06 - Hästhantering

Drömmen om en helt egen häst

2005-09-01 10:11 #0 av: LinneaG

Det är många som drömmer om en egen häst men det finns mycket att tänka på innan du skaffar häst. Här är lite tips.

För många hästälskare är drömmen om en egen häst väldigt stor. Men det är ju inte bara att ringa och beställa en. Det finns några viktiga frågor som du bör ställa till dig själv innan du bestämmer dig: Har jag råd? Har jag den tid som behövs? Och Har jag den kunskap och/eller erfarenhet med erfarna personer till hjälp? Kan någon hjälpa dig med ta hand om hästen när du åker bort?

Att vara hästägare innebär ett mycket stort ansvar, oftast mycket större än för övriga husdjur.

Att ha en egen häst är väldigt dyrt! Man kanske kan komma undan med billigare foder och stallplats hos någon släkting, bonde eller om man har en egen gård, men ändå talas det om tusenlappar varje månad med allt som behövs. För att få ner kostnaderna lite kan man ha en pålitlig medryttare som hjälper till några gånger i veckan, men häng inte upp ekonomin på medryttarens peng för att det ska gå runt. Tänk om han/hon skulle sluta! Ett annat bra alternativ kan vara att dela häst med en kompis, ni delar på kostnaden och på ansvaret.

Det går också åt mycket tid med att ha häst. Även om du skulle ha den uppstallad i ett stall med full skötsel (fodring, in- och utsläpp, mockning osv.), du ska ändå inte räkna på mindre än tre timmar varje dag. Du måste då räkna med restiden till och från stallet, motionera hästen och skötseln innan och efter ridningen.

Du tar också på dig ett stort ansvar genom att skaffa häst. Det finns ett ordspråk som säger att “Människans okunskap är hästens värsta fiende”, och det är så sant som det är sagt. Även om man har erfarenheter av ridning och körning i flertal år ska man alltid ha kunniga personer att fråga till råds.

När du ska köpa dig en häst ska du åka runt och titta på flera olika, även de som du kanske tvekar på, innan du bestämmer dig. Provrid alltid och provkör om möjligheten finns. Ta också med till hästkunniga personer som kan kolla hästens exteriör och se när du rider och som du då kan fråga till råds.

När du har hittat hästen du vill ha, så försök få säljaren att låna ut hästen på prov någon vecka innan du bestämmer dig helt. På bara en vecka kanske du ser att ni inte passar ihop eller att hästen kanske har något olater.

Hästen måste alltid besiktas av en veterinär innan köpet så den inte har några sjukdomar eller andra fel. Och Skriv alltid riktiga köpehandlingar, det finns färdiga att köpa.

När hästen tillslut kommer hem till dig se till att ha allt i ordning I-förväg. Hästen är ett utpräglat flockdjur och trivs inte ensam. Ett vanligt fel som nyblivna hästägare gör är att låta hästen vara själv på såväl bete som i stallet. Alternativet är att antingen inackordera hästen i ett stall där det finns andra hästar eller att, på något sätt, ordna en till häst som den kan ha sällskap med. En häst ska inte behöva leva ett liv utan andra hästar!

Det viktigaste av allt är att du och din häst bildar ett ömsesidigt förtroende och respekt för varandra. Ge dig extra tid med din häst i början så ni lär känna varandra, men visa också vem det är som bestämmer. Då kommer du att få en vän för livet!

 

Relaterade länkar

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2005-09-01

Anmäl
2005-09-02 00:32 #1 av: MonAmie

Tack för tipset 'Låna ut på prov' före köpeavtaln skrivs, helt klart att mycket visar sig på en vecka, som man inte hinner upptäcka vid en eller två provridningar.

Tack för artikeln!

L ars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.