Islandshästar

Islandshäst - skänkla eller inte?

2012-01-09 16:37 #0 av: hejsanpådejsan

Hejsan!

Undrar om man skänklar på en islandshäst?

Alltså, om jag inte har helt fel, är väl skänkeln benet på ryttaren (överskänkel från knä till lår, underskänkel från vad till häl)?

Men, vissa säger ju att man knappt rider med skänklarna på en islandshäst.

Men hur rider man islandshästen då?

Jag menar, man måste väl på något sätt rida hästen, inte bara sitta helt slappt på hästen; då ramlar man väl av?

 

Tacksam för svar!

Anmäl
2012-01-09 16:39 #1 av: Malinolsn

Nu vet jag inte hur det är med islandshästar, men jag rider inte med skänklar på min arabkorsning, utan med sätet och vikt! :)

Anmäl
2012-01-09 16:42 #2 av: hejsanpådejsan

Okej. :) Det är så att jag mest är erfaren teoretiskt (har läst mycket om hästar och islandshästar) men nästan aldrig ridit.

Vad innebär det egentligen när man rider med sätet och sin vikt?

Anmäl
2012-01-09 16:48 #3 av: Malinolsn

#2 Åh, jag är urdålig på att förklara Rynkar på näsan Men ja, hästen är känslig för när man lägger om sin vikt på den, så därför kan man styra den på det viset också.
Jag styr inte bara åt vilket håll den ska gå, utan jag styr även hastigheten med hjälp av min vikt, alltså tar jag knappt i tyglarna heller.

Anmäl
2012-01-09 16:51 #4 av: hejsanpådejsan

Äsch jag förstod i alla fall vad du menade. Glad

Vad häftigt! Men då förstår jag lite mer i alla fall. Tack för hjälpen/svaret! :)

Anmäl
2012-01-09 17:41 #5 av: Malinolsn

#4 Varsågod! :) Hoppas jag kunde vara till liten hjälp iallafall :)

Anmäl
2012-01-09 23:47 #6 av: Alex

Man driver med överskänkel och säte. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2012-01-10 12:45 #7 av: hejsanpådejsan

Malinolsn: :)

Alex: Okej, men jag har hört att man höjer upp underskänkeln (höjer stigbyglarna) i islandshästridning för att kunna krama om hästens sidor bättre med fötterna. Stämmer inte det? Använder man inte alls underskänkeln när man rider islandshästridning? Kan man rida lätt trav på islandshäst, som med "vanliga hästar" också? :)

Anmäl
2012-01-10 13:02 #8 av: Gronstedt

#7: Om man höjer stigbyglarna är väl det snarare för att man ska kunna sluta om hästen fast den är liten - man får ju länga eller korta även på större hästar för att hitta en skänkelläge som passar just den hästens bål? Det är väl inte för att kunna använda skänklarna?

Anmäl
2012-01-10 13:14 #9 av: hejsanpådejsan

Nej, jag tänkte ungefär så, jag också. :) Är lite dålig på att förklara. :P

Anmäl
2012-01-10 13:53 #10 av: selfrejection

#7 Man har väl oftast lite längre stigläder på islandshästar, varför vet jag inte riktigt, men det kanske någon annan gör.

Angående underskänklar så är det nog så att de flesta islandsryttare har så långa ben att de hamnar nedanför hästens mage, och vad ger de då för effekt? Inte mycket eftersom man bara kommer åt luft. Korta ryttare och även jag själv, jag kommer åt min häst med underskänklarna för jag har inte så långa ben och han är ganska stor för att vara islandshäst.

Att rida lätt i traven är ganska självklart att du kan, hästen travar så varför skulle du inte kunna det? Visst en del kanske inte tar lika stora steg som stora hästar, men det gör ju heller inte alla ponnyer. En del kan tappa trava när man rider lätt, men det är främst för att de hästarna kan ha svårt för traven och tappar balansen om ryttaren stör och inte hjälpen den.

Anmäl
2012-01-10 15:18 #11 av: Alex

#7 Nej, man brukar ha ungefär samma längd som dressyrläder. Och ja, man kan rida lätt. De är hästar de också, fungerar för det mesta som vilken annan häst som helst. Flört

Att man inte använder underskänkeln har väl inte så mycket med rasen att göra egentligen, utan ett sätt att rida på. Jag rider så oavsett ras jag sitter på och jag vet flera tränare som lär ut den typen av ridning oavsett vilken ras det är eleven har. Det blir både snyggare och trevligare ridning, jag personligen har fruktansvärt svårt för det där "knackandet" med skänklarna som många vill hålla på med.

Det finnsju de som rider med underskänklarna på sina islandshästar också, men det är i regel inte det man lär sig av islandshästtränare.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2012-01-11 13:29 #12 av: hejsanpådejsan

Hejsan igen och tack för alla era svar!

 

Så man använder sig för det mesta av överskänkeln och sätet/vikten?

 

Nu har jag nog fått svar på de mesta frågor, tack! :)

Anmäl
2013-01-04 21:48 #13 av: sifisvante

Som islandshäst ryttare använder jag vikt och säte men även underskänkel, dock aldrig hälen det blir mer ett kramande än ett kickande om jämför vad-skänkel och häl-skänkel

hihi

Anmäl
2016-02-10 12:11 #14 av: Ella8707

Jag har ridit islandshäst i många år men är skolad på ponny och stor häst från början. Det är ingen skillnad på hur du rider en islandshäst i förhållande till en stor häst eller ponny, bortsett från att islandshästar har en eller två extra gångarter där sitsen givetvis måste vara följsam i en annan stegförflyttning och takt. Islandshästar skall ridas i korrekt form och arbetar på samma sätt som vilken annan häst som helst. Jag använder mest säte och överskänkel eftersom (som någon påpekade) hästens storlek gör att underskänklarna i vissa fall inte ligger an mot hästen. Det skulle se väldigt dum ut, och leda till stora sits- och balansproblem, om man drog upp skänklarna mot hästens mage. Det är lite olika vilken längd man har på stigläderna. Utgångspunkten är en vanlig lodrät sits. Kan du rida "vanlig" häst kan du rida islandshäst, i vart fall om islandshästen är korrekt skolad. Däremot kräver de extra gångarterna såklart viss träning för att ryttaren skall lära sig att ge rätt hjälper och att känna när takten är ren osv.

Anmäl
2016-02-12 08:02 #15 av: zemlathebunny

Jag använder inte skänklar  på min sköthäst för hon är så pigg så om man skänklar för mycket så skulle hon nog stickaGalen

Anmäl
2017-04-07 08:16 #16 av: Emiliaforsberg03

Det är olika från häst till häst hur dem är inridna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.