02 - Allmänt om hästar

Hästens utveckling - från "räv" till riddjur.

2006-03-15 13:23 #0 av: LinneaG

- Precis som en liten räv såg hästens förfader ut, för si sådär 60 miljoner år sedan. Det tog hästen 58 miljoner år för att utvecklas till sin nuvarande form. Och vi har spenderat 6000 år med hästen som "husdjur".

Det är faktiskt så långt tillbaka i tiden som hästens utveckling sträcker sig, och då levde den i sumpskogar och livnärde sig på löv.
Sedan dess har den vuxit flera storlekar och blivit ett gräsätande stäppdjur. Alla tår utom en har tillbakabildats. Den tån utvecklades till den befintliga hoven och tänderna har utvecklats för att kunna mala sönder gräset.
Det är 20 miljoner år sedan hästen anpassade sig till gräs som föda och det berodde på den stora utbredningen av grässtäpper där den levde då. Hästarnas beteende och mag-tarmkanal är utformade så att de även kan överleva på riktigt näringsfattigt gräs. Matsmältningssystemet gör att hästen fortfarande är beroende av att få den största delen av sitt foder i form av gräs eller hö.

Släkt med åsnor och zebror
För två miljoner år sedan hade hästen utvecklats till sin nuvarande form och den moderna hästen delar släktnamnet Equus med åsnor och zebror.
Vi människor har haft hästen som husdjur i nästan 6000 år, vilket endast är en bråkdel av den tid som hästen har funnits och utvecklats till den specifika djurart den är idag.
Det är i princip samma häst som rids och körs på tävlingsbanorna eller drar timmerlass i skogen, som de som strövade vilda på Ukrainas stäpper för 5000 år sedan.
De jämförelser som gjorts mellan vilda och tama hästar visar att de har samma beteenden, inga har tillkommit eller försvunnit. Det som skiljer sig åt är hur ofta ett visst beteende används, vilket hör ihop med vad som utlöser det.
De beteenden som har minskat är flykt och aggression mot människor, vilket betyder att det krävs mer för att en tamhäst ska fly från oss eller attackera oss än för att en vildhäst skall göra det. Men när tama och vilda hästar väl flyr eller attackerar gör de det på precis samma sätt.
Ett annat beteende som inte har förändrats genom årtusendena är hästens matbeteende. Oavsett om hästen lever på att beta eller har fri tillgång till foder i stallet ägnar den lika mycket tid åt att äta och fördelar ätperioderna på ungefär samma sätt.

För två miljoner år sedan hade hästen utvecklats till sin nuvarande form och den moderna hästen delar släktnamnet med åsnor och zebror. Vi människor har haft hästen som husdjur i nästan 6000 år, vilket endast är en bråkdel av den tid som hästen har funnits och utvecklats till den specifika djurart den är idag. Det är i princip samma häst som rids och körs på tävlingsbanorna eller drar timmerlass i skogen, som de som strövade vilda på Ukrainas stäpper för 5000 år sedan. De jämförelser som gjorts mellan vilda och tama hästar visar att de har samma beteenden, inga har tillkommit eller försvunnit. Det som skiljer sig åt är hur ofta ett visst beteende används, vilket hör ihop med vad som utlöser det. De beteenden som har minskat är flykt och aggression mot människor, vilket betyder att det krävs mer för att en tamhäst ska fly från oss eller attackera oss än för att en vildhäst skall göra det. Men när tama och vilda hästar väl flyr eller attackerar gör de det på samma sätt. Ett annat beteende som inte har förändrats genom årtusendena är hästens matbeteende. Oavsett om hästen lever på att beta eller har fri tillgång till foder i stallet ägnar den mycket tid åt att äta och fördelar ätperioderna på ungefär samma sätt.

 

Äter stor del av dygnet
I vilt tillstånd betar hästen mellan 60 och 75 procent av dygnet, mellan 14 och 18 timmar, och de betar ungefär lika mycket när det finns gott om bete på sommaren som när det finns lite och näringsfattigt bete på vintern.
Flera studier under senare år visar att för korta ät tider på grund av koncentrerat och snabbätet foder är den vanligaste orsaken till att hästar utvecklar beteendestörningar som krubbitning och luftsnappning. Det är sjuka beteenden som hästen utvecklar när den inte får göra något som den är starkt motiverad till, som till exempel att äta. Man ser aldrig sådana beteenden hos vilda hästar

I vilt tillstånd betar hästen mellan 60 och 75 procent av dygnet, mellan 14 och 18 timmar, och de betar ungefär lika mycket när det finns gott om bete på sommaren som när det finns lite och näringsfattigt bete på vintern. Flera studier under senare år visar att för korta ät tider på grund av koncentrerat och snabbätet foder är den vanligaste orsaken till att hästar utvecklar beteendestörningar som krubbitning och luftsnappning. Det är sjuka beteenden som hästen utvecklar när den inte får göra något som den är starkt motiverad till, som till exempel att äta. Man ser sådana beteenden hos vilda hästar

Alla de raser vi har avlat fram med tanke på speciella önskemål kommer ursprungligen från samma "urhäst". Till och med de mest avancerade dressyrrörelserna som piruetter och passage ingår i hästens naturliga försvars- och imponeringsbeteende, även om de överdrivs hos dressyrhästen genom träning. Sättet de utförs på är ändå detsamma. Hos travhästen är det förstås traven som har förstärkts genom aveln och även benägenheten att falla i galopp när hästen travar riktigt fort har minskat.


Det är bra för oss att känna till hästens ursprung och vilka beteenden som är naturliga för den. Även om många hästraser är framavlade och anpassade till vår tid och våra önskemål har hästen sina ursprungliga beteenden och behov kvar, något som är väl värt att tänka på.

 

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2006-03-15
Anmäl
2006-03-18 23:40 #1 av: Älskar_hästar

Ännu en riktigt bra artikel , härlig att läsa :D

Anmäl
2006-03-19 22:33 #2 av: LinneaG

Tack tack, hoppas att den är till någon hjälp!

Anmäl
2006-03-19 22:33 #3 av: LinneaG

Tack tack, hoppas att den är till någon hjälp!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.