Sjukdomar, skötsel & vård

Boxvila

2014-07-05 22:29 #0 av: WornOut

Hejsan!
Min ena kille har efter ligamentskada i hasen fått ordinerad boxvila i 3mån och därefter sjukhage lika länge.

Jag vill ha alla era tips, ideér, tankar, åsikter och förslag på vad jag kan göra för honom , vad jag ska akta mig för, vilka risker som finns och självklart även om någon har erfarenhet av liknande skada och dess utgång.

Han har fri tillgång på grovfoder i smhn, står på spånpellets(svårt att göra bädd vilket han ska ha egentligen, pga att han går runt mycket, tips på det med om ni har), ska sätta upp en del slickstenar och leksaker till honom, funderar även på att skaffa en kanin.(ska man ha den lös i boxen eller i ett hörn m te x plywood skiva så den ej blir trampad på?) , ska även lägga in grenar till honom. Tricktränar regelbundet i vanliga fall och kommer fortsätta med detta (tips på trick där han slipper använda bakbenen?)

Som sagt, ge alla tips och åsikter ni har!

Anmäl
2014-07-05 22:31 #1 av: Tjeja

följer

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-07-05 22:38 #2 av: WornOut

Ska tillägga att han får uppblött hö och jag ska skaffa halm plus något mer snällt mot magen pga kolikrisken.. linfrö? andra förslag?

Anmäl
2014-07-06 11:38 #3 av: PogoPedagog

Kan man inte göra en hage i boxstorlek i hagen istället?  Just för det social tänker jag. Det måste ju betyda mycket för hästen att ha hästkompisar nära.

Anmäl
2014-07-06 13:31 #4 av: WornOut

Frågade vet det också men fick strängt nej..

Anmäl
2014-07-06 13:54 #5 av: Linnea

Jag gillar inte alls boxvila. Dom vrider lederna så dumt när dom går på sån liten yta, inte så bra att stå inne alltid. Har nog inte bra tips, kan han se andra hästar från boxen genom ett fönster eller så?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-07-06 17:03 #6 av: Tusen

Är inte heller mycket för boxvila. Tycker det var en mycket konstig veterinär som inte tycker att hästen skall få umgås (om än vid sidan om i liten "boxhage") med andra hästar under 3 månader. Stackars häst. de brukar bli som galna när man sedan äntligen får ta ut dem ur boxen.
Min veterinär ordinerar i princip aldrig boxvila. Han tycker som ovanstående (och han har ju en del erfarenheter av detta) att de gör sig mer illa i boxen under en boxvila än om de fått gå med eller i närheten av andra utomhus. 
Ligamentskada säger du. Det är ju en senskada då? Vilken sena och på vilket sätt? Låter som en riktigt stor skada om hästen inte får röra på sig på 6 månader.

Anmäl
2014-07-06 21:11 #7 av: WornOut

Har inget med senor att göra utan l igament. Två helt olika saker, om än av samma textur :p Båda sidoligamenten (in och utsida) är mer eller mindre helt av.
Jag håller med er helt och tycker inte att hästar ska läka i stillhet om det inte är absolut nödvändigt, vilket det verkar som i det här fallet. Jag kommer förmodligen börja röra på honom lite tidigare än vad veterinären sagt, men då jag inte har någon erfarenhet av ligamentskador och inte vet hur läkningen av dom funkar så vågar jag inte chansa allt för långt utanför vets. ordinationer.

Han har fönster på två sidor av boxen så han ser de andra hästarna näst intill hela tiden.
Jag har inne de andra hästarna ett par timmar om dagen hos honom i samband med att jag rider dom.

Anmäl
2014-07-06 21:22 #8 av: Tusen

Okej, ledband (Trodde det var samma sak) Men hur har det gått till? (Mest nyfiken)

Anmäl
2014-07-06 21:36 #9 av: Tusen

Jag kan berätta om en av våra hästar som råkade vricka till sig ordentligt i hagen en regnig septemberdag. Hon hade förmodligen halkat i hagen på något vis. Hon var mer eller mindre blockhalt. Under vintern gick hon på lösdrift och råkade vricka till sig igen lika illa, då hagen var otroligt knögglig av lera som frusit efter tidigare hovavtryck.
Detta hände 2010. Inte förrän i år har hon blivit helt återställd. Vi har jobbat länge och försiktigt och var nästan beredda på att helt ge upp och bara använda henne som avelssto. Men nu är hon äntligen okej. Vi är så glada över detta men under den tid hon har fått vila från skadan har hon fått två föl.
Jag hoppas innerligt att du får ordning på din hästs skada då denna typ av skada tydligen är väldigt svårläkt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.