09 - Hästvård

Träna den åldrande hästen

2006-02-21 19:21 #0 av: LinneaG

Det kan vara svårt att träna och komma igång med en äldre häst. Här har du lite tips på hur du kan göra.

Det kan vara svårt att få en äldre häst att muskla sig om den fallit ur och träning av den äldre hästen måste få ta tid. Och att helt ställa av en gammal kompis kan vara helt förödande!

Ju äldre hästen blir desto svårare får den att sätta nya muskler och förbättra konditionen - precis som det är för äldre människor. Det gör inte att träning av den äldre hästen är värdelös, snarare tvärt om. Kontinuerligt och anpassat arbete gör att hästen kommer vara friskare och ridbar långt upp i åldrarna.
Leder, ligament och muskler mår bra av att röra på sig och hållas igång. En häst som får gå genom livet utan skador eller allvarligare sjukdomar är oftast ridbar långt upp i åldrarna. Det är när man måste ställa av en äldre häst, exempelvis på grund av en skada, som problemen kan dyka upp.

Lägg upp en plan
Precis som när man vill träna upp en yngre häst inför exempelvis en tävlingssäsong ska man lägga upp en plan för träningen av den äldre hästen. Det viktigaste är att lägga grunden och successivt stärka hästen.

Börja med skritturer två gånger i veckan, gärna på lite hårt underlag. Att skritta länge stärker senor och leder och bygger långsamt upp både kondition och styrka. Öka längden på skritturerna successivt. Rid ut i skogen och jogga ungefär tre gånger i veckan. När hästen orkar mera kan man lägga in lättare dressyrpass en eller ett par gånger i veckan.

Uppvärmning och återhämtning
Viktigt att tänka på med äldre hästar är att de känner av träningsvärk och stelhet efter ett träningspass betydligt mer än en yngre häst. Var noga med att inte pusha hästen för hårt och att ge den gott om tid för återhämtning.
Låt också uppvärmningen ta lite längre tid och skritta fram ordentligt och jobba mycket med lösgörande övningar.
Variera gärna med korta longerings- eller tömkörningspass.

Övergödning är livsfarligt!
Det är jätteviktigt att den äldre hästen inte blir för fet. Gamla leder behöver inte den extra belastning som övervikt innebär.
Lika viktigt är det att inte låta hästen falla ur. Kontrollera tänderna lite oftare på en äldre häst än en yngre, så att du vet att den kan tillgodogöra sig fodret. Helhavre kan vara svårt för en del gamla hästar att få i sig, krossad havre eller olika foderblandningar som inte är så svårtuggade kan vara alternativ.

 

Relaterade länkar

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2006-02-21
Anmäl
2006-03-01 15:18 #1 av: Wanilj

när är en häst äldre?

Anmäl
2006-03-02 11:21 #2 av: LinneaG

det har nog alla olika åsikter om,

men eftersom jag vet många äldre hästar

så skulle ja säga 20-25 +

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.