Dressyr

Arbeta häst / bakom lod

2014-08-09 19:09 #0 av: toveseg

Min häst har förmågan att gå väldigt mycket bakom lod. Det ser inte särskilt vackert out och jag nästan skäms när jag rider. Känner mig som en djurplågare som sliter och drar när jag försöker få upp huvudet på honom. Han går nästan i rollkur (mycket sällan) och när jag mjuknar i handen så blir han så himla tung fram och bara hänger i bettet. Han söker sig för mycket neråt så hans huvud är mellan frambenen och bakom lod. Jag vet inte vad jag ska göra för att förhindra detta, för det ser inte ens logiskt ut. Finns det någon hjälptygel, eller något man ska tänka på? Vill verkligen inte rida honom fel. Rider dressyr för det mesta på pelhambett, men har vanligt tredelat med. Han är varken känslig eller för stark med pelham. Han lyssnar bättre när man ska bromsa/styra men han kan hänga med halsen hur mycket som helst. Vet inte vad jag ska göra så att han bär sin form bättre. Ja, han är inte så musklerad, men detta är inte en på vägen till att arbeta rätt. Han gör såhär oavsett om jag höjer handen, mjuknar, tar fram handen, driver osv. Hur ska man egentligen göra? Någon med snarlika "problem"?

Anmäl
2014-08-09 21:23 #1 av: Nesslan

Har du ingen duktig tränare som kan hjälpa dig?
Mina tips är att ha ett vanligt tränsbett (om han trivs på det), jag skulle inte heller sätta på en hjälptygel. Försök rida hästen fram för skänkeln, gör uppresande tygeltag om han blir tung i handen, och lätta, säg "varsågod, bär ditt eget huvud". Om du får ärligt driv bakifrån borde han bli lättare i sin framdel efterhand som han blir starkare. Jag skulle växla mellan ridning och tömkörning, speciellt då du skriver att han inte är färdig musklad.

Anmäl
2014-08-09 22:02 #2 av: *~HamsterHamster~*

Long and low ridning fixar nästan allt som har med nacke att göra. Stärker muskler hjälper att fixa till fel form. fel vikning av nacken och hästar som går mycket bakom lod. Det finns övningar på youtube för long and low ridning. föreslår att du prövar dig på dem och försöker få din häst att slappna av lite och runda rygg och nacke med lång/ längre hals. Arbeta inte på long and low för länge det sliter nämligen på hästens framben. 20 minuter räcker på början ännu mindre. Det kräver mycket övning och tålamod, men det borde funka.

Anmäl
2014-08-11 09:19 #3 av: P4go

Veterinär skulle jag säga.. Hjälpte till med en häst som gärna gick som du beskriver och han hade jätte ont i ryggen..
Så kolla med veterinär..

Anmäl
2014-08-11 16:56 #4 av: Linnea

En otillräckligt musklad rygg i kombination med en tung hals kan göra att hästen i te orkar bära upp hela sig. Bra dressyrarbete tar bort problemet men det kan ta lite tid.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-08-11 17:00 #5 av: *~HamsterHamster~*

Vad heter long and deep på svenska?

Anmäl
2014-08-12 01:09 #6 av: Praefatio

#5 Lång och låg form.

Anmäl
2014-08-12 09:17 #7 av: Gronstedt

Balansera ordentligt innan du mjuknar, så att vikten ligger på bakbenen. Upprepa tills han inte faller fram på eftergiften. Varje gång det blir rätt och han ger efter utan att bli tung, så kan du driva lite försiktigt för att få mer energi bakifrån. Med tiden, när hästen blir starkare, blir detta naturligt för den och den börjar bära sig själv mer och mer.

Men i början, innan den har styrkan, kommer den att behöva stöd av din hand ibland.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.