Annons:
Etikettunghästen
Läst 28371 ggr
Linda
2005-11-03 22:19

Variera din träning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tänkte visa lite hur vi valt att jobba med våra unghästar för att de ska bli hållbara.

Eftersom jag har mestadels unghästar utgår jag från de här exemplerna ovan en treårig c-ponny och en sjuårig knabstrupper riden sedan dec.-04

För att få en hållbar och utvecklingsbar häst som dels ska hålla i många år. Dels fortfarande bibehålla lusten att fortsätta tränas, gäller det att variera träningen så att både kroppen och psyket hinner kapp.
Vi rider in våra unghästar redan som 2,5 åringar vid denna tid på året.

Vicky

Eftersom de vid detta laget är vana vid utrustning och förmodligen även lite longerade, tömkörda är det i regel aldrig någon fara att sitta upp första gången eftersom de är så vana med hantering.

En medhjälpare är med första gångerna när man skrittar runt på banan och ser till att hästen går framför enkelt litet tryck och svänger den mjukt i den förväntade riktningen.

Första gångerna räcker det kanske med ett varv.

Unghästen behöver dagliga hanteringen men vi rider den ännu bara korta, korta pass de första veckorna max tre gånger i veckan. Redan i tidigt skede är det viktigt att berömma med eftergift och bara använda mjuka hjälper.
När unghästen accepterat att ryttaren stannar, svänger har vi valt att ta ut våra unghästar med en äldre skolad häst på kortare turer och rida in hästen i dess gångarter genom att i lungt tempo följa med sällskapet.

Efter vintern och när våren börjar närma sig är hästen nästintill inriden den kan behärska skritt,trav och galopp men fortfaronde knuten till en ledsagare men för att unghästen ska acceptera att även ridas ut på själv har vi varvat med skritt i skogen/på små vägarna på egenhand.
Och så kommer våren och nu har vi låtit hästen vilat i ett par veckor och gått tillbaka med longering/tömkörning.

vicky och matte Linda

-Nu börjar allvaret i utbildningen och vi har förmodligen börjat förbereda för kvalitè eller utställning och därför även börjat löshoppa i ridhuset mm. Under våren går vi mer in på ridbanan, lösgör hästen fortfarande med eftergift som beröm. Ser till att hästen har en välfungerande gas, broms för att gå vidare med utbildningen.

Allt eftersom kräver vi böjningar, igångsättningar och halter. När hästen är välbalanserad så brukar det aldrig vara några problem att fatta rätt galopp och få hästen att bjuda för tygeln.
En stark, välbalanserad unghäst har i regel inga problem att gå i en trevlig unghästform om inga exteriöra förhinder finns. Kanske får man ibland gå tillbaka i sin utbildning om hästen känns tex för tung i handen eller om unghästen stretar för mycket kanske är den ännu inte redo att ställas krav på, kanske behöver ni mer hjälp?

vicky galopp

Nu är det också viktigt att ni ställer krav på utrustning som bör vara välanpassad ifall  tandömsningar förekommer då bör man ta en liten paus.

-Vi har tex. alltid lindor fram på våra unghästar för att skydda mot överben och liknande.
-Variera din unghäst men nöt aldrig, själv arbetar vi med dem max 20 min gång. Tar aldrig strid med en unghäst i
onödan, eftersom det bara förstör mer för arbetet än vad det bygger upp.

Astra i piruett i galopp

Tex äldre inridna hästar som ovan.

Hon var 6,5 år när hon reds in och bara gått på lösdrift nästintill ohanterad.

-De kan få sina "unghäst" perioder lite senare, oftast går allt jättebra i utbildningen tills en dag kanske man får hejda sig och ge hästen vila för att smälta alla intryck. För att sedan sitta upp igen och gå tillbaka ytterligare i utbildningen. Kanske bara skritta på långtygel ett tag.

Detta var lite om hur vi jobbar våra unghästar nästa gång kan jag visa lite hur vi jobbar med våran 2,5 åring.

Av: Linda

Datum för publicering

  • 2005-11-03
Annons:
CBA
2005-11-04 00:37
#1

Jätte bra och läs nyttig artikel…jag hör av mig till dig sen när det är dags för min lilla Flört

Mvh CBA

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Linda
2005-11-04 10:13
#2

#0 Det får du så gärna göra:)

Tyvärr så hittade jag inga bra bilder.

mvh Linda

gejsa
2005-11-05 23:27
#3

Vi har redan suttit på Fille nu (min islänning). Jag har en tjej som eg rider en annan häst i mitt stall. Hon är så liten och smal så hon har suttit på Fille 3 ggr denna sommar medans jag har hållit i honom. Dom har skrittat i rundeln. Det har gått jättebra. Men vi väntar med att sitta på Sorro. Tycker att hans psyke är lite för barnsligt än. Vi får se nästa vår då han är 3 år gammal om han är mogen än. Honom har vi bara låtit få löshoppa 2 ggr och så har han förstås blivit longerad några ggr.

Carola

Linda
2005-11-06 18:39
#4

#2 ja vissa hästar behöver längre tid änn andra helt klart tex så tror jag att vår 2,5 åring behöver mycket mer personlig mognad även om hon är rätt "klar" i kroppen.

mvh Linda

pippi
2005-11-09 16:48
#5

Man hör ofta att 2,5 år är för tidigt. Jag kanske skulle ha väntat till hästen var 3 år.

Linda du verkar vara duktig med utbildning av unghästar, frågan är främst till dig men vill gärna höra åsikter av alla andra!

Är det bra att en unghäst (hopphäst) börjar tävla/hoppa banor med 1.20 hinder?
Och att en 5 årig går MSV dressyr? (Lussans fd häst Chirac var redan lämplig för msv när han var 5 år.

Linda
2005-11-10 16:02
#6

Hej

Mitt eget personliga svar hur jag tycker:

Jag tycker absolut att man ställer för höga krav på unghästar som ändå aldrig kommer prestera mer änn på kanske klubb nivå och absolut tycker jag även att kraven höjs mer och mer från våra unghästar med kvalitè tävlingar mm men det finns ett vettigt syfte och det är inte för våra hobby hästar utan för att vi ska kunna nå och få fram bra internationella elit hästar som även kan exporteras utomlans.

Utomlans föds hästarna tidigare i regel och är ett halv år i försprång och vi svenskar gillar utlandsuppfödda hästar att våra svenska uppfödningar blir lidande.

Men att börja i lagom takt och inte slitrida på sin unghäst utan mer använda första inridnings året som en förberedelse som ridhäst det stärker banden mellan häst och framtida ryttare.

mvh Linda

Annons:
Wanilj
2005-11-13 21:40
#7

Håller med dig Linda! Det är mkt mkt svårt att anpassa träningen så att man inte överanstränger sin unga pålle om man nu som Lussan ska ha en som går MSV vid 5 års ålder… Tacka vet ja John W som kallar sina 14-åringar för unghästar!:o) Jag tror att vår brådska med unghästarna kommer att hoppa upp och bita oss i baken! (Syftar nu på ridsports Sverige)

Linda
2005-11-15 20:50
#8

#6 Jo han vet ju eftersom Milton var som finast på äldre dagar..

eftersom jag har ungponnyer vet jag att pressen för klara ungponnyer ökar i ännu högre takt när grannländerna kommer med sina övervuxna hästar som dessutom har möjlighet till helt andra träningsförhållander änn vi har här i sverige.

-Kände det lite ohållbart med vår treåring att ungponnyträningen vi var på var anslutande till kvalitèn redan efter tre månader..och dommaren tyckte att vår ungponny vid ett träningstillfälle var för oklar att starta när hon då löshoppades ua, gick i form i alla gångarter, hoppad både bana,teränng, bra galopp (se fux ponnyen på bilderna).

-Vadå "oklar" vad för mer krav kunde ställas hon var redan tidig i mina ögon och alldeles för "över"tränad.

-Sambon och jag lastade ponnyn och åkte hem, avanmälde och ställde av henne tre månader..

-Det kändes inte längre juste mot hästen..eller mot oss som lagt ner ofantligt mkt tid,arbete och dessutom har en av sveriges bästa stam/prestations mässigt  ungponny.

-Nu ska det bli spännande med vår 2,5 åring där vi har andra tränings syften/metoder med ett annat tempo och annan inriktning..

mvh Linda

MikaTela
2006-03-14 14:50
#9

Tack för en bra artikel som gör att jag fortfarande är saker på vad jag gör med min dam. :)

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

LinneaG
2006-03-15 14:01
#10

Den här hade jag ju missat, fina bilder!!!

kaka1234567
2010-07-18 23:44
#11

super artikel

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Aribigga
2010-07-19 00:18
#12

Synd att det inte står så mycket om viloperioderna som är så viktiga för unghästar i synnerhet.

lurvponnyn.vimeddjur.se

Upp till toppen
Annons: