Utrustning & tillbehör

Bettfunderingar.

2014-02-15 20:18 #0 av: CaptainBunchie

Vår kille går nu på tredelat tränsbett med lösa ringar, han har alltid gjort det när vi haft honom (dvs sen 2011) bortsett från de få gånger jag testade att ha pelham på honom.

Han har exakt 12,5 i bett på de tredelade och det sitter helt perfekt på honom (är ju viktigt att det inte är förstort när det är delat).

Har tänkt att skaffa ett tredelar äppelbett till ett av mina träns som lite variation, men det verkar bara vara 12 eller 13cm-storlekar som finns, skulle det fungera att ha 13cm?

Annars tänkte jag något rakt bett eller dylikt, mest för att han kanske kan få variation.

Pelhamet jag testade honom med gick han jättebra på, även om det kanske var lite överdrivet starkt på honom. Detta var 12,5cm stort och känndes lite litet, men det var ganska tjockt i omkretsen, kan det vara därför det blev/såg lite trångt ut?

Testade även snabbt ett rakt eggbett som en i stallet hade, som skulle vara 12,5 men jag mätte det till 13, vilket var alldeles för stort på honom enligt mig, skulle 12,5cm fungera då tror ni?

Vad är skillnaden mellan fasta och lösa ringar på ett rakt (eller ja, delat med för den delen) bett?

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2014-02-16 19:24 #1 av: CaptainBunchie

Kom på att jag säga att pelhamen var rakt i gummi. :P

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2014-02-17 18:27 #2 av: CaptainBunchie

Ingen?

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2014-02-17 18:56 #3 av: iMAKiTTYCAT

Fasta ringar gör att hästen inte får nyp i mungiporna. Jag har alltid fasta ringar eller bettplattor om bettet har lösa ringar. 

Om din häst har gått med 3-delat så länge kan den reagera negativt på trycket som blir på tungan när man rider med rakt bett. Fast å andra sidan kan den lika gärna älska det, det är från individ till individ så klart Skrattar

Anmäl
2014-02-17 18:59 #4 av: iMAKiTTYCAT

Om du upplever att din häst tycker att pelham är för starkt så fungerar antingen raktbett jättebra eller inte alls. Beror helt på hur han tycker om tungtrycket som sagt. Rakt bett är nog en av de mildaste betten som går att hitta eftersom det inte kan tryckas upp i gommen, utan tygeltagens kraft riktas bara nedåt och bakåt.Tummen upp

Anmäl
2014-02-17 19:20 #5 av: CaptainBunchie

Jag testade ett tredelat i samma storlek som han har nu med fasta ringar och jag tyckte att han inte gick bra alls på det. Mysko.

Det var inte hästen som tyckte pelhamet var för starkt, utan jag tyckte det var för starkt för honom då han är ganska snäll i munnen och inte alls stark. Red visserligen tvåtyglat också på det så det blev väl mer som ett vanligt rakt bett-effekt?

Det är just därför jag funderar på om ett rakt bett skulle vara bra på honom. :)

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2014-02-17 21:56 #6 av: iMAKiTTYCAT

Jaha okej, ja det är väldigt svårt att säga på rak arm. Det bästa är egentligen att testa sig fram eftersom alla är så olika. Sen kan det ju vara bra att testa flera gånger med, man vet aldrig hur dagsformen är Glad

Anmäl