2005-10-13 10:03 #0 av: LinneaG

Förutom stallet där många hästar tillbringar mycket tid, så behöver den också få vara ute och röra sig för att må riktigt bra.

 

 

När du ska flytta din häst till ett nytt stall bör du kontrollera hagarna och rutinerna för hästarnas utevistelse så att du vet att dessa passar just din häst!

Hur ser hagarna ut?
Är det små sandiga paddockar, ett par mellanstora gräshagar eller är det kanske en enda stor hage? Oavsett vilket alternativ du föredrar åt din häst är det viktigt att det inte finns något i hagen som din häst kan göra sig illa på, staketet ska vara rejält och det måste finnas tillgång till friskt vatten i hagen.

Förutom de hagarna - finns det möjlighet till sommarbete eller måste du då flytta för att kunna ha din häst på bete?

Hur mycket får hästarna vara ute?
Går dom ut en timme om dagen, från sju på morgonen till sju på kvällen eller något mitt emellan? Får hästarna sin lunch i hagen? Rutiner kring ut- och insläpp är också bra att kontrollera.

Hur många hästar går i samma hage?
Hästen är ett flockdjur och skulle helst vara i hagen tillsammans med andra hästar, men på grund av skaderisken låter många hästägare sin häst gå helt ensam. Däremot ofta i en hage som ligger intill en annan, vilket ger hästen sällskap ändå - men inte med samma möjlighet till vilda lekar och galopper. Om hästarna går ute i grupp brukar man rekommendera att skilja på ston och valacker. Det blir oftast lugnare så, annars är risken stor att valackerna börjar konkurrera om stona.

Relaterade länkar

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2005-10-13