Utbildning & träning

Börja hantering/inridning

2014-08-03 16:30 #0 av: louiseeeeeh

Tjena! Har nyligen skaffat mig två kallblodsston, dotter 14 år och mamma 24 år. Och den yngre har aldrig igentligen blivit hanterad, hon har bara gått i hage, typ lösdrift för det mesta om jag förstått rätt, hon går än så länge inte att ta ifrån mamman, lyfta hovar osv, nån som har erfarenhet av hur man ska göra, vill att de ska bli så rätt det kan bli, hon har under sina 14 år hunnit bli väldigt bestämmande och tjurig;) hjälp och tips uppskattas!:)

Anmäl
2014-08-03 17:18 #1 av: [Moa-]

Min första tanke och undran är hur det kommer sig att dessa har kommit i din ägo? Vad har du för syfte med införskaffandet?

Generella råd är ta det lugnt och tänk på säkerheten. Samhantera dem gärna inledningsvis och öva långsamt och försiktigt på avvänjande.

Anmäl
2014-08-03 17:24 #2 av: thungy

Det är inte alltid lätt att starta en häst som har lång livserfarenhet men lite människoerfarenhet.  Jag kan rekommendera Warwick Schillers träningsätt för äldre hästar, fungerar otroligt bra men kräver tålamod hos tränaren.  Några video:

https://www.youtube.com/watch?v=Eezd-2uq4OM

https://www.youtube.com/watch?v=3Ko0vRXR0wA

https://www.youtube.com/watch?v=f1kl2iIpWqg

https://www.youtube.com/watch?v=dHFtgj7sJXs

www.warwickschiller.com

Lycka till

Anmäl
2014-08-03 17:35 #3 av: louiseeeeeh

#1 förra ägaren kunde ej ha kvar dem, han hade tänk ta bort dom till hösten, och jag var ute efter sällskap till min shettis då hon blev själv, dm är supersnälla båda två, absolut inte elaka, nafsar och bits inte, så Som sällskap funkar dom absolut, men självklart är ju tanken att jobba med henne

Anmäl
2014-08-04 23:48 #4 av: koaala

Om det vore jag då ser jag två möjlighet. 1) Sära på hästar först, så att de har noll kontakt. Det gör dem båda väldigt osäkra, men då får man möjligheten att komma närmare hästen.  Då närmar man sig den yngre som hon är en vildhäst och börjar från 0 . 2) Låter hästarna vara tillsammans, men ha två personer samtidigt att pyssla med dem, så att hästen kan själv lära genom att se vad som händer med hennes mamma.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.