Sjukdomar, skötsel & vård

Importera hästar och sjukdomar?

2014-07-19 15:43 #0 av: Rafflan

När det kommer till att importera tex hundar och katter finns det ju en risk för import sjukdomar och man ska alltid vara försiktig även om hunden/katten är vaccinerad. veterinär kollad och allt.

Men hästar importeras i mängder, hur är det med sjukdoms riskerna där? vad finns det för olika sjukdomar som kan komma med importhästar?

abortvirus har jag hört men det borde väl finnas fler?

Anmäl
2014-07-20 09:27 #1 av: Tusen

"Infektiös anemi är den sjukdom som utgör den aktuellaste allvarliga sjukdomsrisken. Sjukdomen förekommer i flera europeiska länder. West Nile virus som sprids av myggan och som smittar olika djurarter och också människan förekommer i östra och södra Europa. Om dessa sjukdomar som skall bekämpas med stöd av lagen om djursjukdomar skulle komma till Finland, skulle de bekämpas med lagstadgade åtgärder.

Många otrevliga, men mindre allvarliga sjukdomar förekommer redan i Finland. Med importerade hästar kan också komma virus-, bakterie- och tarmparasitstammar som orsakar också dessa sjukdomar. På så vis kan bland annat virusarterit, kastningar och neurologiska sjukdomar orsakade av herpesvirus-1 och kvarka sprida sig."

Källa

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.