08 - Hästraser

Vad är en hästras?

2006-06-14 17:20 #0 av: LinneaG

Alla hästar är medlemmar av familjen Equidae. Termen "ras" beskriver en grupp djur som delar disktinkta, nedärvda särdrag. Varje ras har gemensamma förfäder och därför en liknande genetisk uppsättning. Det finns både naturliga och framavlade raser.

Naturliga raser

Naturliga raser är djur som genom naturligt urval utvecklat särdrag som är specifika för att djuren ska kunna överleva i sin naturliga hemvist och som de sedan fört vidare till nästa generation. Ett exempel är den baskiska ponnyn som får tjocka morrhår på överläppen under vintern. De är till för att skydda mot de taggiga växter de livnär sig på när tillgången på föda är dålig. Även om tarpanen numera är rekonstruerad bevarar rasen fortfarande det urgamla särdrag som utgörs av att vinterpälsen ändrar färg och blir vit, vilket kan ha fungerat som kamouflage för att skydda rasen mot rovdjur.

Framavlade raser

Många moderna raser är emellertid till stor del framavlade - människan har valt ut vissa särdrag hos olika individer och genom selektiv avel har man skapat hästar med egenskaper som lämpar sig för olika ändamål.

Stamboken

Avelorganisationer reglerar kraven för hästavel och för stamboken. Sådana oganisationer har krav på storlek, byggnad, rörelse och i en del fall även färg, som måste vara rätt för att en häst ska bli godkänd inom sin ras. Det finns två sortes stamböcker - öppen och sluten. En öppen stambok godkänner en häst med en förälder i en annan registrerad ras, förutsatt att den lever upp till de krav som ställs. En sluten stambok godkänner enbart en häst om båda föräldrarna är registrerade. Den sortens stambok håller rasen mycket renare - ett bra exempel är stamboken över arabhästen.

Hästrasens utveckling

Hästraserna utvecklades gruppvis eftersom människor födde upp djur för att de skulle utföra vissa, grundläggande uppgifter. De tunga arbetshästarna utvecklades för att arbeta inom jordbruket och blev mycket specialiserade. En variant av den lätta arbetshästen som passar till både lätt jordbruksarbete och till draghäst. Körhästen utvecklades som en lättare och snabbare ras som passade att gå i sele och utföra lättare transporter, medan den sadlade hästen utvecklades till en perfekt ridhäst.
Idag har det förekommit mycket selektiv blandning mellan de olika huvudgrupperna eftersom tonvikten numera ligger på att skapa bra ridhästar. Mekaniseringen har på det stora taget avskaffat behovet av drag- och körhästar, men dessa kraftigare raser korsas oftast med lättare raser för att man ska få fram utmärkta ridhästar i mellanklass. Det finns även många olika ponnyraser som delas in i olika grupper, där en del raser är bättre lämpade att ridas och en del att köras, medan många "rid- och körraser", som till exempel welshponnyn, är utmärkt till bådadera.
Den tilltagna selektiva aveln som numera utförs har lett till att många genetiska isolerade raser har minskat i antal. Ett exempel på det är streletaraben som uppgick i terskaraben i det forna Sovjetunionen, och som numera inte längre existerar som en egen ras. Däremot har många unga, nya raser utvecklats, särskilt i USA, och en av dem är American Walking Pony, som fick en stambok 1968.

Blodtyper

Det finns tre olika blodtyper som man kan beskriva en häst efter - fullblod, varmblod och kallblod. Fullblosdhästen exemplifieras av arabhästen eller akhal-tekén. Det finns finlemmad och snabb häst, ofta med hetsigt temperament. Den utvecklades i ökenklimat och tål extrem hetta ovh brukar ha mycket tunn hud och hårrem. Kallblodiga hästar härstammar från norra Europa och kan exemplifieras av tunga arbetshästar, som suffolk punch eller shirehästen. Det är stora, kraftiga hästar med lugnt och fogligt temperament. Varmblodet brukar vara en blandning mellan de båda, med förfäder ut både den varmblodiga och den kallblodiga gruppen, vilket exemplifieras av trankhenaren och det danska halvblodet.

Definiering av "hästtyp"

Det finns olika sortes hästar och ponnyer som inte utgör egna raserm men som har specifika särdrag. En "typ" är en häst eller ponny saknar fasta rasdrag och alltså inte kan registrera i någon stambok, men som lämoar sig till en viss uppgift. Den kan i själva verket tillhöra vilken ras som helst. En ridhäst kan till exempel vara vilken välproportionerlig kvalitetshäst som helst, ofta med en hög andel fullblod i sig. På samma sätt kan en jakthäst vara vilken häst som helst som jagar, men den måste vara uthållig och modig. När man ska bedöma en häst kan man lugnt ange vilken typ av häst det är, även om man inte känner vilken specifik ras den tillhör.

Tack till Lisette för lån av bild

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2006-06-14
Anmäl
2006-06-15 03:03 #1 av: bubbelbubbel

intressant och bra. :)

Anmäl
2006-06-15 12:37 #2 av: lisette

*fniss* men titta, där är ju calippo... :D

Anmäl
2006-06-23 04:19 #3 av: Linda

Jätte bra Linnea:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.