Ridning

Från bett till bettlöst

2014-04-20 11:39 #0 av: Mattespirog

Hej!
Efter att ha läst artikeln "läsvärt - bettets effekt" har jag blivit mer intresserad av bettlösa träns.
Hur skulle ni göra för att lära en häst som gått med bett hela sitt liv, gå med ett bettlöst? Samma sak gäller med ryttaren.
Tack!

Anmäl
2014-04-20 15:35 #1 av: Uss

Min erfarenhet är att det är ryttaren som behöver lite tid på sig för att lita på det bettlösa ;D

min häst bytte vi bara på eftersom vi provat att rida med grimma i paddocken(eller repgrimma, minns inte vilket), dotterns häst som gärna bet tag i bettet och blev stark satte vi på ett huvudlag med bett och korta tyglar (inga andra remmar) under sidepullen, som en extra säkerhet. Så kunde dottern hålla i bettyglarna den korta bit vi måste rida på väg, men det tog inte så lång tid (ngn vecka tror jag) innan vi märkte att han blev lugnare med sidepullen o då slapp han bettet helt. Häst nr 3 fick också byta tvärt, men igen; han var också en typ som gärna låg på så skulle vi rida på väg så ville dottern gärna ha bett i stället... Tills hon "glömde" bort det ;)

Anmäl
2014-04-20 16:23 #2 av: Mattespirog

Okej tack! :)
Rider man som vanligt med sidepull? Alltså att man som ryttare inte känner någon större skillnad än ifall man haft ett träns med bett?

Anmäl
2014-04-20 16:26 #3 av: imsuchadiva

Det är inte bettet man rider med, det är med sitsen och skänklarna, vikten och blicken, alltså kroppen. 

Så vill du rida bett-löst så är det bara du börjar göra det, dock är det precis som med bett lika viktigt att det är rätt inpassat. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.