Annons:
Etikettersjukdomarskötselvård
Läst 2752 ggr
Rafflan
2014-06-30 23:18

Ponnysar i kolgruvan förr friskare än hästar idag?

"Ofta arbetade de sedan hela sitt liv under mark, och pensionerades inte förrän de var en bra bit över 20 år."

Om det är sant, varför tror ni det är att många av dagens hästar som presterat och tävlar hårt ofta får skador som avslutar deras tävlings karriär och gör så dem får gå i pension?
Då dessa hästar/ponnysar inte verkar haft ett direkt lätt jobb…

http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/ponnyerna-var-kolgruvornas-kampar.htm

Annons:
rudyC
2014-06-30 23:37
#1

på då tiden avlade man för att hästen skulle hålla  och på "ett bra huvud"

idag avlas dom mer tex  på att springa fort som fan och bryr sig inte om att hästen får problem med lederna när dom är 5år ist för 15 år

och när dom sprungit in en massa pengar som 7 åringar så börjar folk med att avla på hästen som har dåliga leder men som springer fort som fan

ett annat ex är ca 20-30 år tbx så avlade folk på travare som sprang in massa pengar men ingen kotte kunde hantera hästen för folk glömde att att avla på ett bra huvud dom bara såg en häst som kunde springa in pengar för dom

sen så har du folk som har en söt ponny och dom har en granne som har en söt ponny….

osv osv

Caf_Roy
2014-07-01 01:12
#2

Ponnysar blir fortfarande uppemot 30 och förr i tiden i kolgruvorna brydde man sig inte så mycket om hur ponnyn mådde så länge den kunde dra. Så även dagens lite robustare ponnysar skulle nog hålla lika länge. Min förra ponny tex gick msv vid 24 och ponnyn innan debuterade fälttävlan vid 27 och pensionerades vid 30.

"Att ha kul är snabbaste vägen till lycka"

Linnea
2014-07-01 13:29
#3

Skillnaden är nog mest att kolgruvorna använde ponnyer. De hästar som oftast blir skadade är stora hästar. Ponnyer avlas normalt sett lite bredare, inte enbart prestation och exteriör utan den mentala biten är också viktig. Plus att de som håller på med ponnyavel nog är mer noga med vilken hingst dom använder. Visst är det nog ofta några få i varje ras som används mycket mer än övriga men det känns som att folk tänker efter mer plus att det verkar som att de som föder upp ponnyer "på allvar" har ett antal ston och därmed mer erfarenhet. Fördelen med att avla på ponnyer är att betäckningarna med en riktigt fin hingst normalt sett bara kostar en bråkdel av vad en motsvarande halvblodshingst skulle kosta. Det här gör att man kan använda riktigt bra hästar i sin avel och strunta i medelmåttorna. Plus att alla omkostnader för ponnyer är mindre, äter mindre, använder mindre strö osv. Vad gäller halvblod är det många som bara har ett eller två ston, ofta inga jättefina för såna är väldigt dyra. En hel del av dom har tidigare tävlats men fått sluta pga skador. Om dessa orsakats mest av dålig avel eller dålig ridning kan nog skilja ganska mycket. Detta sto som, vid ganska ung ålder, inte längre duger för tävling betäcks med nån halvfin hingst (de jättefina är jättedyra) som förmodligen passar stoet lite sådär halvbra eftersom uppfödaren bara vill ha ett fint föl eller inte har så mycket kunskap om avel. Gärna väljer man en hingst med fina rörelser, som kanske inte alls är lämpligt på stoet man har om denna dåliga ben. Resultatet blir sådär. Ännu bättre blir det om fölet blir ett sto och denna häst också blir en sådär halvbra tävlingsindivid som inte heller håller särskilt bra. Vad gör ägaren?  Sätter den i avel såklart. Sen finns det självklart väldigt många även där som verkligen kan avel men det blir ändå fel för man bortser från en väldigt viktig sak, hållbarhet. Om ett sto knappt är riden eller tävlad så hur kan man veta att hon håller för arbete? Speciellt om hennes mamma inte heller har gjort så mycket… Om hästen inte längre kan tävlas pga skador måste man rannsaka sig själv och gå igenom skadan noga. Har den uppkommit pga dålig ridning eller håller inte hästen för arbete? Är det det första så bör man omgående lära sig rida bättre, är det det sistnämnda så bör hästen inte användas i avel.

Det finns ytterligare en aspekt som skiljer de flesta ponnyuppfödare från de flesta halvblodsuppfödare, uppväxten för unghästarna. Ponnyer går oftare på lösdrift (och under en längre tid) än vad halvbloden gör vilket gör att de kan växa sig starka långsamt under lång tid. En unghäst som står på box och som möjligtvis blir longerad som tvååring och som sen utan någon vidare träning, ska börja ridas vid 2,5 års ålder för att sen gå treårstest har inte alls samma möjligheter att bli stark. Det märks inte då, utan långt senare. Det gör att de skador som uppstår inte ses som ett resultat av  uppväxtförhållandena varpå man fortsätter som förut.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Rafflan
2014-07-01 15:06
#4

#2 & #3 Fel, läs artikeln, även hästar var där nere 😉

"Både små och större hästraser användes; de allra minsta ponnyerna arbetade i de trånga gångarna djupt nere i gruvorna, medan de lite större raserna arbetade längre upp. De stora arbetshästarna, som Clydesdale och Shire, användes främst för att frakta kolet ovan mark."

Så dem raser emellan små ponnysar till Clydesdale och Shire arbetade i gruvorna men lite högre upp = hästarna var där nere men inte längst ner ;)

Lite OT: Jag gillar även hur artikeln beskriver att man tog ner hästarna för att kvinnor och barn inte skulle behöva jobba där nere och sen gjorde man lagar för hur det egentligen skulle vara för ponnysarna och hästarna där nere så dem fick det bättre och bättre :D

Linnea
2014-07-02 12:26
#5

#4 Du kan inte jämföra en shire med ett halvblod i fråga om hållbarhet. Kallblod och ponnyer ligger rätt nära varandra. Dessutom, en häst i gruvan som inte klarade arbetet togs förmodligen bort ganska snart och användes inte i nån avel.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Rafflan
2014-07-02 16:01
#6

#5 läs artikeln, Shire hästarna jobbade ovanför marken då dem var för stora för att jobba i gruvorna, så dem hästar som jobbade i gruvorna var nog inte så kraftiga och därför säkert mer lika dagens "sport" hästar.

Men tror som fler skrivit att det kan bero på den dåliga aveln idag. Att då avlade man inte på dem hästarna som inte klarade arbetet, idag avlar vi ju på dem hästar som hoppade bra men inte höll för tävling i längden.

Annons:
Suskiv
2014-07-06 13:27
#7

Var nog knappast smäckra sporthästar som jobbade i gruvorna utan främst ponnyer i olika storlekar och små kallblod.

//Mamma till både vilddjur och tamdjur. :-D

Tusen
2014-07-06 21:39
#8

Ponnysar och kallblod är ju mer hållbara än t.ex. övriga varmblodiga hästar, även idag. Bara de får jobba regelbundet så håller de länge, länge.
Det är därför deras försäkringar är billigare än andra rasers försäkringar. 👍

Upp till toppen
Annons: