09 - Hästvård

Hästens sjukdomar Del 2

2006-09-05 16:25 #0 av: CBA

Nässelfeber- En hudåkomma som kan orsakas av t.ex. foder, insektsbett, vissa växter eller läkemedel som penicilliner.

 

Hästens sjukdomar del 2

 

Nässelfeber

 

Huden, kroppens största organ fungerar bl.a.som ett skyddshölje. Den skyddar kroppen mot uttorkning och reglerar kroppstemperaturen. Dessutom innehåller den känselnerver för bl.a. smärta och klåda.

 

Det finns alltid en naturlig flora av microorganismer (bakterier och svampar) på huden, som tillhör kroppens immunförsvar. Normalt orsakar de inga sjukdomar, men om den naturliga floran av microorganismer störs kan sjukdomar uppstå. Att ställa en diagnos vid hudproblem är svårt.

 

Genom regelbunden ryktning och annan daglig rengöring vårdar du hästens hud och hårrem vilket är viktigt. Rykten innebär inte bara rengöring utan även massage, som i sin tur påverkar hästens blodcirkulation i friskvårdande syfte.

 

Nässelfeber är en allergisk reaktion som kan orsakas av t.ex. foder, insektsbett, vissa växter eller läkemedel som penicilliner. Vi en allergisk reaktion frisätts ämnen från speciella celler i kroppen och orsakar svullnad och klåda.

 

Symtom

 

Det uppstår plötsligt platta, kliande svullnader av olika storlekar, som "flyter samman" till större områden. De kan komma var som helst på kroppen men vanligast är att de visar sig först på huvud och hals.

 

Allmänna råd

 

Försök ta reda på orsaken och avlägsna den. Laxermedel kan ibland hjälpa, men rådfråga en veterinär först! I vissa fall kan antihistamin eller kortisonbehandling behövas.

 

Om veterinären rekommenderar laxermedel kan du ge hästen:

Klyx lavemang eller

Microlax

 

Kontakta veterinär

  • - om hästen är allmänpåverkad
  • - om utslagen inte försvinner
  • - om hästen kliar sönder sig

 

 

Källa: Hälsoråd för Häst

 

Relaterade länkar

Av: CBA

Datum för publicering

  • 2006-09-05
Anmäl
2009-02-25 00:24 #1 av: Maja

Har någon av era (medlemmar) hästar haft nässelfeber någon gång? Berätta!

Anmäl
2010-08-15 10:31 #2 av: J-ohnsson

Hej :) Ja, vi tror att min kompis häst har nässelfeber för vi har kontaktat en som kan mycket om sånt. Hon sa att om hon har hög feber ska vi ringa veterinären men om hon har bra temp och det inte går över på några dagar måste vi nog ringa veterinären ändå..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.