Ridning

Trampa ner hälarna

2014-04-08 16:33 #0 av: KesoLejonhuvud

Hej!
Jag har ett litet ''problem''

Jag tror mina hälsenor är för korta. Jag har alltid jättesvårt att trampa ner hälarna och om jag tramar ner de så lågt som går blir det bara en liten liten bit. Några tips på vad jag ska göra? Det gör aldrig ont utan det bara '''tar stopp'' Glad

Anmäl
2014-04-08 17:35 #1 av: Caroline L

Du kanske bara har oviga senor? Glad Att dom inte är vana att trampa ner sådär. Jag hade lite problem med det i början men ju mer jag gjorde det och stretchade dem så gick det bättre. Idag är dom alltid nere, jag tänker inte ens på det.

Anmäl
2014-04-08 19:04 #2 av: [Smári-Alva]

Så är det för mig med! När jag gick på ridskola så sa ridläraren alltid: trampa ner hälarna stor Alva! (Det fans en liten Alva oxå😃)

Anmäl
2014-04-08 19:50 #3 av: Zadeira

Jag finner det intressant eftersom man är olika byggda, och har läst en väldigt bra artikel där det står följande om just hälen:

Benen skall hänga nedåt. Det är fel att pressa ned benen för att försöka sänka hälen. Den sänkta hälen är ett bevis på att  benet är avslappnat, och har inget egenvärde. Hur sänkt hälen är varierar mellan olika ryttare. För en del ryttare är det på grund av deras kroppsbyggnad omöjligt att få ner hälen men de kan mycket väl ha en bra sits med avslappnade ben ändå.

(Mark ridhandbok: http://bok.markus.ridakademi.se/5/Ryttarens+sits%2C+olika+sitsar+i+olika+situationer)

Mitt råd till dig är alltså att se över hur hela din sits ser ut och känns. Haka inte upp dig på att du inte kan trampa ner hälarna utan slappna av i sitsen och skänklarna och koncentrera dig mer på hur du sitter så kommer hälarnas position förmodligen hamna bättre.


Anmäl
2014-04-08 19:56 #4 av: Peppe

Mitt tips är att istället för att sänka hälen så tänk på att höja tån. Och som #3 skriver, hälen är något som kommer automatiskt när resten av sitsen stämmer Glad

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2014-04-08 21:09 #5 av: KesoLejonhuvud

Åh, okej. Tack för tipsen alla ni! Rider endast en gång varannan vecka (JÄÄÄÄTTE SYND) så kan ju ha med saken att göra. Men eftersom ridläraren hela tiden tjatar om hälarna så blir det lite svårt, men ska absolut tänka på det ni skrev!Glad

Anmäl
2014-04-08 21:26 #6 av: Caf_Roy

Vill du kolla om du kan få ner hälarna kan du ställa dig med trampdynor och tår på ett trappsteg och se om du kan få ner hälarna då. Det kan också vara dina skor som inte vill böja mer.

Anmäl
2014-04-08 21:49 #7 av: KesoLejonhuvud

Har provat det och får ner hälarna något längre men inte speciellt långt ändå. Men får göra det ibland så kanske de ''mjuknar'' efter ett tag Glad

Anmäl
2014-04-09 10:33 #8 av: Gronstedt

Var också noga med att ha stigbygeln långt ut på foten, helst framför den främre trampdynan. Har du den för långt bak så kan ju inte hälen sjunka ned.

En annan sak som kan hjälpa är att du "öppnar" vinkeln mellan låret och mellangärdet och försöker få knät nedåt och bakåt - då kommer hälen att sjunka nedåt automatiskt. Om du spänner dig och drar upp knäna åker också hälen upp.

Anmäl
2014-04-09 10:40 #9 av: Uss

Se upp så du inte spänner insidan av låret samtidigt i din iver att pressa ner hälen. Hästen känner det och tar det som drivning om den är känslig - fast det problemet har du kanske inte på en ridskolehäst...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.