Utrustning & tillbehör

Hjälp ang bettlöstträns/hackamore

2014-04-06 20:23 #0 av: JoeyPowiiie

Hej!

Jag har beslutat mig att börja rida bettlöst. Men jag behöver hjälp vad för sort jag ska ha. Bettlöst träns eller hackamore? Prisskillnader? negativt? positivt? :) Hästen ifråga är en arab på 21 år, väldigt känslig men väldigt pigg och stark. Vill helst ha den tävlingsgodkänd.

Anmäl
2014-04-06 20:35 #1 av: Praefatio

Mitt enda tips är: prova dig fram! Det är väldigt olik vad hästarna föredrar. Min avskydde hackamoret, slängde med huvudet och tyckte det var otäckt. Med sidepull blev han mest seg som kola, han stretade emot för trycket och blev allmänt ovillig. Sånt träns som korsas under huvudet reagerade han på på samma vis som hackamoret, slängde med huvudet och tyckte det var äckligt. Repgrimma var tillslut det enda som fungerade för oss. Bäst tyckte vi dock om ett riktigt milt bett.

Anmäl
2014-04-06 21:48 #2 av: LinaN

tips är att leta efter second hand, på blocket, stall-loppisar i ditt område, eller ännu bättre låna av en stallkamrat och testa sig fram. det brukar ta 3-4 gånger med ett nytt bettlöst inann man själv OCH hästen fattar hur det fungerar. så bara föra tt det inte funkar första gången ska man inte avfärda det. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-04-09 19:46 #3 av: Niegemann

Är det någon skillnad för ryttaren att rida bettlöst? Måste man liksom lära sig det eller gör man bara som vanligt?

Anmäl
2014-04-10 08:09 #4 av: Caf_Roy

#3 Det är som att rida med ett nytt bett av en annan typ man är van vid. Jag har gått över från tredelat till hackamore och skillnaderna där är att man inte kan ta ledande tygeltag och att hjälperna behöver vara lite större, långsammare och tydligare. De små och snabba hjälperna försvinner helt.

Sen fungerar ju olika bettlösa träns på olika sätt, precis som olika sorters tränsbett.

Anmäl
2014-04-10 16:51 #5 av: Niegemann

Tack för svar #4 :)
Då kanske jag kan ställa en till fråga..
Vad är skillnaden på sidepull och hackamore?

Anmäl
2014-04-10 17:13 #6 av: Praefatio

#5 Sidepull är som att sätta tyglar i en lite tightare grimma, dvs. bara lätt tryck på sidan av huvudet  samt att man "drar" huvudet åt det håll hästen ska gå. Hackamore har ganska kraftig hävstångseffekt och verkar genom tryck på näsan. Hackamore är med andra ord väldigt skarpt.

Anmäl
2014-05-26 09:50 #7 av: EwaAngantyr

Vad roligt att du vill rida bettlöst!  Borde alla prova på tycker jag! 

Min hästar föredrar sidepull eller repgrimma. Hackamore blir ofta för skarp och mina gillar inte när det klämmer runt näsan.  Att rida bettlöst är oxå att utveckla en bra kommunikation via sätet och kroppen så att inte tyglarna ska kontrollera farten och svängarna. Det gör man med sitsen.   Lycka till!  

Anmäl
2014-05-26 10:28 #8 av: [[AcsJulia]]

Sidepull brukar vara det rättvisaste för nybörjare, såväl häst som ryttare! Lite förlåtande då det är relativt milt och ger direkt förhållningar. Vi använder både repgrimma, kapson (helmjuk i läder, utan kedja eller järn), sidepull, hackamore, grimma... Ja, det mesta som finns att tillgå! Nu har vi kört mer eller mindre bettlöst i fyra år, och de flesta alternativ fungerar prima. Testa dig fram och se vad som passar bäst! Tummen upp

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.