Etikettridning
Läst 24879 ggr
Maja
2009-09-12, 02:07

Del 1: Den perfekta sitsen

En perfekt sits är en förutsättning för att ridningen ska bli så bra som det bara går. Men vad är en perfekt sits och hur tränar man den?

“Ju bättre sits, desto bättre ridning” skulle man kunna sammanfatta det. Om man rider med en dålig sits påverkar det mer än man tror. Man kan inte ge hästen de rätta hjälperna, man är inte i balans (varken med sig själv eller hästen), man kan blockera och hindra hästen från att röra sig korrekt och man kan påverka en hel del andra saker negativt.

Men hur gör man då för att förbättra sin sits?

Till och börja med så måste du ha en god balans. Att ha en bra balans i det vardagliga livet är en sak, men att sedan behålla balansen när du sitter på någonting som rör på sig är någonting helt annat!

Tänk tillbaka på när du lärde dig att cykla. Visst gick det inte så där bra i början? Visst var det lite vingligt? Kanske du till och med cyklade med stödhjul eller lät mamma/pappa springa bakom och hålla i?

Det är lite samma sak med att rida. Om du inte har någon balans så påverkas hästen. Det är den som måste bära upp dig och se till så att den själv kan röra sig framåt utan problem. Vad som händer med hästen om den bär en ryttare med dålig balans varje dag i ett år är väl rätt så självklart? Precis, den tar skada av det och kan till och med få sämre balans själv!

1.jpg

Om du sitter barbacka på en häst som rör sig framåt i skritt så kan du tydligt känna varenda muskel i ryggen som rör på sig. Du kan känna rytmen som varje steg ger. Försök att hitta den! Om du strerar emot så kommer det bara att förvärra balansen och ridningen kommer att bli stötig och ojämn.

Du kommer dock aldrig att få en bra balans så länge du spänner dig. Någonting som är oerhört viktigt är att du slappnar av och låter hästen hålla bära upp din kropp. Väl på hästryggen så påverkas först och främst höftled, knäled, aneklled och ländrygg. Tänk på det när du rider nästa gång. Slappna av och känn efter vilka kroppsdelar som gungar med mest i hästens rörelser.

En annan viktig punkt är att vara väl medveten om sin egen kropp. Om du inte vet hur du själv fungerar så vet du inte heller hur hästen reagerar. Ett fel som är vanligare än många tror är att ge hästen hjälper utan att ens veta om det själv. Bara genom att trycka lite extra med höger skänkel så kan hästen uppfatta det som ett tecken på att du vill någonting och bli förvirrad då du inte ber om någonting mer än att enbart trycka på med höger skänkel.

En säker sits är mycket viktigt

En bra sits är även en säker sits. Du får ingen säker sits förrän allt som jag har nämnt i texten är perfekt. Tänk efter hur du reagerar om du blir rädd när du sitter till häst!

När människan blir skrämd så reagerar hon på ett speciellt sätt. Sitter man i en sadel så har man en tendens att luta sig framåt för att skydda sitt huvud och bröst (hjärta, lungor med mera) och drar upp benen genom att böja på knäna.

Känner du igen det? För det första så ska du veta att det är en vanlig reaktion. För det andra bör du veta att det är mycket farligt att reagera på det sättet till häst! Du blir instabil i sadeln och kan faktiskt lättare ramla av! Dessutom påverkar det hästen en hel del då den kan reagera negativt på din plötsliga ändring av sitsen.

En säker sits går ut på att sitta upprätt, inte luta sig framåt, släppa ner knäna så att dina ben ligger om hästen så bra som möjligt och har ett öppet utrymme framför bröstet. Har du någon gång testat att sitta i en jockeysits under någon gångart? Visst sitter du betydligt stabilare när du har benen längs med hästens sidor?

3.jpg

Hur den korrekta sitsen ser ut kommer jag att gå in på i nästa del i denna artikelserie! Håll utkik, den dyker snart upp här på sajten!

Källor: Egen kunskap samt http://www.medvetenridning.com/Sitsentillhast.htm
Bilder: JTphoto (http://www.juliatingstrom.fotoexpress.se/) TACK för lånet!

Invisible
2009-09-12, 15:29
#1

Bra artikel! :)

Hannybee
2009-09-12, 20:33
#2

Superbra! :D

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Maja
2009-09-13, 00:19
#3

Åh, vad kul att ni tycker om den! =)

Metinia
2009-09-26, 13:04
#4

Otroligt bra artikel! Sitsen är verkligen det jag har problem med och det här var mycket lärorikt!

JTphoto
2009-10-17, 01:23
#5

Har inte varit inne här på ett tag men ville bara säga en sak. Vad kul att du använder bilderna från min hemsida! =D

MVH Julia - www.juliatingstrom.fotoexpress.se

MVH Julia Tingström www.jtphoto.se
"De som säger att lycka kan inte köpas för pengar, de har aldrig köpt en häst"JTphoto
2012-05-16, 09:30
#6

Ser att ni använt min bild till artikeln! :D Vad roligt :) Tänke bara säga att mina hemsida nu mera heter www.jtphoto.se och inte de som står på bilden. Hemsidan som står på bilden finns inte längre och det är inte bra att då använda de bilderna. Dock vill jag inte att ni använder bilderna från den nya hemsidan. Hoppas det är ok.

MVH Julia

MVH Julia Tingström www.jtphoto.se
"De som säger att lycka kan inte köpas för pengar, de har aldrig köpt en häst"Maja
2012-05-16, 18:59
#7

#6 - Absolut, det är en gammal artikel och du gick med på att låna ut bilder till när den publicerades. :)

JTphoto
2012-05-16, 21:59
#8

#7 Visst, kommer ihåg det, och de var jätte roligt att ni ville använda dem :D

MVH Julia Tingström www.jtphoto.se
"De som säger att lycka kan inte köpas för pengar, de har aldrig köpt en häst"Upp till toppen