15 - Om ridsport.ifokus

Så här fungerar iFokus

2006-12-31 00:58 #0 av: lisette

I denna artikel har jag försökt beskriva sajtens funktioner och finesser, för att du som medlem skall kunna hitta lättare och få ut så mycket som möjligt av forumet.

Vänstra delen av skärmen:

Upptill till vänster finns det tre flikar. Forum, Artiklar och Inkorg. -->

Forum
Forum är den förvalda fliken när du loggar in eller besöker sajten som gäst. Det är i forumet merparten av alla diskussioner försiggår. Det är även förvalt att en översikt av de senaste inläggen ska visas. Du ser dem under rubriken "senaste inläggen". Nedanför senaste inläggen finns forumets olika diskussionsgrupper. Du öppnar och stänger grupper genom att klicka på plus- eller minustecknen vid sidan av gruppnamnen.

Klickar du på "visa översikt" över inläggslistan visas de 15 senaste inläggen i listan. Oavsett vilken kategori de är publicerade i. När du läst alla inlägg och vill se om någon skrivit något nytt, klickar du på "Ladda om" överst till höger i inläggslistan. Då laddas inläggslistan om. Olästa inlägg/artiklar är markerade med fetstil. Så snart någon skrivit en ny kommentar i tråden, kommer den att markeras med fetstil igen. 

Vill du se fler inlägg än de som visas när du klickar på plustecknet vid en grupp, klickar du på texten "Framåt" under inläggen.

Skriv, sök, bokmärkenOvanför inläggen finns det tre knappar: Skriv, Sök och Bokmärken. Om du inte är inloggad är bokmärkesknappen inaktiverad (grå). Skrivknappen klickar du på om du vill skriva ett nytt inlägg. Sökknappen klickar du på om du vill söka bland foruminlägg, artiklar eller medlemmars dagböcker. Intressanta foruminlägg kan du bokmärka (med knapp ovanför själva inlägget). Bokmärkta inlägg ser du om du klickar på bokmärkesknappen.

Artiklar
Under fliken artiklar hittar du alla artiklar på sajten. Den här instruktionen är en artikel som du kan hitta där. Artiklar är ofta lite längre texter än foruminlägg och kan innehålla bilder i texten. I foruminlägg är eventuella bilder oftast bifogade i stället.

Även artiklar kan vara indelade i grupper på samma sätt som diskussioner i forumet.

Inkorg
Som inloggad medlem har du tillgång till en inkorg som påminner om ett e-postprogram. Där ser du meddelanden från andra medlemmar och har möjlighet att skicka egna meddelanden.

När du har olästa meddelanden i din inkorg, kommer ett gult kuvert att synas på inkorgsfliken. Det är ganska lätt att se då det kommer nya meddelanden, då detta kuvert "flyger" över fliken hela tiden till dess att du öppnat dina olästa meddelanden.

I inkorgen finns det två grupper: Inkorg och Skickat. I inkorgen ligger inkomna meddelanden och i skickat finns de meddelanden du har skickat till andra.

Mittendelen av skärmen

Upptill i mitten finns det en meny med sju val. Start, Om sajten, Länkar, Medlemmar, Fler sajter, Min sida och Inställningar.


Om du klickar på start öppnas sajtens förstasida. På förstasidan hittar du bland annat en välkomsttext, artiklar och en aktivitetsruta. I aktivitetsrutan visas de senast inloggade besökarna, nyregistrerade medlemmar och nya dagboksinlägg.


Här finns en beskrivning om själva sajten och dess innehåll.


Ja, precis vad det låter som - länkar...


Under medlemsfliken ser du vilka medlemmar som är inloggade just nu. Du kan också söka efter medlemmar i alfabetisk ordning.


På denna sida finns länkar till de andra sajterna inom iFokus nätverk. Det kommer nya sajter hela tiden, så titta in här då och då.


Under Min sida hittar du dina personliga sidor. Där finns din personliga beskrivning av, exempelvis, dig själv. Ditt fotoalbum, din gästbok samt din dagbok finns också här.


Här kan du administrera dina personliga sidor (se ovan).

Personliga inställningar

Ändra din personliga beskrivning, dina registrerade uppgifter och ditt lösenord.

Fotoalbum

Hantera ditt fotoalbum.

Dagbok

Skriv i din alldeles egna iFokus-blog eller redigera dina tidigare dagboksinlägg.

Favoriter

Hantera dina favoriter: lägg till nya sajter och använder bland dina favoriter eller ta bort gamla favoriter.

Bevakningar

Se dina aktiva bevakningar och ta bort dem du inte vill ha. Här finns också möjlighet att inaktivera bevakningssidan efter att du skrivit ett inlägg.

Högra delen av skärmen: 

Överst på högra delen finns en nyhetsruta. I denna rullar de senaste/nyaste inläggen som gjorts i nätverkets alla sajter.

På mitten av den högra delen finns "Mina favoriter". Du kan där se vilka av medlemmarna på forumet som är online och inte. De som är online visas överst i rutan med svart text, de som är offline, visas längst ned, i grå text.

För att lägga till en medlem som favorit, klicka på dennes namn i exempelvis ett inlägg. Då kommer du till dennes personliga sida. Där finns denna knapp:

Då du lagt till en medlem som favorit, byts knappen ut mot denna -->

 

Här ser du de sajter som finns i nätverket. De du är medlem i syns överst med svart text, de du inte är medlem i visas längst ned, i går text.
För att bli medlem i en sajt, det är gratis och du kan vara med i hur många du vill, så klickar du på knappen "Lägg till sajt i favoriter".

Övriga funktioner:

När du läser ett inlägg finns 5 ikoner högst upp på sidan."Första olästa", "Prenumerera", "Bokmärk", "Tipsa en vän" och "Skriv ut".

 

 

 


Genom att klicka på första olästa knappen så hamnar du direkt i det första olästa inlägget i tråden. Tråden måste vara helt färdig laddad när du klickar på knappen. Ganska enkelt!


Att skapa en prenumeration innebär att du får e-post skickat till dig när det skrivs något nytt i en diskussion eller på en sajt som du valt att prenumerera på.

Du får två val då du klickar på ikonen. Antingen kan du prenumerera på svar enbart i den tråden du läste då du klickade på knappen. Eller så kan du välja att prenumerera på allt som skrivs på aktuell sajt. Då får du e-post så snart någon skrivit en kommentar, eller postat nya inlägg och artiklar.


Klicka på denna om du vill sätta ett bokmärke i en speciell tråd som du vill kunna hitta snabbt och enkelt igen senare.
För att se dina bokmärken så klickar du på knappen "Bokmärken" uppe till vänster. Under Inkorgen.


Med denna funktion kan du tipsa andra om trådar/inlägg/artiklar du tycker är intressanta. Klicka på ikonen och fyll i mailadress m.m. till den du vill tipsa.


Ja, denna funktion kräver väl ingen närmare beskrivning. :-) Helt enkelt, skriv ut tråden/artikeln.

Av: Cattis

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-12-30
Anmäl
2006-12-31 01:01 #1 av: lisette

måste tacka cattis för att jag fick låna hennes artikel från shetland!

Anmäl
2006-12-31 11:24 #2 av: bebbe

Fniss, kunde du inte sova i natt ? jättebra artikel, säkert många som lär sig något nytt.

Anmäl
2006-12-31 14:40 #3 av: lisette

har suttit och rensat lite.. :D

Anmäl
2006-12-31 19:34 #4 av: gejsa

Hi, hi lite sent att få läsa detta nu.

Anmäl
2007-01-01 17:05 #5 av: lisette

finns ju nya medlemmar! :D

Anmäl
2007-01-01 17:58 #6 av: Murre_Uddiz

Och jag är en av dom som inte ser grejorna till vänster :D Men det går bra iaf =)

Anmäl
2007-01-01 19:09 #7 av: __iE

#6, du menar höger får jag hoppas ;) lite svårt o läsa 'trådarna' annars ;D

Anmäl
2007-01-01 23:28 #8 av: lisette

#6 om du ändrar upplösningen på skärmen så ser du säkert dem?

Anmäl
2007-05-16 23:32 #9 av: reddie

puttar upp

Anmäl
2007-05-20 01:41 #10 av: CBA

putt

Anmäl
2008-03-18 01:37 #11 av: lisette

dags igen

Anmäl
2008-03-18 01:38 #12 av: Alex

Lägga in support.ifokus som relaterade länkar kanske? ;)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-18 01:44 #13 av: lisette

ja eller säga åt cattis att hon ser till att den kommer dit där.. :D

Anmäl
2008-03-18 15:29 #14 av: Alex

Jaha kan inte du fixa det? :P

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-18 15:31 #15 av: lisette

jag pmade cattis igår. vi får väl se om hon får in den där. det är ju henens artikel, bättre om den ligger där som artikel än som länk hit.. :D

Anmäl
2008-03-18 15:43 #16 av: Alex

Va? :P Nu tror jag inte vi tänker riktigt på samma saker... Eller så är bara jag totalkorkad ^^

Men i artikeln, häruppe alltså... Kan man ju ha 'relaterade länkar' där på högra sidan. Kanske kan länka till support.ifokus där, tänkte jag? :P

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-18 15:47 #17 av: lisette

jahaaaa jag trodde du menade att själva artiklen skulle vara på support...

men relaterade länkar kan jag fixa

Anmäl
2008-03-18 15:51 #18 av: Alex

Jaa det var väl det jag tänkte, fattade inte varför du behövde blanda in Cattis i det :P Haha

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-18 15:55 #19 av: lisette

har fixat det nu ivf... :D

Anmäl
2008-03-18 16:37 #20 av: Alex

Duuuktig Lisette ^^

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.