Utrustning & tillbehör

Bett till känslig häst

2014-01-16 10:30 #0 av: Comedy

Hejsan!

Innan någon säger att det är supersvårt att tipsa om bett innan man ridit/sett hästen i fråga så vill jag bara säga att det är jag fullt medveten om :) Men jag vill ändå se om det är någon som har något tips på lösningar till mitt problem, någon kanske till och med har samma problem?


Till frågan:

Min häst är väldigt känslig i munnen. Tidigare gick han på ridskola och reds där med tvådelat + remont + ev. tideman om han gick med mindre erfarna ryttare. I augusti köpte vi honom då han inte fungerade där av flera anledningar. Han är min gamla sköthäst och jag har ridit honom en massa, så vi känner varandra väl.


Efter ridskolan (och tidemannen) så har han lärt sig att knäppa av i nacken och släppa rygg + bakben. Han har även visat tydligt missnöje vid tränsning vilket han även gjorde där genom att gapa och sträcka halsen och mulen framåt samt lägga huvudet på sned. Vi har jobbat hela hösten på att få honom att släppa av i nacken och komma igång med hela kroppen, men han har inte fått upp ryggen riktigt med samma kombination av huvudlag som han gick med på ridskolan, remont + tvådelat. Har även provat att rida med tredelat några gånger, men då vågar han inte gå fram till handen utan drar ihop nacken och blir väldigt "hackig".


Eftersom jag visste sen tidigare att han är väldigt känslig köpte vi ett novabett samt ett PS-träns (High Function), och på den här kombinationen har problemen nästan försvunnit. Han blir så himla fin och travar mig nästan ur sadeln i slutet av träningar för att han kommer igång så bra med ryggen. Men eftersom man inte får tävla dressyr på Nova så måste jag ha ett annat bett att variera med. Har provat att rida med PS och 2-delat, men han kommer inte alls igång lika bra i ryggen samt blir mycket spändare och nästan lite hängig i handen stundtals. Det tredelade har jag inte provat än med PS då han var så himla konstig med det och "vanligt" träns.


Just nu rids han bara med PS-tränset + Nova eller hackamore och dessa trivs han super med.


Jag har en liten fundering på om det kan vara så att han inte gillar metallen? Att det bl.a. är därför som han accepterar Nova så mycket bättre. Någon som har några funderingar på andra mycket milda bett som är godkända för tävling? :)


Anmäl
2014-01-17 10:03 #1 av: Linnea

Kan vara att han inte gillar metalllbett. Apple mouth kanske man får tävla med? Annars finns det latex man kan vira runt betten som gör att de är mer som gummibett.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-01-17 11:01 #2 av: jiithra

Du kan också testa rida på ett rakt metallbett. Det kan vara så att han inte gillar ledade bett också.

Anmäl
2014-01-17 11:45 #3 av: Peppe

jag hade provat rakt metallbett eller ett baucherbett

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2014-01-17 11:46 #4 av: Peppe

Gärna rakt metall med lösa ringar så är det så likt nova som möjligt

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2014-01-20 12:07 #5 av: Comedy

#1 Ja, funderar lite på det. Apple Mouth har jag för mig att man får tävla med (på häst i alla fall). Vart kan man hitta sån latex, och är det inte risk för skav?

#2 #3 #4 Rakt metallbett har jag provat (dock innan jag köpte PS-tränset) och det verkade han inte heller trivas med... Har tänkt prova med fasta ringar då min veterinär (specialist på tänder) rekommenderade mig det eftersom det blir stadigare då. Vad tror ni om det? Och Baucherbett ger väl ändå tryck i nacken? 

Anmäl
2014-01-20 12:17 #6 av: LinaN

Novabettet är mjukt, vilket gör att tungan inte trycks till som det gör med två och tredelade och helt raka. Det blir stumt och ger inte efter.

Jag hade testat att rida på ett bett med tungfrihet. För då får tungan inte trycket på sig som KAN vara orsaken till att han inte gillar de andra betten men gillar novat som är ett rakt bett.

Min går otroligt bra på bett med tungfrihet, och gillar inte alls längre vanliga raka och 2-3-delade bett.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-01-20 14:13 #7 av: Comedy

#6 TACK! Det ska jag absolut prova! Vad har du för bett till din?

Anmäl
2014-01-20 16:25 #8 av: Linnea

#5 Jag köpte på horze.se. Lindar man den bra så ska det inte skava däremot blir det större risk för friktion. Viktigt att man kollar. Om hästen drar mycket är det förmodligen ingen bra grej.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-01-20 19:26 #9 av: LinaN

#7 ett Myler-bett fullcheck med bred och hög port har jag till min. Det som är fint med dessa är att de är ledade i mittendelen, så att om jag tar i höger tygel så är det enbart höger tygel som inverkar. Vänster är neutral. Så väldigt tacksamt bett som ligger stilla. 

Själva skänklarna till bettet är inte det viktiga utan jag behövde ett bett snabbt med rätt mundel då vart sidstyckena inte så viktiga. Men vi gillar fullcheck, behöver man ta ett nödstopp-tag så riskerar man inte att dra bettet genom munnen på hästen :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-01-26 20:23 #10 av: Comedy

Tack för tips!

Verkar som att jag kanske får ta ut en bettmänniska och få hjälp med att prova ut lämpligt bett till min känsliga kille... Känns lite jobbigt att köpa bett för typ 1000 kr och så funkar det inte sedan. Men jag ska absolut kolla upp bett med tungfrihet! :)

Anmäl
2014-01-26 23:57 #11 av: LinaN

kolla runt bland kompisar och bekanta, kaske har de bett i den typen som du kan få låna och testa istället för att slänga ut en massa pengar, samt att emellanåt hittas begagnade bett till väldigt förmånliga priser på hästnet, blocket mfl ställen.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-01-27 08:02 #12 av: P4go

Jag fick precis hem en väldigt känslig häst och rådfrågade en kompis med samma problem som jag. Att han slår med huvudet och krullar ihop sig.
Så frågade henne ang novabett och hon sa att hon haft det två gånger på hennes häst och han hade fått en stor blåsa i munnen.
Har du märkt det något?

Anmäl
2014-02-01 10:37 #13 av: Comedy

#12 Nope, har ridit med det på min förra ponny och med min nuvarande och ingen av dom har fått några problem. Beror mycket på handen samt om hästen biter på det eller inte. Biter hästen på bettet så att det ruggas upp måste man kasta och köpa nytt, det är väl det enda negativa med Nova :)


#11 Smart, det ska jag kolla!

Anmäl
2014-02-01 20:47 #14 av: Uss

#12 Novabetten är gjorda av silicon och det ger enligt vår tandläkare mer friktion mot slemhinnorna - förmodligen det som gav blåsorna. Hon rekommenderade plastbett i stället; snällare mot slemhinnorna och bättre än metall för tänderna (vår häst brukade bita i bettet).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.