Hästens beteende

Skenande häst

2014-03-15 13:13 #0 av: ilovemyhorse00

Jag har ett litet problem jag har för några veckor sedan börjat rida en ny häst hos min granne efftersom hon behövde hjälp med den :)

Men nu till probemet jag vågar inte längre att galoppera med henne eftersom hon skenade med mig i skogen jag fick inte stopp på henne även om jag försökte få in henne på en volt eller in mot ett träd.

Det var inte det att hon blev rädd eller så för då skulle ju jag ha märkt det hon var väldigt lugn i jämförelse med vad hon brukar vara.

Hon är en gammal travare och jag tycker att hon är VÄLDIGT upp stressad hela tiden när man ska göra i ordning henne eller rida.

Så någon som har några råd om hur jag ska få stopp på henne under galoppen/skeningen om det skulle hända igen ?

Och hur jag ska få henne lugnare ? :)

tacksam för svar !!

Anmäl
2014-03-15 20:18 #1 av: VilmaKristina

Du har väl berättat för ägaren om vad som hände?

Om inte, GÖR DET. Det kanske har hänt förut med ägaren och hen har lösningen? Tummen upp

Anmäl
2014-03-15 20:40 #2 av: ilovemyhorse00

SJÄLVKLART har jag gjort det.

jag hoppade ju av i farten och då sprang hon ju hem och då tog ägaren hand om henne och hon säger att det inte hänt förut och jag skulle gärna vilja kolla med en veterinär om det är något fel med henne MEN jag vill inte säga det till ägaren gå ditt och ba ´´´Du jag tror det är något fel på din häst´´ Förskräckt

Anmäl
2014-03-15 21:24 #3 av: PogoPedagog

Varför skulle det vara något fel på henne för att hon skenade med en ny ryttare? Det låter ju som att hon testar dig eller inte känner sig trygg med dig. Hade det varit ett fysiskt fel skulle det väl kommit fram när ägaren red med?

Anmäl
2014-03-15 21:42 #4 av: ilovemyhorse00

Jag tror absolut att hon testade mig MEN det är det är det att jag blir så fundersam om ägaren bara vill ha hjälp med hästen och vill inte skrämma mig när hon sa att hon inte brukar göra så.

Både jag och mina föräldrar har sett när ägaren har kommit och ridit på henne och hon har kommit skenande tillbaka hemåt.

Men jag tror ju absolut att hon testade mig jag är hundra.

men man blir ju väldigt osäker och tänker på alla möjliga saker när man bryr sig om sin häst VÄLDIGT mycket.

Anmäl
2014-03-18 19:09 #5 av: Snowmadde87

Det låter som hon testar och att hon inte lyssnar på dig jag har samma problem med min travare så jag tränar honom att han ska lyssna på mig och mina hjälper. Gör hon samma om du rider på en ridbanan? Träna på galopp på en ridbanan och bryt av till trav tills hon lyssnar på dig. Hon märker att du är osäker då vet hon att hon kan göra om det hela tiden och prata med ägaren hon kan ju följa med tex på cykel när du ska galoppera ut så att du inte är själv så det händer något oväntat.

Anmäl
2014-03-18 23:25 #6 av: Rafflan

Är hon ordentligt oskolad eller är hon fortfarande travar-travare?

Många travare är känsliga och blev du spänd/nervös så kan det ha smittat av sig på hästen? många blir spända utan att dem själva vet om det...

Ju hårdare/mer man håller i tyglarna ju snabbare springer vissa travare, kan ju ha vart nåt sånt? man liksom låser handen och bara drar, man kan ta om och göra halvhalter i såna lägen kan funka ibland.

Mitt tips är rid mycket hemma på gården tills du känner hästen väl och känner dig säker på henne, ev rid ut men rid inte så fort utan rid i lugnt tempo och försöker hästen gå iväg och du blir nervös gå över till skritt :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.