Sjukdomar, skötsel & vård

Bronkit, fång & kanske cushing...

2014-01-29 21:01 #0 av: JTphoto

Min häst (Lekapso, sto född 2006, köpt slutet på 2011) har sedan tidigare bronkit, allergi mot kvalster och damm. Lexa har fått så kallad hyponsensibilisering och detta har fungerat bra. Hostar i stort sett inget alls. Dock ligger vi långt efter i utbildningen då träningarna inte blir många innan något nytt stoppar oss. Antingen är skadad/sjuk eller jag. (Bronkiten stoppade oss i ett år) När vi äntligen kommit gång:

Fånganfall. Veterinären tror, tyvärr, att Lexa kan ha cushings. Det skulle förklara fånganfallet. Prover ska tas så snart som möjligt. Nu står hon inne, vilket hon inte är nöjd med alls... Hon kan inte stå inne själv så de andra två hästarna får turas om att stå inne med henne. 

Hon är annars en häst med otrolig personlighet och hade hon fått vara frisk hade vi tävlat idag, det är jag säker på.

2010 tog jag bort min dräktiga D-ponny på grund av en cancersmittad tumör i magsäcken.

2011 tog jag bort min tävlingshäst då hon blev "halvförlamad" i bakdelen. Troligtvis en blodpropp eller tumör.

Tja, vad gör man för att hålla ångan uppe? Några tips om hur jag kan få henne att trivas lite bättre nu när hon står inne? Hon får hö i SMHN. Får ej ge henne morötter eller foder.

Min älskade lilla docka <3

Anmäl
2014-01-30 19:55 #1 av: JTphoto

Några tips?

Anmäl
2014-01-31 09:37 #2 av: Uss

Massage?

Anmäl
2014-01-31 10:12 #3 av: Gronstedt

Måste hon stå inne? Kan hon inte vara i en boxstor rasthage? Då får hon mer att titta på och kanske kan se sina kompisar. Kylan från marken borde väl dessutom lindra smärtan i fötterna?

Fånghästar kan ha nytta av probiotika/prebiotika, som stabiliserar tarmfloran. Rådgör med veterinär.

Anmäl
2014-01-31 10:53 #4 av: [EmmiieErixon]

om ni har fönster i boxen så kan ni väl plocka bort det och låta henne titta ut lite och känna lite vind i manen :) (om hon inte kan gå ut i den lilla hagen som #3 nämnde för att det gör för ont i fötterna att gå)

Anmäl
2014-01-31 14:42 #5 av: JTphoto

#2 Absolut :D I förrgår kliade jag henne över nästen hela kroppen med en såndär Magic Brush. Jösses vad hon njöt :)

#3 Vi har inga rasthagar. Kylan är bra men underlaget måste vara mjukt. Men nu har det kommit snö så nu kanske hon kan få gå ut i en tillfällig hage.

Men vad jag har hört ska man vara försiktig med att ställa fånghästar i hagar där det finns gammalt gräs som frusit. Någon som vet? Tänkte annars ta traktorn och hämta snö för att sedan fixa en mjuk liten hage på gårdsplanen?

#4 Ja, Men vi måste sätta tillbaka de varje dag för annars blir det för kallt på natten och fönstret är så vansinnigt tungt. Dessutom sitter det ett galler som också måste tas ner och sättas upp i så fall. kan man stänga igen med något annat under natten? Jag vill gärna låta henne titta ut.


Tack för tipsen :)

Anmäl
2014-01-31 16:49 #6 av: [EmmiieErixon]

ta en sån där tjock brandfilt liknande och vik i två lager och sätt upp...det borde väl funka? Så kan man bara rulla upp den på dagen då hon ska lufta sig och så fäller man ner på kvällen? Jag vet inte riktigt hur det ska gå ihop bra men nått liknande borde väl funka. 

Anmäl
2014-02-01 09:31 #7 av: JTphoto

#6 Ja just de! Ska se vad jag ordna idag :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.