilla tillexempel kan hon även buffa till min fot med huvudet...

hästar är allt bra komplicerade ibland...

Tack för ditt svar! :D

Anmäl
2014-08-14 08:55 #3 av: Gronstedt

När hon backar och stannar, backa mer. När hon tröttnar och vill gå fram, backa igen. Om hon vänder, vänd vidare och snurra runt några varv.

Men kolla först av allt att hon inte har ont någonstans. Hästar är enormt bra på att dölja smärt och det kan hända att de går som vanligt när "chefen" ser på, men protesterar när "chefen" inte är på plats. Det behöver absolut inte ha med rädsla att göra, utan snarare med vana.

Anmäl
2014-08-14 10:11 #4 av: Flugskimmel98

Precis som i tidigare kommentarer. Fortsätt backa,tillslut kommer hästen umderfull med att det inte var så kul ändå. Min pappas kusin fick hem en nordsvensk,men denne var åt andra hållet-och stack bara. Han lät hästen springa, och de kommer underfull med att det finns roligare saker att göra.
Kolla också om hästen har ont,är det inte så så är det bara backa på;)

Anmäl
2014-08-14 10:26 #5 av: imsuchadiva

Har du bett hästens ägare om hjälp? :)

Anmäl
2014-08-14 22:30 #6 av: lindisen96

jo jag har bett ägaren om hjälp, hon var tydligen likadan mot henne i början... så skulle tro att hon testar mig, med tanke på att hon även e ridskolehäst så kan ju sitta där ifrån....men jag vet inte..

tack för era svar!

Anmäl
2014-08-14 22:30 #7 av: lindisen96

jo jag har bett ägaren om hjälp, hon var tydligen likadan mot henne i början... så skulle tro att hon testar mig, med tanke på att hon även e ridskolehäst så kan ju sitta där ifrån....men jag vet inte..

tack för era svar!

Anmäl
2014-08-14 23:00 #8 av: Wilmarabbit

Vet inte om nån sagt det men jag har en likadan häst men hon har slutat backa, men när hon gjorde så fick jag tipet att jag skulle fortsätta backa alltså öra det med mening NÄR hon börjar då har du vunnit lycka till

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.