Hästens exteriör

Hullet på min ponny

2014-01-22 19:07 #0 av: Underbarn

Tänkte lägga ut lite olika bilder här på min D-ponny. När jag köpte han för ett år sedan var han väldigt överviktig och jag har försökt motionera och ändra foderstaten. Men jag har svårt att avgöra om han är "ok" nu eller fortfarande ska gå ner i vikt. Tänkte vilja höra från er utomstående utifrån bilder.

Han känns ok, han har stått i höstas pga en skada och har satts igång lugnt så han orkar inte fullt ut i galopp än men annars så :) han är dock en kraftig ponny och på vissa bilder mkt päls så ha det i åtanke vid bedömning :)

Första bilden tycker jag han ser helt ok ut. Här har han gått på begränsat med hö medan de andra har betat (fångkänslig) men inte ridits mkt.

Anmäl
2014-01-22 19:09 #1 av: Underbarn

Här går han fortfarande på begränsat med hö, oktober. Han är helklippt och rids i skritt och trav.

Anmäl
2014-01-22 19:11 #2 av: Underbarn

Så här är han idag med vinterpäls. Han rids 3-6 dagar i veckan (inte så hårt, alla gångarter) men har nu fri tillgång på hö 12/h dygn och sedan halm nattetid. Men har bara hunnit köra så i 2 veckor.

Anmäl
2014-01-22 19:12 #3 av: Underbarn

Han ser större ut med all vinterpäls dock :)

Anmäl
2014-01-22 19:14 #4 av: Underbarn

..

Anmäl
2014-01-22 20:01 #5 av: ElinaS

Tycker att han ser ut att vara fin i hullet :)

Anmäl
2014-01-22 20:36 #6 av: Hannna

Lite svårt att säga på bilderna men det farliga fettet sätter sig oftast på nacken, omkring svansroten, ryggen och de kan även få depoter vid gjorden/strax framför där du spänner gjorden. Är han spänd i nacken - känns som en korv under mankammen = Fett! och har han en hjärtformad rumpa (om du kollar bakifrån) så tyder det på att hästen är mycket överviktig. Känn över revbenen, du ska kunna känna varenda revben genom ett lätt tryck med fingrarna, då är han lagom. Foderstaten låter bra :) Det man kan göra nu när det är hårt i hagarna är att rida mer då det ofta brukar röra sig mindre i hagarna denna årstid. Kolla om han klarar sig ute utan täcke (när vädret tillåter) även om han är klippt, då gör han av med energi för att värma sig.

Bra att du tänker på att slanka ner hästen under vintern för det är ju lätt hänt att de går upp några kilon på våren och sommaren :) Fång är en otroligt smärtsam sjukdom för hästen. Lycka till! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.