Annons:
Etiketthästvård
Läst 40720 ggr
Cattis
4/14/06, 1:25 PM

Regnskållor

Detta är en vanligt förekommande sjukdom hos hästar som orsakas av bakterier. Symptomen är krustor i huden, håravfall med hårlösa fläckar som följd och allmänt matt hårrem. Detta yttrar sig oftast då det är fuktigt och/eller blött ute.

De delar är hästens kropp som oftast drabbas är de delar som kommer lättast i kontakt med regn och fukt. Alltså huvudet, ryggen, bröstkorgen och länden. Ibland kan det också utvecklas i karlederna eller på skenorna.

Symptom

Många tror att klåda är ett symptom på regnskållor. Detta är inte sant. Oftast märker man det först på att pälsen är matt och glanslös. Pälsen kan till och med se "maläten" ut. Det lättaste sättet att hitta/upptäcka regnskållorna, är genom att stryka med handen över pälsen på de utsatta områdena. Man kan då känna små "knutor" (krustor) längst ned i hårremmen mot huden. Om man pillar loss dessa, lossnar även delar av pälsen och huden och det blir en "grop" i huden där pälsen suttit. Håret lossnar i små penselformade hårtussar. Man skall inte pilla loss dessa, då det åsamkar hästen smärta.

Om hästen drabbats av regnskållor kan den ofta visa smärta vid exempelvis borstning eller beröring av det drabbade området.
Är hästen kraftigt drabbad, så kan allmäntillståndet påverkas. Så pass att de tappar matlusten, med följden att de tappar i vikt. De kan också få förstorade lymfknutor.
I svåra fall har det hänt att områden på huden, stora som handflator, kan lossna. Sjukdomen verkar vara vanligare vintertid, i vinterräls. Men den uppkommer ibland också även på hästar med sommarpäls. Det är dock i dessa fall inte lika stora krustor.

**Regnskållor smittar
**Detta är en smittsam sjukdom, som överförs luftburet av de sporer som frigörs då krustorna blöts upp. Det smittar också via borstar eller exempelvis täcken.

Behandling

Man skall försiktigt och noggrant tvätta drabbade områden. Detta skall göras med ett milt desinfekterande medel. När man blött upp krustorna kan man lossa dessa, om de sitter löst och desinfektera huden under dem. Efter tvätt och desinfektion måste man torka ordentligt. En vanlig hårtork är ypperlig för ändamålet. Tänk dock på att använda låg värme, för varmt orsakar smärta. Har du en hårtork som blåser "kalluft" är detta det bästa.
Tänk på att desinfektera dig själv och alla redskap du använt vid tvätten, innan du rör andra djur eller saker. Under hela sjukdomstiden, efter all hantering av hästen, skall den som kommit i kontakt med hästen tvätta händerna innan denne rör andra djur. Dessa hästar skall inte dela någon utrustning med andra hästar, inte ens med andra smittade sådana.

Då man konstaterat att hästen har regnskållor och tvättat denna enligt ovan, är det viktigt att också desinfektera all utrustning (täcken, borstar, vojlockar etc) som hästen använt. Bakterier kan sitta kvar på dessa ganska lång tid.

När de drabbade områdena är rena och torra, är det viktigt att dessa hålles torra hela tiden till dess att huden läkt. Borsta inte hästen mer än nödvändigt under läkningsperioden. Låt den under denna tid stå inne, alternativt gå ute kortare tider med regntäcke vid nederbörd.
Får en häst regnskållor på vita hudområden skall dessa områden även skyddas mot direkt solljus med lägst solskyddsfaktor 15.
Drabbas områden på benen eller i karlederna, skall ej bandage eller andra skydd sättas på. Benskydd som används vid träning är okej, men endast vid träningstillfället.
Bandage och andra skydd kan nämligen stänga inne fukten, och besvären kan istället öka.

Smittade (drabbade) hästar skall isoleras.

För att verkligen fastställa att det är just regnskållor en häst har, krävs provtagning av veterinär.

Är hästen kraftigt angripen, eller mycket allmänpåverkad bör veterinär också kontrollera hästen, då den kan behöva behandlas med antibiotika för att bli frisk.

Är symptomen och besvären lindriga, brukar det oftast självläka inom ett par månader.

Nedan två bilder, en före sjukdom i gott skick och en då han var svårt drabbad.

Källa: SLU & SVA, bilder lånade av CarCar

Relaterade länkar

Av: Cattis

Datum för publicering

  • 2006-04-14

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
Eve
4/15/06, 11:30 PM
#1

Jättebra artikel! Min medryttarhäst har kala fläckar på kroppen, bland annat bakom manken, sadelgjordsstaden och på det ena benet. Han reagerar inte så mycket på beröring men när man tar vid fläckarna så rasar det massor av hår. Han har varit mjällig ett tag i pälsen och man verkar inte kunna få ur all njäll vid borstning. Pälsen är inte matt dock. Han går i en, delvis, mycket lerig hage. Kan detta vara en början till regnskållor?

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

jen
11/24/06, 2:59 PM
#2

jag puttar denna Flört

bonde
10/24/07, 3:14 PM
#3

Putt putt

AusaBausa
10/24/07, 3:18 PM
#4

Usch såg hemskt ut!

Loa-bg
10/24/07, 3:49 PM
#5

Har hört att regnskållor bara smittas genom varet och inte genom luften, så man ska vara noga men borstar, täcken etc…

davidia
10/24/07, 3:52 PM
#6

ja det smittas genom borstar.min ena hade det förra året…men bara några skorpor på halsen.tog några veckor så gick det bort.

Annons:
Molla
7/31/08, 2:35 PM
#7

Oj, har aldrig sett så där hårt drabbade hästar. Bara lite småskorpor på ryggen som försvunnit av sig självt.

Toscany
3/11/09, 12:14 AM
#8

Bra skrivet.
Ja, det är viktigt att drabbade hästar isoleras och att stallet saneras/högtryckstvättas mm.

Här är en länk till Statens Veterinärmedicinska Anstalt och det står lite om regnskållor: http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Hast/Hudsjukdomar/Streptostrikos/

PimTheGreat
3/11/09, 2:33 PM
#9

Tack! va jätteintressant läsning. Kingen har regnskållor sa veterinären men han tyckte det var så lindrigt så det var inget att gör nåt vid. VILLE jag så kunde jag tvätta med klorhexidin. Men hur gör jag med täckena nu? har 2 vintertäcken o de behöver han ju båda 2….ska jag rengöra de varje dag dåTyst

Toscany
3/11/09, 2:49 PM
#10

#9 Usch då, vad tråkigt att det var regnskållor. Hur du ska göra med täckena vet jag faktiskt inte, bättre att någon som har erfarenhet av regnskållor svarar på det, men det är mkt viktigt att hästen hålls torr och att täcket andas bra så att inte fukten stängs inne.

PimTheGreat
3/11/09, 3:00 PM
#11

#10 ja och det känns …. han har tjockt vintertäcke nu eftersom han är så frusen av sig….det är ett shiretäcke med halvhals….vet faktiskt inte hur man kollar om ett täcke andas bra…men han känns inte fuktig eller svettig när jag tar in honom och pysslar med honom. Då ska man kanske inte rykta honom varje dag nu då…. står ju i artiklen att man inte ska borstar mer än nödvändigt..

Toscany
3/11/09, 3:08 PM
#12

#11 Det är bra att han inte är fuktig när du tar av täcket och det är viktigt att fukten inte gått igenom täcket när du lägger på det igen. Isf tycker jag inte att det borde vara någon fara att använda det, men låt honom gärna stå utan täcke på natten (om du inte har lösdrift dvs).
Jag tycker att du ska rykta bort synlig smuts och hålla honom ren, men inte överdrivet ren. Antar att du har barn med tanke på din avatar(?) var lite extra försiktig eftersom det står att det i kan smitta till människor, även om det är ovanligt.

PimTheGreat
3/11/09, 3:44 PM
#13

#12 jag handspritar mig innan jag kommer hem o efter jag bytt kläder…hoppas det räcker…eller??

Annons:
Toscany
3/11/09, 3:49 PM
#14

#13 Ja, handsprit är bra, tänkte bara att barnet helst inte bör följa med till stallet nu.

PimTheGreat
3/11/09, 3:50 PM
#15

#14 nej hon är aldrig med mig där eftersom han är så stimmig och hon så energisk. Känns inte tryggt… hon är tryggare hemma hos sin pappa

CelsiusT
12/3/09, 1:59 PM
#16

Puttar artikeln då den är jättebra =) + lånar tråden till min fråga.

Min kompis sa att hennes häst hade regnskållor, hon tvättade honom med sånt schampoo (vet inte vilken sort) som tar bort regnskållor.

Jag undrar nu om min häst kan ha fått detta?

Hon har vinterpäls, är ganska mjällig och matt i pälsen. Går utan täcke på lösdrift. Har dock inte märkt några skållor eller knölar på henne (än). Jo förresten, hon hade i svansroten för ett litet tag sedan, det vart riktigt ordentligt mjälligt och blev rovor som lossnade ihop med tagel (så det blev ett "hål" i svansen). Jag smörjde då in henne med antiseptisk salva och det gick bort på bara några dagar (vansen är nu fin igen). Detta i svansen kom ihop med att hon blev mjällig över hela kroppen.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Elshira
12/3/09, 3:44 PM
#17

Vad det gället att man inte skulle ha benskydd och täcken så funderade jag bara om man inte kan använda sig av t.ex fleecebandage och fleexetäcke, framför allt för att torka hästen när den kommer in om de inte har täcke eller efter det att man tvättat dem om man inte har möjlighet till hårtork.

Fleecen värmer ju samtidigt som den drar ur fukten på utsidan av täcket/bandagen =)

Annars en jätte bra artikel! Visste inte så mycket om regnskållor mer än hur de såg ut innan.

Hakuna matata!

Birke
12/3/09, 6:34 PM
#18

Jätte bra !

PillanN
12/10/09, 12:48 AM
#19

Väldigt bra artikel! Har aldrig hört talas om detta förut och fann mycket intressant läsning=)

Emelie89
12/15/09, 1:05 AM
#20
Annons:
Upp till toppen
Annons: