Annons:
Etikettersjukdomarskötselvård
Läst 1047 ggr
Malinolsn
1/7/14, 9:50 PM

Ta ut veterinär..

För att göra en lång historia kort.. Min häst blev illa behandlad (av människor) i ett stall som hon var inhyrd på förut, och efter det har hon varit aggressiv och tjurig om vart annat. Nu har vi flyttat till ett annat stall och verkar trivas mycket bättre! Det märktes skillnad i hennes humör nästan första dagen, hon var mer avslappnad och harmonisk, men fortfarande lite lynnig mot människor dock.

Men, nu verkar det ha kommit ett bakslag. Man får knappt ta i henne, hon lägger öronen bakåt och drar upp mungiporna.
Härom dagen skulle jag gå förbi henne i hagen, jag behövde då flytta undan hennes bakdel en aning för att komma förbi, vilket resulterade i att hon ryckte upp huvudet, stampade med bakbenen i marken och drog iväg inåt i hagen i en väldig fart. Självklart blir man skärrad, trots att detta nästan har blivit "vardag". 

Jag tänkte nu ta ut en veterinär för att se om hon har ont någonstans, och jag undrar nu: Vad gör veterinären vid en sådan "koll"? Jag förstår självklart att dom kommer att känna igenom henne, men hur vet man om det är hennes humör som ger reaktionerna vid beröringen, eller om hon har ont? 

Har haft ut veterinär förut som sa att hon förmodligen bara var stoig, men mer än så gjordes inte. 
Tänderna är kollade, inget fel, inga vassa kanter, däremot en liten ficka. Den gjorde man tydligen inget åt på gamla hästar (19 år), så länge det inte fastnade mat där, vilket det inte gör.
Däremot tuggar hon länge och väl, tankar om detta? Hur kan jag underlätta för henne?

Jag vill nu ta ut en annan veterinär som får göra en bedömning, då den förra inte kändes så tillförlitlig. 
Hur mycket mer kan dom göra på en klinik jämfört med hemma? 
Som det är nu går det knappt att få in henne i en transport, och jag vill inte börja bråka förrän jag vet om hon har ont någonstans eller inte. Det känns som att tiden inte finns riktigt heller då jag vill få henne kollad så snart det går.
Går det att få lugnande att ge henne i samband med att man tar in henne till kliniken, eller är det helt uteslutet? Hur ska man annars göra? 🤐
Hon har inte varit med om något märkbart negativt i samband med transporten, utan hon vill helt enkelt inte. 

Planen är att först ta ut en veterinär som får göra en bedömning och bestämma om hon behöver komma in på kliniken, och isåfall åker vi självklart även dit.

Annons:
Gronstedt
1/8/14, 9:29 AM
#1

Om något hittas vid gårdsundersökning så måste du ändå till klinik, så man kan säga att gårdsundersökning är meningslöst, om det inte är fråga om sårskador, vaccination, blodprovsundersökning eller liknande. Om de inte har portabel röntgenapparat och ultraljudsapparat kan de inte göra en ingående undersökning av rörelseapparaten.

En sak du kan diskutera med veterinären är en kur med antiinflammatoriskt och smärtstillande medel. Om hästen ändrar beteende under kuren kan man dra slutsatsen att det finns en smärtproblematik.

Man ska normalt inte transportera en häst med lugnande i kroppen.

Peppe
1/8/14, 9:38 AM
#2

Det faktum att hon inte går att lasta får mig att tro att detta har med ledarskapet att göra. Du kanske skulle se över er relation?

Håller med #1, åk till en klinik om hon ska kollas. Dom kan hästar. Distriktsveterinärerna är bättre på kossor osv.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Uss
1/8/14, 9:48 AM
#3

När det gäller tuggandet så tänker jag att det är positivt - hästar mår bra av att tugga och så länge hon rör munnen "normalt" (ganska stora rörelser) åt båda hållen och det inte packas foder i munnen som ramlar ut i tussar eller det kommer ut osmält havre i avföringen så skulle jag inte oroa mig.

Sarah
1/8/14, 10:10 AM
#4

Tycker också att det låter som en ledarskapsdiskussion. Visst att hästar är programmerade att inte visa smärta, spec om de blir upprörda, men känner man sin häst så borde man se tecken ändå. Sämre aptit, sänkt huvud, hängande öron osv. Om hon blir upprörd bara för att du puttar på henne känns det verkligen som ledarskapsproblem. 

Du kan ju själv leta lite efter smärta, drar hon ner ryggen om du drar (ganska hårt) med fingrarna längs med ryggen, har hon svårt att fatta galopp, då har ont förmodligen ont i ryggen. Är hon spänd i musklerna? Framför bogarna osv. Rör hon sig ok? Inte sagt att man ska skita i att ta ut en veterinär om man känner att ngt är fel, utan att man får ett humm själv innan. 

Jag har själv två hästar med mycket humör, men humöret kommer fram då de inte förstår vad jag vill, eller om jag blir spänd, då blir de upprörda. Min ena häst kan sura i hagen i perioder då jag INTE rider, men det försvinner så fort jag börjar rida igen. Det är en ledarskapsfråga, om jag inte arbetar konstant med ledarskapet så tar han över. Han surar även vid hantering då han sätter päls. 

Om hon blivit illa behandlat så är det förmodligen extra svårt för henne med tillit till människor och då får man jobba extra mycket med ledarskap och förtroende.

Malinolsn
1/8/14, 11:38 AM
#5

Tack för alla svar!
Absolut handlar det mycket om vår relation, vår bakgrund tillsammans är inte så värst bra, och det beror på mycket. 
Jag har varit sjuk, vilket har gjort att jag i perioder inte har kunnat träffat henne, och då har hon tagits hand om andra. 
Jag har även varit väldigt rädd för henne pga hennes humör efter att hon blivit illa behandlad. Hon har attackerat i hagen och allt möjligt, jag har även blivit sparkad av henne. 
Detta var som sagt under tiden som hon inte mådde bra. 
Så absolut, att jag behöver jobba på ledarskapet förnekar jag inte, inte alls. Men däremot skulle jag känna mig betydligt säkrare om jag vet att det inte är smärta som är problemet. 

De flesta gånger jag har varit i stallet har min mamma varit med, idag var jag och sambon dit själva (jag har inget körkort), och idag var hon genomsnäll, det kändes så bra! Hon var nästan rent ut sagt mysig! ❤️
Knappt några surerier alls, fick borsta henne överallt utan reaktion, när jag kratsade hovarna så ryckte hon inte ens åt sig hovarna. 
Så det verkar gå bättre om inte min mamma är med, vet inte om det beror på att hon kanske är rädd för henne, att det är det som ställer till det. Jag själv är inte rädd längre, men självklart blir man skärrad när det blir något, det har jag svårt att komma ifrån. 
Men jag försöker i alla fall att ta min roll som ledare, jag flyttar mig inte för henne -utan ställer mig stabilt och gör mig "stor", hon får inte gå på mig, och jag kan flytta henne som jag vill (det är bara när hon är lös och jag ska flytta hennes bakdel som hon vänder rumpan till, i grimskaft går det jättebra).

Sarah
1/8/14, 12:01 PM
#6

Om det funkar att flytta henne med grimskaft, men inte lös så låter det ännu mer som ledarskap. Om hon inte sitter fast skiter hon i dig. Öva på ridbanan om du har en och var utrustad med godis. Använd grimma och grimskaft först. När du går ska hon gå, när du stannar ska hon stanna, när du börjar springa ska hon springa och stannar du från att du springer ska hon göra tvärstopp. Går hon förbi dig när du går så stannar du och backar henne osv. Stannar hon inte så stanna henne och backa henne osv. Hon ska flytta rumpan till höger om du först står framför henne och sen rör dig ner mot hennes vänstra sida. Peta lite med ett spö om hon inte rör sig. Ge godis bara när hon gör rätt. Det är små grundsaker som befäster ledarskapet. När sådant funkar med grimskaft kan du ta av grimman. Funkar sådant så brukar relationen funka bättre. 

Frågar igen, tycker hon att det är jobbigt att ex fatta galopp? Reagerar hon om du trycker hårt längs med ryggen?

Annons:
Malinolsn
1/8/14, 12:19 PM
#7

#6 Jag menar inte att hon sitter fast, utan jag menar när jag håller i grimskaftet, så som du senare beskriver, så funkar det. 
Har tränat henne, och även tidigare tävlat, i showmanship at halter, så det där kan hon. Stannar jag stannar hon, springer jag springer hon, hon går även att vända runt och backa utan beröring, precis som inne på tävlingsbanan utan problem. 

För tillfället rids hon inte, därför är det svårt att svara på det om galoppen, men förut har det inte varit några problem, utan hon fattar gladeligen galopp. Hon reagerar inte nämnvärt när man trycker längs efter ryggen.

Sarah
1/8/14, 12:29 PM
Uss
1/8/14, 12:44 PM
#9

#5 Absolut att hon känner av din mammas rädsla - när min dotter är uppjagad av någon anledning brukar jag säga till henne att hon inte får gå med ut i stallet för då blir hästarna bara stissiga. Och min häst är det absolut inga problem med, men när han gått en längre tid utan att han hanterats mer än typ in och ut ur hagen så blir han… bökig, så som #4 beskriver. Får för sig en massa saker och är vääldigt vaksam på allt; det är farligt i stallet, prasslet i busken kommer från något hästätande monster, man behöver inte stå still osv. När vilan är över så försvinner beteendet ganska fort

Upp till toppen
Annons: