Hästens beteende

Med tungan ut ur ena mungipan

2014-03-17 21:34 #0 av: Chestnut

Hur skulle ni förhålla er till om hästen börjar greja lite väl mycket med bettet när den tycker att något är väldigt roligt?

Veterinär har gått igenom munnen, nacken och ryggen - inga fel alls, utrustningen passar också. Utan hästen grejar som sagt med bettet och tungan när den tycker något är väldigt roligt t ex hoppning. Vilket resulterar i att merparten av hoppbanan hänger tungan ut genom ena mungipan och öronen är spetsade framåt, ibland lägger hon också då huvudet lite på sniskan. Testat att rida med helt långa tyglar och noll kontakt - hästen gör fortfarande samma sak så det är inte heller något sådant obehag av hård hand. Testat flera olika bett (raka, 2-delade, 3-delade i olika material och tjocklekar) - spelar i princip ingen roll. Varierar nosgrimman mellan pullar, engelsk & helt utan. Rider generellt med väldigt lös nosgrimma. 

Hon har mer eller mindre "alltid" gjort så (äldre häst) bara att det blivit oftare på gamla dar, likväl som hon oftare tänder till och brallar iofs. 

Är detta egentligen något att bry sig om? Visst, man tappar all kontakt med munnen när hon gör så och det ser rätt komiskt ut men hon rids mest med säte så det känns egentligen inte som någon big deal eller har jag missat något?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-03-17 21:37 #1 av: LinaN

prova att byta till sidepull/hack istället och se om problemet kvarstår då. jag vet att vissa hästar gapar för att spotta ut bettet även de rids bettlöst. ;)


Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-03-17 21:50 #2 av: Chestnut

#1 Med hack trivs hon inte alls men med repgrimma gör hon samma sak ;)

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-03-17 22:05 #3 av: Stallmima

Kanske har något med synen att göra att hon lägger huvudet på sne, har det börjat nyligen?  Hur gammal är hästen?


Anmäl
2014-03-17 22:12 #4 av: Chestnut

#3 Synen när det är mörkt har varit lite sisådär i ett par år iofs men huvudet på sned började hon med långt innan och det är som sagt alltid när det är något kul som händer hon gör så bara. Galopp i skogen, hoppning, vissa dressyrövningar, rida på öppna fält... Enligt dokumentationen (import) är hon f. -95 men enligt veterinären så är hon snarare bortåt 25 år när man tittar i munnen osv. 

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-03-18 19:00 #5 av: Snowmadde87

Min häst gjorde så oxå det är jätte jobbigt nu i dag har han slutat med det och det var att nos remen var för lös och bettet var för litet då hade han ett bett som var en storlek för litet och det var en fix idé han hade

Anmäl
2014-03-18 19:43 #6 av: Gronstedt

Det där brukar hänga samman med att hästen inte är liksidig - det trixiga är att upptäcka var oliksidigheten sitter. Jag har känt två hästar som gjort det, den ena hade problem med ett knä och den andra hade pålagringar i ryggen strax bakom manken. Men om det var därför de räckte ut tungan kan man ju inte veta.

Massera och stretcha hela hästen och jobba med liksidigheten, är mitt tips. Och var uppmärksam på eventuella problem och spänningar någon annan stans.

Anmäl
2014-03-19 08:19 #7 av: Peppe

Tror också det har något med kroppen att göra men det behöver inte vara allvarligt. Oliksidighet, stelhet eller helt enkelt att hästen vill mer än den får/kan.

Se över lösgjordheten! Glad Även mellan hinder så bör hästen vara rund och balanserad om än inte i dressyrform Glad

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2014-03-19 10:51 #8 av: Uss

Saxat ur en tråd på Bukefalos (Lovisaleonoras inlägg)

"Kolla ryggen. 100 % av de hästar jag träffat som haft tungan ute har haft något problem med ryggen (öm/låsning etc). Därmed inte sagt att rygghästar alltid har tungan ute...

Många av de jag sett har heller inga uttalade problem, men gått med någon långvarig låsning i höfter/rygg. Hästarna har justerat sitt rörelsemönster utifrån låsningen och ser alltså rätt så OK ut, men ofta finns något problem i ridning/körning (vill inte böja riktigt, stel i ena sidan, svårt för ena galoppen etc)"

Anmäl
2014-03-19 16:26 #9 av: Chestnut

Alltså, hon har kända problem/skador sedan tidigare (som sagt, gammal häst där krämporna har samlat på sig) men tungan har hon grejat med sen innan dess. Iofs när ni nämner ryggen kan det ju i så fall vara kopplat till hennes pålagringar i båda bogladen - som hon har haft sen innan min ägo. Detta är dock inget som påverkar hennes funktion alls så länge man har en välinpassad sadel och rider henne i korrekt form, vilket hon görs både av mig och de som hjälper mig med att hålla igång henne. :)

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-03-19 16:28 #10 av: Chestnut

Fast vad jag fortfarande tycker är lite udda är att ho bara gör det när hon tycker att det är något roligt och aldrig jobbigt, tråkigt etc?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-03-20 08:50 #11 av: Gronstedt

#10: Så har det varit även på dem jag har sett - tungan kommer ut när de slappnar och det verkligen börjar flyta på.

Anmäl
2014-03-20 09:25 #12 av: Peppe

Min erfarenhet är att tungan kommer ut när hästen inte vill arbeta, försöker komma undan och knäpper av i nacken 

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2014-03-20 09:35 #13 av: Chestnut

#12 fast njae, när hon bara knäpper av i nacken (vilket hon kan göra lätt om man inte passar sig) så kommer inte tungan ut alls.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.