Ridning

Tänka på vid provridning

2014-05-06 21:41 #0 av: Pelzi

Ska bestämma snart en tid och åka och provrida en häst som jag ska eventuellt ta på foder. Grundinriden hos unghäst inridare. kat d ponny islandshäst/Curly, inte riden mycket  7 år gammal, inte igångsatt. Står på lösdrift. Går inte att lämna själv i hagen tydligen.

Tycker ni jag ska prova rida hästen  när jag åker och kollar på den? Se hur den lyssnar och sånt? Vad ska jag göra då med hästen när jag rider den? Vad ska jag annars kolla på hästen?

Anmäl
2014-05-07 11:55 #1 av: PogoPedagog

Klart du ska provrida! Verkar ju vansinnigt att ta hem en häst man inte provridit alls. Är den inte riden på länge behöver du ju bara ta några varv i en paddock. Däremot får man ju nästan räkna med att hästar har några månader när de beter sig helt upp-o*ner när de byter hem, det blir ju en så stor omställning.

Jag köpte häst förra året och kollade mest psyket o inställningen hos hästen, det är viktigast för mig. Verkar hästen glad och trygg, hur reagerar den på enkla hjälper. Hur reagerar den om man ber den om något svårare t.ex rygga. Ta gärna en sväng i skogen eller bara runt stall o gårdsplan. Finns det något som hästar brukar tycka är läskigt där t.ex någon stor maskin är det kanonbra att passa på att rida runt den. Det är ju himla bra att veta hur hästen reagerar om den blir rädd. Vissa hästar skenar ju genast hela vägen hem medans vissa tar några steg åt sidan för att sedan stanna o utvärdera situationen.

Du ska helst vara med och hämta hästen i hagen och göra i ordningen dem med. Då ser du om den t.ex är väldigt svår att tränsa o liknande.

Anmäl
2014-05-07 12:25 #2 av: Pelzi

Hästen har ingen sadel just nu men ska då provrida med en barbacka gjord åtminstonde, dem har ingen ridbana men en hage som jag kan provrida iallafall :)


Anmäl
2014-05-07 15:58 #3 av: Chestnut

Tips av egen erfarenhet:

Be ägaren/nuvarande ryttare/nuv. skötare etc (helt enkelt den som visar hästen) hoppa upp först. Då ser du om den har några olater (orolig vid upphoppning etc) först innan du riskerar din egen hälsa. 

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-05-07 23:10 #4 av: Pelzi

#3 ägaren är för stor för att rida hästen därför också de  säljs så det får nog bli jag som hoppar upp först får gå på magkänslan helt enkelt :)

Anmäl
2014-05-08 20:16 #5 av: jiithra

Led hästen lite innan du sitter upp, skulle jag föreslå. Testa stanna, börja gå osv och se hur hästen reagerar.

Anmäl
2014-05-08 20:42 #6 av: Pelzi

#5 ja så klar jag gör det först :)

Anmäl