Sjukdomar, skötsel & vård

kan de vara mugg/rasp?

2014-06-19 13:30 #0 av: examynia

min häst har som skorpor eller hur  man ska säga.. jättesvårt att förklara.. men de är inte sårigt under utan de är som skorpor bara.blir ju självklart pälslöst där man tar bort skorporna men inga öppna sår.

en sträng på varje bakben.. ingenting i karlderna eller liknande utan bara på bakbenen..kan de ändå vara mugg/rasp? han är inte varm eller svullen å verkar inte som att han har ont för att jag får pilla bort de rätt så mycket innan han blir sur på mig..

så frågan är kan de avra mugg/rasp trots att han inte har de nån annanstans..

funderar på att köpa hexocil å tvätta å se om de försvinner men vill ändå höra vad ni tror.. å brukar hexocil hjälpa mot mugg?

Anmäl
2014-06-19 13:33 #1 av: Linnea

Kan vara rasp. Funkar inte vanlig behandling mot mugg så hör med din veterinär.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-06-19 13:35 #2 av: Bjallstal

Kan mycket väl vara rasp. Tvätta med klorhexidin lösning och sedan salva mot mugg/rasp på var det som fungerade bäst för min ponny som fick mugg så fort det var fuktigt ute en längre period.

Anmäl
2014-06-19 13:41 #3 av: examynia

tack.. för han har ju vita ben men som sagt de är BARA en bit uppe på benen å ingen annastans.. vad är de för speciell salva man använder?

hexocilen innehåller väl klorhexidin? eller?

Anmäl
2014-06-19 13:48 #4 av: Bjallstal

Sålde hästen för ca ett år sedan så kommer inte riktigt ihåg.

Hittade nu, tvättade med Hibiscrub från apoteket sedan köpte jag en liten burk men en svindyr salva i en ridsportsbutik, men har för mig att Raditals Lila/Blå spray fungerade lika bra efter tvätt när benen torkat igen. Hade ett helvete med mugg/rasp på min ponny, den kom jätteformat och klättrade snabbt över kotorna på bakbenen innan den började lägga sig. Hade alltid påse med muggbehandlng i stallet.

Anmäl
2014-06-19 14:28 #5 av: examynia


okej tack så jättemycket=)

 

Anmäl
2014-06-19 16:25 #6 av: WinterPrince

Är det bara på en fläck, så kan det ju varit något litet skrapsår han fått, som nu har läkt igen. Tar ju ett tag innan pälsen växer ut. 

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.