02 - Allmänt om hästar

Berömda hästar 2 - Seabiscuit

2006-08-09 19:11 #0 av: LinneaG

Seabiscuit är en av galopphistoriens allra största namn; en liten, tanig häst som mot alla odds sprang ifrån alla konkurrenter och fick prestigefyllda utmärkelsen Horse of the Year 1938.

Seabiscuit
f. 1933
e: Hard Tack (som var efter Man o´War)
u: Swing On
 
 


Seabiscuit föddes upp på Claiborne Farm i Paris, Kentucky. Han var liten, konstigt formade knän och han var inte speciellt vacker att se på. Det enda han gjorde var att äta och sova. Han hade hygglig stamtavla, inte mer. Seabiscuit var en häst som tillmättes mindre möjligheter, och inledde karriären knackigt.  Sunny Jim Fitzsimmons började träna honom, han hade tagit många hästar upp till toppen. Fitzsimmons såg att Seabiscuit hade potential för galoppen, men kände att han var väldigt lat och att han inte hade någon lust alls att anstränga sig. Efter ägar-, tränar- och jockeybyten i nu nämnd ordning blev emellertid den fula ankungen en svan.

De första tio kapplöpningarna sa alla att han skulle förlora, och det gjorde han också. Det var Då den hårda träningen började.

 


Då Seabiscuit så småningom åter gjorde entré på banorna var det en ny häst som mötte publiken. Resten är kapplöpningshistoria. Mot alla odds vinner han lopp efter lopp. Som fyraåring hade han sprungit trettiofem kapplöpningar. San Onofre Handicap. San Miguel Handicap. San Rafael Handicap. Men han har ännu inte stött på riktigt hårt motstånd, som kommer i form av ett lokomotiv i hästkropp med namnet War Admiral.
Under de följande åren vann Seabiscuit många av de största kapplöpningarna och sprang in mer pengar än någon annan häst vid denna tid. Hans popularitet var omåttlig.1937 vann han elva av femton kapplöpningar och var den ledande vinnaren i the United States det året. Alla de kapplöpningar som han deltog i gick med på radio och resultaten hade första sidan i alla tidningar.

Den första november 1938 mötte Seabiscuit den storvinnande hästen War Amiral i en kapplöpning som kallades ”Match of the Century". Det blev den största löpningen i U.S historia. Hundratals med tåg transporterade tusentals med åskådare för att se de två hästarna tävla. Det var 40.000 åskådare och 40 miljoner lyssnare under löpningen.
War Amiral startade snabbt och låg en bit före i den första delen av löpningen. Seabiscuit sparade sig till slutet. I det sista varvet fick Seabiscuit chansen att komma om, det var då han ökade stegen - precis som han hade blivit tränad! V´äl i mål så hade han vunnit med fem hela hästlängder.Efter alla de vunna lopp och segern över War Amiral, fick Seabiscuit kallelsen ”Horse of the Year” av 1938

När Seabiscuit 1940 avrundade karriären på Santa Anita följde 78 000 åskådare hans väg mot sin sista seger. Han pensionerades den 10 april och levde sina sista år på Ridgewood Ranch vid Willits, California. Han spenderade sju år där tills han avled 1943.

Seabiscuit visar hur vem som helst som tror på sin dröm och törs satsa på den kan vinna i det stora, fria, härliga USA. Även om du är en loser och förlorat allt är det bara att kämpa på så kommer segern.

 

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2006-08-09
Anmäl
2006-08-09 19:29 #1 av: Struten

kul läsning:) tycke de var en bra ide att skriv om gamle legender eller va man nu ska kalla de:D

Anmäl
2006-08-10 02:19 #2 av: MiaMaria

Håller helt och hållet med Struten!! =)

Filmen om Seabiscuit är härlig, har ni inte sett den så rekomenderar jag den! =)

Anmäl
2006-08-16 19:16 #3 av: felicia

jag har sett filmen om den och den kan jag verkligen rekomendera..det är verkligen bra :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.