06 - Hästhantering

Hästarna kan tala

2005-08-30 00:00 #0 av: Linda

Hästarnas kroppsspråk är deras sätt att tala.

Hästarna kan faktisk tala. De pratar med varann, och de talar med oss om vi är villiga att lyssna.

 

Hästarna har ett språk som alla hästar i hela världen förstår, kroppsspråket, så de behöver inte någon tolk som vi människor har krånglat till det att behöva för att prata över gränserna. Handling säger mer än ord! Förstår man hästens språk kan man ha nytta av den i den vanliga hanteringen.

 

Hästarna hälsar på varann genom att blåsa i varandras näsborrar. Genom själv försiktigt blåsa i hästens näsborre, så betyder det ungefär på hästens språk: ”Hej, vem är du? Har man tur så kanske den blir nyfiken på en och svarar på samma sätt.

 

Studerar man hästar i hagen kan man ofta se att de står och kliar varann på manken och ryggen just för dom visar att dom uppskattar och gillar varann, en form av sympati. För att visa att man gillar sin häst då gäller det att man kan prata på samma språk som dom. De flesta som belönar sin häst, klappar ”dunkar” den på halsen och det ska betyda att man gillar den. Men om man tänker efter hur känsliga hästarna verkligen är, om man ser till deras storlek så rycker de till för den minsta fluga, så då kan man nog inse att klapparna inte är så positiv belöning för dom. Det finns inget i hästarnas språk som motsvarar våra klappar. En unghäst som inte har blivit hanterad kan lätt uppfatta det som ett slag. Var försiktig då du klappar ett föl eller en unghäst smek hellre hästen långsamt och försiktigt. En gammal och trygg häst har tyvärr varit tvungen att lärt sig vårt språk i stället. Tänk efter, vad väljer vi själva, en mjuk smekning eller en dunk i ryggen av någon annan?

 

Man kan från marken lägga armen runt hästens hals och samtidigt lutar dig mot den så blir den lugnad.

 

En häst är ett bytesdjur och hästar är naturligt rädda till sin natur och skulle man krypa ihop själv på alla fyra så kan hästen skrämmas för den uppfattar en då som ett rovdjur.

 

 

Det var några råd för att komma en liten bit på vägen för att slippa dumma språk förbistringar i vår relation till hästar. För alla vi vill egentligen hästens bästa.

 

Artikeln är skriven av Annika Lindblad (Tiffy)

 

Datum för publicering

  • 2005-08-29

Anmäl
2005-08-30 00:59 #1 av: MonAmie

Bra, bra tips, ska tänka på det!

Anmäl
2005-11-14 09:59 #2 av: Tilda89

Detta var bra skrivet. Ska tänka på det när jag handskas med hästarna. Hästens bön är nåt som är bra skrivet också.Glad

Anmäl
2005-11-14 18:34 #3 av: Guernica

Intressant artikel Glad

Anmäl
2005-12-17 17:04 #4 av: Roger

Det finns de som menar att om man ger hästen något att äta ur sin hand så talar du samtidigt om för hästen att du är undergiven hästen.

Själv har jag alltid undvikit detta men kan inte svara på om det har någon effekt. Kanske bara skrock?  Vad tror ni? 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.