Annons:
Etikettallmänt
Läst 20673 ggr
Alex
3/21/08, 8:51 PM

Hästens färger del 1 - Grundfärgerna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns tre grundfärger; Svart, brun och fux. En av de tre färgerna finns hos alla hästar, då de utgör grunden för alla färger som existerar.

Svart

En svart häst har svarta täck- och skyddshår, dvs. hela kroppen inklusive man och svans är svarta. Undantaget är ju självklart vita tecken i ansiktet och på benen. Rapp är ett annat namn på samma färg, det finns alltså ingen skillnad på vilka hästar som får kallas vad. En svart häst kan ibland se mer ut som brun, då pälsen bleks i solen, och då är det lätt att bli lurad och tro att hästen istället är mörkbrun. Men det är bara pälsen som bleks, inte anlagen, så hästen är fortfarande svart.

Brun

En brun häst kan vara allt från ljust gyllenbrun till att nästan se svart ut. Men man, svans och ben är alltid svarta. Även hos de bruna hästarna kan dock solen spela ett spratt och bleka man och svans så de för en röd eller gul ton. En brun häst kan ofta ha en s.k. "sotrygg", en mörk strimma som går längs ryggen, från manen till svansen. Det kan i vissa fall vara lätt att förväxla med en ål, som blacka hästar har. Men en brun hästs är inte så skarp, utan smälter ihop lite med den andra färgen i kanterna. Både den svarta och bruna färgen har svart anlag, vilket är dominant. Det betyder att det räcker med en enkel uppsättning (endast från ena föräldern) för att färgen ska synas. Den bruna färgen kommer från ett anlag som begränsar det svartas utbredning till man, svans och ben. Det anlaget är dominant, men syns endast på en häst med svart anlag.

Fux

En fux har en rödbrun hårrem, men även den här färgen har en stor variation. Vissa hästar är så ljusa att de kan förväxlas med en mörk isabell, andra så mörka att de får en lite chokladaktig nyans. För att en häst ska bli fux krävs två röda anlag. En fux saknar därför svart anlag helt. Det kan dock ha ett brunt anlag, men eftersom det endast syns på en häst med svart "bas" ligger det alltså dolt hos en fux. Två fuxar får alltid en fuxavkomma, eftersom båda har dubbel uppsättning av rött anlag, och då finns det alltså inget svart som kan ärvas ner till avkomman. En fux har samma färg på täckhåren och skyddshåren, men har ibland ljusare man och svans - alltifrån mörkare gul till gräddvit. Det får den av flaxgenen, som endast syns i dubbel uppsättning och på röd färg. Alla hästar kan dock bära den dolt. Två fuxar med ljus man och svans kan alltså inte få något annat än ett fuxföl med ljus man och svans. Eftersom både den röda genen och flaxgenen kommer i dubbel uppsättning.

Av: Alex

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Alex'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Alex', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-21

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Annons:
pippa__
3/21/08, 11:14 PM
#1

Nice!! :D

Peppe
3/21/08, 11:16 PM
#2

Äntligen en färgkurs!! Det behövs! Blir så irriterad på alla som säger fel färg på hästen =D

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Alex
3/21/08, 11:29 PM
#3

Haha vad bra :)

Var nästan på väg att börja blanda in genotyper också, men det kanske är lite överkurs och kan ju vara lite komplicerat att fatta :P Förhoppningsvis blev det inte det ändå, med alla anlag och grejer ^^

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

oliviakarelius
3/21/08, 11:37 PM
#4

Bra artikel (y)

Maja
3/21/08, 11:51 PM
#5

Duuuuuuuktig Alex!! =)

Anoziz
3/22/08, 12:14 AM
#6

Jättebra!

Annons:
lisette
3/22/08, 12:16 AM
#7

om en svartskäck betäcks med en fux, vilken färg är det störst chans att avkomman får?

pippa__
3/22/08, 12:27 AM
#8

#7 Blå??

Maja
3/22/08, 12:35 AM
#9

#7 - 50% chans att det blir en skäck, så mycket vet jag.. ^^ Om ens det är rätt.. ^^

Alex
3/22/08, 12:36 AM
#10

#7 Om vi förutsätter att svartskäcken inte är homozygot (=dubbla anlag för svart eller skäck, och ger till 100% avkommor med svart bas eller skäckfärgen) utan endast har ett anlag av varje, så är det 50% chans för att fölet får röd bas, 50% chans för svart. Sen så är det väl 50% chans att den ärver skäckfärgen på det.

Så 25% för vardera svart, fux, svartskäck och rödskäck :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

lisette
3/22/08, 12:57 AM
#11

tack alex. ska berätta det för ägaren till stoet!

AusaBausa
3/22/08, 11:54 AM
#12

så en fux som betäcks med en svart kan få fuxavkomma?

Peppe
3/22/08, 1:02 PM
#13

Ja om den svarta inte är homozygot (?)

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Annons:
AusaBausa
3/22/08, 1:05 PM
#14

#13 det menas?

Peppe
3/22/08, 1:09 PM
#15

#14 homozygot - dubbelt anlag (i detta fallet dubbelt svart). fuxar är väl alltid homozygot (?), så för att få fuxföl så måste båda föräldrarna bära rött anlag… eh nu bara spånar jag lite. kanske bättre att Alex svarar XD

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Mandysan
3/22/08, 9:23 PM
#16

Kanon bra artikel!

Även jag har lite frågor, vad blir följande:

  1. fuxskäck+ brunskimmel
  2. Mörkbrun (homozygot) + fux
  3. Avblekbar+brunskimmel

/amanda

tezzie
3/22/08, 9:34 PM
#17

Jättebra artikel Alex =)

*** Kärleken övervinner allt ***

Alex
3/24/08, 9:30 PM
#18

Kanske borde ta en artikel om genotyp sen också? :P Så ni kan räkna ut sånt där själva via korsningscheman ;)

Men ja, en fux har alltid två anlag, och är reccesivt, därför kan fägen bäras dolt. Två svarta kan alltså ha ett svart och ett rött anlag, hästarna blev svarta eftersom det är dominant. Men om avkomman ärver de båda röda anlagen blir den fux.

Lisette - Kom förresten på att det finns chans för brun/brunskäck också, ifall fuxen bär på brunt anlag. Så 25% chans för fux, 25% rödskäck, 12,5% svart, 12,5% svartskäck, 12,5% brun, 12,5% brunskäck. Förutsatt att fuxen endast bär på ett brunt anlag. Har den två så finns det ingen chans alls på svart, utan blir istället 25% chans för vardera brun och brunskäck :) Är lätt att glömma de där dolda anlagen ^^

#16 Räknar inte ut några procent här, eftersom det är halvt omöjligt utan att veta vilka anlag de bär på, men kan räkna upp de färger som är möjliga.

1. Svart, brun, fux, svartskäck, brunskäck, rödskäck, svartskimmel, brunskimmel, rödskimmel, svartskimmelskäck, brunskimmelskäck och rödskimmelskäck.

2. Vilket anlag har den bruna dubbelt av? Det svarta, så den inte kan få avkommor med röd basfärg? Eller dubbelt av det bruna så den inte kan få svarta avkommor? Vet du hästarnas föräldrars färg så kan det bli lite enklare :) Dock så är det fux, svart och brun som är möjliga med de färgerna.

3. Omöjligt att säga utan att veta födelsefärgen hos den avblekbara skimmeln. Men 33% chans för konstantskimmel, 33% avblekbar och 33% utan något av de anlagen.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Jojaton
4/3/08, 9:39 PM
#19

Superbra! Väntar mig fler ;)

Johanna - Instagram

Sehvrin
4/4/08, 9:18 PM
#20

Bra artikel

Men ska man verkligen räkna brun till grundfärgerna? En brun häst är ju i grund och botten svart fast med blekande anlag på det.

Tolka det inte som kritik mot artikeln utan bara som en fundering om vad man räknar som grundfärger. För egentligen är väl alla hästar antingen röda eller svarta och sedan kan de ha en del extra anlag som gör saker med färgerna?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Annons:
AnnaLundin
4/5/08, 1:17 AM
#21

#20 - brun räknas som en grundfärg, men jag håller med dig om att det är på gränsen. Du har helt rätt i din fundering, förutom att agutianlaget inte är blekande utan bara begränsar den svarta färgens utbredning i olika omfattning.

Alex
4/7/08, 1:52 AM
#22

#20 & #21 Håller med er, det borde ju inte räknas som grundfär, men nu gör det ju det. Och det krånglar till det hela en del egentligen… I alla fall när man ska förklara hur det funkar med anlagen och så. :P Just att brun är en grundfärg, men kommer från svart… Och skilja på när man pratar om den svarta färgen och den svarta grunden… ;)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Maja
6/16/08, 8:29 PM
#23

*puttar upp för de färgintresserade*

[MartinaPettersson]
6/16/08, 11:01 PM
#24

Vet inte om det rätt att skriva detta på denna tråd, men provar endå:

Vi ska betäcka vårat sto och jag är nyfiken på ungefär hur stora chanserna är för fälets färg och tecken..

Stoet som ska betäckas är brunt utan tecken. Hennes far var skimmel & hennes mor var brun med bläs.

Hingsten som vi ska betäcka med är också brun utan tecken. Hans far var svart utan tecken och hans mor var brun med stjärna.

Nåson som kan räkna ut..? Oskyldig

AnnaLundin
6/19/08, 4:05 AM
#25

Hur tecken nedärvs vet man inte.

Och för att räkna ut procentsatser på färger på fölet behövs lite mer information om vad fölets föräldrar har lämnat för färger på avkommor tidigare. Vet du t.ex vad skimmeln hade för färg när dne föddes?

Skimmel kan det INTE bli i alla fall, för det krävs att en av fölets föräldrar är skimmel. Eftersom mamman inte själv är skimmel så har hon inte ärvt något sådant anlag av pappan.

På det du skriver nu vet vi att det kan bli brunt och eventuellt svart. I så fall är procentsatserna 75% brunt och 25% svart.

OM båda föräldrarna har dolt fuxanlag är procentsatserna:

25% fux, 25% svart, 50% brun

Fast den svarta 25%-en kan försvinna helt ifall mamman har agutianlaget - som begränsar svarta färgens utbredning, så att hästen blir brun - i dubbel uppsättning.

Det är med andra ord inte så lätt att räkna procent utan att veta exakt vilka färganlag som döljer sig hos ditt sto.

kaka1234567
7/10/10, 10:24 PM
#26

Mycket bra artikel gillar den =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Uss
7/21/12, 9:40 AM
#27

#18 Ja!

Färger är kul men svårt, jag brukade titta på Silverkedjans "färgskola", men jag hittar den inte längre, så jättebra om du skriver så mycket som möjligt!

Annons:
HoppanLoppan
7/21/12, 5:24 PM
#28

Bra artikel! :)

Skunken
7/24/12, 10:40 PM
#29

Bra artikel :D

www.sweetolga.blogg.se

"Jag vill ha en hund som vågar göra fel men vill göra rätt" Rebecka Berglund

Ebbzenbabbzen
12/10/13, 11:06 PM
#30

Lärde mig lite mer om dominanta gener på hästar!:)

Friends are like potatoes, if you eat them they die….;) 🐹🐴🏇 appelkvistens.weebly.com

Upp till toppen
Annons: