02 - Allmänt om hästar

Berömda hästar 1 - Man o'War

2006-07-30 17:40 #0 av: LinneaG

Det här är första delen av Berömda hästar. Varje vecka kommer det komma ut en ny artikel om en ny berömd häst, genom tiderna. Alla hästar är född efter 1900.

f. 29/3 1917
e. Fair Play
u. Mahubah
Uppf. August Belmont
Färg: Intensivt fuxröd

Född 1917. När Man O´War föddes var han ingen skönhet. Han var långbent och skraltig. Hans mamma Mahubah hade fin stamtavla men visade dock inte något på banorna.

Den långbenta guldfuxen med kraftig benstomme ropades in av Glen Riddle på auktion 1918 för 5 000 dollar, såldes till Samuel Riddle. Man hade tänkt att han skulle bli jakthäst. Han reds in. Till en början var han riktigt busig. Det sägs att ryttaren som red in Man O´War fick många "resor". Så småningom lugnade han ner sig. Han reds tillsammans med de andra åringarna och började redan då att visa sin kapacitet.

Stallfolket kallade honom Big Red och galoppsprången var en halv meter längre än normalt!

Så var det dags för start. Ett försökslöp mot "Golden Broom". Big Red besegrades pågrund av att han inte var tillräckligt startsnabb. Det blev till att åka hem och träna starter. Under träningen blev Big Red förmodligen pressad och väldigt het. Då han började starta var han så "på tårna" att han försenade många löp.

Hans första offentliga löpning i Belmont Park 6/6 1919 vann han stort och slog sina medtävlare med sex hästlängder! detta var starten på en lysande karriär. Tre dagar senare startades han i Keene Memorial. där var det tuffare konkurens. Han tog spets och höll in i mål. Två veckor senare vann han igen, den här gången på Jamaica. två dagar senare vann han sitt fjärde löp, nu i New York. En månad senare var han i Saratoga och vann United States Hotel Stakes. Nu började det ryktas om att Man O´War var oslagbar.

Hans skötare Frank var med honom hela tiden. Han fick bo i stallet, utanför Big Reds box och vara med honom hela tiden. Big Red var väldigt snäll att sköta och pyssla om i boxen. Den här säsongen vann han nio löpningar.

Nästa år var Man O´War landets absolut populäraste häst. Han segrade och segrade oavsett distans, vikt och konkurens. Han slog även sin forna konkurent "Upset", den enda häst som besegrat Man O´War, då stod han felvänd i starten! Man O´War var så oslagbar att publiken som spelade , slutade att spela för de visste vem som vann. Man hade svårt att finna konkurenter åt Man O´War, ofta var det bara två-tre hästar i hans löp. Det var dock alltid fullsatta läktare och hans populärtet hos allmänheten var enorm.

Han deltog i 11 löpningar 1920, han vann alla. dessutom slog han sju hastighetsrekord. Ett av de bästa löp som någonsin ridits är det mot John P. Grier på Aqoeduet. Hingstarna sprang sida vid sida hela löpet tills Big Red tog sig förbi strax innan mål. Han vann med en och en halv längd.

Dagen innan Big Reds sista löp gjorde Big Red en sprits på 400m och klockades till 69km/h.(ett tidsrekord som stod sig till 1945). den högsta hastighet som någonsin uppmätts för en häst. Sista starten gick i Kanada mot en berömd fyra åring vid namn "Sir Barton". Man O´war vann som vanligt.

Nu var Big Reds karriär som kapplöpningshäst över. Han var senskadad. Han forsatte dock som avelshingst, fortfarande i Samuels ägo, på ett stuteri i Kentucky. Stoägare var villiga att betala 5 000 dollar för att få sitt sto betäckt. Samma pris som Samuel en gång köpt honom för. Hans popularitet hade inte avtagit för att han lämnade tävlandet. Folk kom och beundrade honom på stuteriet i stället. Ungefär 1 250 000 personer kom för att få se den stora muskulösa fuxhingsten. Då Big Red dog 1947 30 år gammal, kom tusentals människor till hans begravning.

Han begravdes i sin paddock.
Där har det rests en stor bronsstaty efter honom.

Skyltar visar fortfarande vägen till Man o'Wars stall och konstnären Herbert Haseltine från Paris har skulpterat honom porträttlikt i brons. En av de snabbaste hästarna i galoppens historia!

 

 

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2006-07-30
Anmäl
2006-07-31 23:26 #1 av: Rebecca

how about "Sea Biscuit", and "Nassrullah", then we have the famous "Phar Lap" how about " Octaganal"(New berömda häst), Dan Hill, thats just on thoroughbred racing, "Copiad" trav, Milton for show jumping. Gosh we are so fortunate to have so many great sporting horses, I hope we dont forget the everyday horses that given there riders the enjoyment and rewards as they are also berömda hästar in there own rights.

Anmäl
2006-07-31 23:34 #2 av: LinneaG

Jag tycker också vi ska tänkta lite på de hästar som startade all ridning och tävling, de som satt rekord som fortfarande finns kvar. De som lockade hundratals och kanske tusentals människor att ägna sig åt ridsport. Och hur många är det som kommer ihåg/hört talas om dessa gamla hästar?

Anmäl
2006-07-31 23:38 #3 av: RubHel

Ska bli kul att följa dom här artiklarna. Den här var jättebra!

Anmäl
2006-08-01 00:18 #4 av: Älskar_hästar
Håller med #3 !
Anmäl
2006-08-01 01:12 #5 av: elin

intressant!

Anmäl
2006-08-01 01:15 #6 av: Sussi

Ja det var mycket intressant att läsa denna artikel!

Anmäl
2006-08-01 13:31 #7 av: kemikal

Jag hoppas på lite bredd, olika sporter och även hästar som kanske inte gjort så bra resultat i tävlingar, men ändå av någon anledning är minnesvärda. Den här artikeln gillade jag, och ser fram emot resten.

Anmäl
2006-08-01 19:17 #8 av: LinneaG

Va kul att ni är intresserade av ämnet! Ja ska se vad jag hittar för olika hästar. Kom gärna med förslag om olika, finns säkert tusentals hästar att skriva om.

Anmäl
2006-08-01 19:43 #9 av: Mandysan

#8 Milton:P världens sagohäst...

Anmäl
2006-08-01 19:58 #10 av: Mjuppi

#8 Mulle ;P

Anmäl
2006-08-06 21:32 #11 av: bonde

Åh, vad roligt att Man O´war får lite uppmärksamhet.

Läste om Man O´war i "Min Häst" på 80-talet och blev förtjust i denna legend. Efter det har jag läst allt jag hittat om honom. Även skrivit en engelska uppsats om honom.

Hoppas att Secretariat får vara med i dina artiklar oxå.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.