10 - Ridning

Ta med egen häst på ridlektion/träning i grupp

2013-03-26 15:05 #0 av: Gullan_J

Jag får ofta frågan om man får ta med egen häst på mina lektioner, ja självklart svarar jag då. Men det är inte alla gånger det passar. Här får ni veta mer om det.

Som det flesta hästmänniskor vet är hästen ett flockdjur, som en familj, där en bestämmer och de andra lyssnar. Men ledaren utsätter inte sina flockmedlemmar för fara. En ridskoleflock med hästar som i princip alltid är tillsammans är bästa kompisar kan man säga. Vilken som helst kan inte bara knata in där och tro att de är någon. 

På mina ridlektioner har jag ungdomar mellan 13 till 17 år, som ridit relativt länge och kan en del. Jag har  bara en lektion i veckan, och många av ungdomarna i min grupp har egna hästar som inte bor i samma stall som lektionerna hålls. Självklart vill man ju ha med egen häst då. Men vad är förutsättningarna? Jag brukar säga att hästarna ska vara relativt jämnstora vid markarbete eller hoppning med speciella avstånd. För varje gång detta ekipage ska komma över hindren/bommarna kan jag ju inte hålla på att ändra. Ryttaren ska kunna kontrollera sin häst, jag vill inte behöva ägna all min tid åt att uppfostra en häst. Alla i gruppen ska få lika mycket tid och engagemang. Sist ska hästen vara i skick för att gå en lektion på 1,5 timme och ha en bra utrustning. Det får inte komma en oinriden 3 åring eller en fallfärdig 30 åring. Hästen ska ha en allround/hoppsadel vid hoppning eller markarbete och en dressyr/allroundsadel vid dressyr. Benskydd om det behövs, en bra utrustning passande för lektionen helt enkelt. Vi har ju tur att ha ett stort ridhus med plats för en (tex) kombination för ponnyerna och en för storhästarna och plats för en bomövning för ponnysarna och en för hästarna. Och med ett stort ridhus och ryttare med kontroll så kan nya hästar vara med på lektionerna. 

Vad ska man då tänka på när man tar med egen häst?

Säkerhetstänk kommer först. Vid ridskolans hästar är minst en hästlängds avstånd mellan ekipagen ett krav, med en egen häst ska man hålla sig minst två hästlängders avstånd till hästen framför och hästen bakom ett krav. Och man ska tänka på att inte ställa hästarna så nära varandra vid halt eller om man väntar på att någon ska hoppa klart banan. Inte lägga volter nära varandra osv. En säker ridning helt enkelt. Sen kanske man inte kan begära allt man kan med en ridskolehäst första gången. Ett nytt ställe, nya kompisar, nya tränare och hinder/bommar. Det är inte lätt om man är en häst. 

Kom ihåg att fråga din ridlärare först om du får ta med din häst, så hon ev. hinner planera om lektionen lite så det passar din häst också. 


Anmäl
2013-03-26 19:22 #1 av: Lurvas11

Bra artikel! :)

Hälsningar Lurvas11Glad

Anmäl
2013-03-27 09:13 #2 av: Mantissa

Japp. En fördel kan ju vara att både ridskolehästar och privathästar får träna på att se nya hästar och ändå kunna hålla fokus på sin ryttare vilket är nyttigt om man ska ut på tävlingar eller träningar

Anmäl
2013-03-27 15:17 #3 av: CorneliaAndersson

På vår ridskola är det ofta att privatryttare tar med sina egna hästar!:)
Jättebra tycker jag ;)

/ Cornelia Andersson,
Innehavare av Borgargatans Kaninuppfödning
Medarbetare på Hermelinkanin.ifokus och Diabetes.ifokus

Anmäl
2013-03-27 16:23 #4 av: Gullan_J

#1 Tackar :) 

#2 Det instämmer jag fullt på! :)

#3 Tack tack :)

Anmäl
2013-05-29 12:35 #5 av: [RC1393]

Bra artikel Glad

Vi har också med egna hästar (några utav oss) och en av dessa "medhavda" hästar är en 180´s häst, och minsta ridskolehästen som är med i vår grupp är ca 125cm Skrattar Sen brukar jag ha med min 4-åring ibland, fungerar kanon fast storlekar och ålder kanske inte är så lämplig alla gånger, men vi är trots allt en väldigt rutinerad grupp så det förändrar ju förutsättningarna en delGlad

Anmäl
2013-05-29 13:01 #6 av: LinaN

Såhär såg det ut när vi var iväg på en hoppträning på en lokal klubb. Min är den store brunskimmeln. Han stod och sov medan de andra hoppade ^^ De var första gången han vart på en lektion där han inte vart ensam.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-08-01 01:08 #7 av: [MiriamPiriam]

Riktig bra skrivet!

Det där med avstånd var bra sakt men synd att en del inte bryr sig om sånt, många problem har hänt där jag rider..

Anmäl
2013-08-01 23:34 #8 av: ElinaS

Bra skrivet :)

Anmäl
2014-09-21 18:54 #9 av: sosom11

Satt precis och funderade på det, tack för läsningen!! :)

EW

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.