11 - Unghästen

Frågelåda om unghästen

2005-08-31 12:19 #0 av: Linda

Jag har flertalet unghästar och har alltid varit intresserad av utbildning och hanteringen kring den unga hästen. Här kan ni ställa frågor om utbildning,pass frågor,hanteringen och om visningar mm

 

Redan från fölunge är det viktigt att ska ett förtroende och ledarskap och unghästen har flera olika faser som den går igenom innan den blir den "färdiga hästen.

 

Fölet

Fölet måste vänja sig vid den dagliga hanteringen så snabbt som möjligt.Trä på en grimma redan från start och låt den få vänja sig med ett sällskap kvar i boxen att få vara utan stoet när denne motioneras.

Ta ut en hovslagare som korrigerar ev. dåliga benställningar mm

Och registrera ditt föl i god tid vänd dig till din rasförening.

Hantera fölet så att den kan ledas och transporteras med sin mamma åk gärna på premieringar mm

 

 

6-8 mån till 1 år

Vänj av fölet genom att ställ fölet i boxen bredvid om nattetid har du en gruppbox med andra åringar är det det enklaste.

Är fölet van sedan tidigare att vara utan mamma kortare stunder går allt ofta odramatiskt.

 

2-åringen

Nu kan slyngel åldern komma din annars snälla beskedliga häst kan börja trotsa,inte vilja bli fångad i hagen,kanske hota med sparkar och ställa sig på tvären.

Se till och ha ett gott ledarskap,hantera din häst nu för kommande övningar NH träning är ett gott redskap.

 

2,5-åringen - 3-åringen

Har du börjat longera tömköra din häst?

Många rasföreningar ordnar unghästträning som du kan åka på och få hjälp.

Löshoppa den och vänj den vid sadel,träns och sele.

Vi brukar låta våra 2,5åringar bli insuttna på sensommaren och skritta dem 1-3gr i veckan och öva tygeltag,halter och låta dem vila för intryck vid jan,feb och ta upp där vi slutade med utbildningen.

 

4-åringen

Kanske har du redan kommit igång en del hästen är visad på kvaliteen och hästen behärskar alla gångarter i en godform eller så har du nydligen börjat.

Vissa väljer att sko sina tre åringar andra skor dem nu när de rids mer förbered din häst med att banka lite extra på hovarna när du kratsar .

 

Som sagt jag har bara tagit upp en liten,liten del och ni kan ställa era personliga frågor och jag lovar besvara dem så gott jag kan annars vidarbefodrar jag frågorna till dem som kan det.

mvh Linda ridsport i fokus

 

 

 

Anmäl
2007-06-21 00:52 #1 av: jejjepejje

hejsan, jag har ett 3 årigt arabsto som jag håller på att rida in, jag har bara kommit så långt att jag står och "hoppar" med foten i stigbygeln, jag har också lagt mig och tyngt sadeln lite, men jag har alltid haft 1 fot i marken. tycker du att jag ska börja med vikter nu eller ska jag fortsätta, jag känner att det går så pass bra så om jag fortsätter i 1-2 veckor till så är jag uppe på henne.

 vad tycker du??

Mvh

Anmäl
2012-01-11 09:18 #2 av: loveRocky

Hur ska jag lära min 2,5 åring att svänga?

Anmäl
2012-01-20 20:27 #3 av: Tusen

Lägger upp en video som kan hjälpa till om man vill börja tömköra sin unghäst eller om man vill köra in den innan man börjar rida in hästen.

 

Anmäl
2012-01-20 21:14 #4 av: QALM

Vad grundar du dina idéer på?

När en liten fölunge föds så ska mamma och fölungen lämnas ifred utan att vi människor stör dom. Sätta på en nyfödd fölunge en grimma är helt onödigt. Det du kan göra första dygnet är att låta fölungen lukta på dig medans du känner över fölet så att den mår bra. När du gör det ser du till att mamman hela tiden inte blir orolig över att du är i boxen. Skulle mamma bli orolig och skydda sitt föl går du ur boxen och kommer tillbaka senare. Att ta ut mamman från fölungen är fruktansvärt elakt! Man delar aldrig på mamma och föl innan fölet är 4 månader och då måste fölet ha en kompis den känner och litar på Ska man ta föl får man räkna med att stoet ska få vara mamma och inte ridhäst en period. Kan man inte låta det vara så ska man inte ta föl. Om du vill motionera ditt sto innan så låt fölet följa med.

När fölet är 4 veckor avmaskar du den med Banminth och då kan en hovslagare titta på fötterna om det behövs vilket är mycket sällan. Om det är en stor ras man föder upp kan man då sätta på en grimma. Jag föder upp Quarter och väntar alltid till efter 6 månader. Ett år gjorde jag ett test med 6 föl som fick lära sig gå i grimma från första vecka till dom släpptes på bete ca 2 månader senare. 6 andra föl släppte jag på bete utan hantering. När jag på hösten stallade in alla så var det ingen skillnad på dom som tränat som små mot dom som var ohanterade. Naturligtvis blev alla föl verkade var 8 vecka.

Det är viktigt när vi hanterar hästar att vi kommer ihåg just att dom är hästar. Vi ska fylla deras grundläggande behov och inte bara tro att dom ska fylla våra.

Att sitta på en för ung häst kan förstöra den för livet. Det är få hästar som vuxit klart så pass att man kan sitta på dom vid 2,5 år. Jag hör aldeles för ofta unga hästar som är trasiga redan vid 3 år för att dom rids in för tidigt! Varför måste man ha så bråttom?

Jag har fött upp över 100 föl så jag har haft några att testa mina metoder på. Vad jag kan se av texten så tränar du halvblod och det har jag ingen erfarenhet av. Jag föder upp Quarterhästar och får ca 15 föl om året.

Anmäl
2012-01-20 21:21 #5 av: KKajsa

#4 halleluja

I alla fall jag hoppas på att mina föl ska må bra i minst 20 år frammåt så varför stressa? Det finns vuxna hästar om man vill rida.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.