09 - Hästvård

Hästens sjukdomar Del 1

2006-08-31 12:35 #0 av: CBA

Mugg och rasp- En relativt vanlig sjukdom hos många hästar och ponnyer som obehandlat kan orsaka stora besvär med lymfkärlsinflammation som följd.

 

Hästens sjukdomar del 1

 

Mugg och Rasp

 

Mugg är en ganska vanligt förekommande åkomma hos hästar och ponnyer. Det kan vara sår, krustor, eksem eller svampinfektioner som uppträder vid karleden och runt kotleden. Om det angripna området går över kotleden och upp på skenan kallas det för rasp.

 

Att fastställa varför mugg eller rasp uppstår är svårt, några orsaker kan vara blöta och leriga hagar, bristande stallhygien, dåligt rengjorda benskydd/lindor som skaver och orsakar små sår. Såren kan orsaka svårläkta infektioner.

 

Sågspån som strömedel i box/spilta kan utveckla allergi på den nedre delen av hästens ben. Sågspånet kan innehålla både terpentin och impregneringsmedel, som hästen kan vara överkänslig mot.

Pga. bristen på pigment hos hästar med vita ben och fötter så ligger det större risk för dessa att utveckla mugg.

 

Symtom

 

Mugg och rasp kan vara torrt och fjälligt eller fuktigt och vätskande. Huden kan se röd och irriterad ut och vara hårlös med sår och krustor, som ofta är svårläkta.

Huden och såren kan spricka under rörelse vilket orsakar smärta och hästen haltar. Bakterier kommer lätt in i dessa sår och kan orsaka infektion med lymfkärlsinflammation (se nedan) som följd.

 

Allmänna råd

 

Genom att hålla god stallhygien, ha lämpliga hagar och väl rengjord och anpassad utrustning förebygger man sjukdomen. Misstanker du att hästen har sågspånsallergi bör du byta till annat strö, var noga med att göra rent boxen/spiltan innan bytet.

 

Leriga fötter och ben bör du låta torka och borsta rent med en mjuk borste, undvik att spola av om inte hästen behöver benskydd under ridning/körning, var då noga med att ordentligt spola rent och torka torrt med en mjuk trasa/handduk. Våta smutspartiklar t.ex lera och grus som sitter djupt i håren är nästan omöjliga att tvätta bort. Bakterier och svampar trivs dessutom i fuktig miljö.

A och O är att hålla torrt och rent.

Riv inte bort sårskorporna eller krustorna, de hör till läknigsprocessen och skyddar mot bakterier.

 

Att smörja med en mjukgörande salva påskyndar läkningen och förhindrar sårsprickor. Receptbelagda starkare kortisonpreparat och/eller antibiotika kan behövas vid svårläkta fall. Fråga din veterinär.

 

Om sårytan är smutsig gör du rent den lämpligast med ett desinfektionsmedel men överdriv inte tvättandet. Genom att tvätta alltför ofta kan man irritera en redan känslig hud.

 

Mjukgörande salvor:

Idomin

Helosan

Calmuril kräm

LHP-sårsalva

 

Desinfektionsmedel:

Natriumklorid spolvätska

Jodopax vet. (Till bruksfärdig lösning späds 4ml med 1 liter vatten)

Väteperoxid lösning 3%

Laktacyd tvål

 

 

 

Lymfkärlsinflammation (lymfangit)

 

Lymfkärlsinflammation eller lymfangit Kan uppkomma om vissa bakterier tränger in i sår på hästens ben, t.ex vid mugg eller s.k. stryksår. Bakterierna sprider sig längs lymfbanorna till den stora lymfkörteln i ljumsken eller i armhålan. Lymfkörteln reagerar mor infektionen genom att svullna, vilket i sin tur försvårar blodgenomströmningen i blod och lymfkärl.

 

Det är vanligt att sjukdomen återkommer. Första anfallet går lätt tillbaka med lämplig behandling. För varje återfall hästen får ökar risken för en kronisk förtjockning av det drabbade benet och det blir ett s.k elefantben.

 

Förväxla inte denna sjukdom med blodförgiftning som är en allmän infektion med bakterier i blodbanorna, medan lymfkärlsinflammation är en lokal sjukdom.

 

Symtom

 

Sjukdomen kommer hastigt med hög feber, stark ansvällning och smärta i benet, stel gång och hälta.

 

Allmänna råd

 

Desinfektera eventuella sår och lägg på våtvärmande omslag. Så fort temperaturen har sjunkit under 38,5 grader ska hästen motioneras lätt för att svullnaden ska gå ner. Så snart som möjligt sätt hästen i arbete.

 

Desinfektionsmedel:

Natriumklorid spolvätska

Väteperoxid lösning 3%

Jodopax vet. (Spädes 4ml med 1 liter vatten)

 

Våtvärmande omslag:

Fetvadd eller

Cottongaze (ej apoteksvara) en bomullsrulle med gasväv omkring, dränks in med

Alsolsprit 10% och läggs på benet. Linda därefter med en yllebinda och ovanpå detta med en elastisk binda. Bandaget får sitta kvar i högst 12 timmar.

Vetflex (ej apoteksvara)

Superflex (ej apoteksvara)

 

Kontakta alltid veterinär eftersom antibiotikabehandling oftast är nödvändig !

 

 

Källa: Hälsoråd för Häst

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade länkar

Av: CBA

Datum för publicering

  • 2006-08-31
Anmäl
2009-02-22 14:59 #1 av: Maja

*puttar upp en gammal tråd*

Anmäl
2009-02-22 15:15 #2 av: Anna

Bra skrivet!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-02-22 16:23 #3 av: Invisible

Jättebra! :)

Anmäl
2009-05-03 01:24 #4 av: RoSa-RoSeN

Super!

Anmäl
2009-05-03 02:28 #5 av: sus-sharon

finns en grön och vit tub att köpa på apoteket (bakom disk) med acetylsalicylsyresalva som fungerar kanon.

Anmäl
2009-05-03 02:50 #6 av: hannabrink

Jättebra läsning! :)

Anmäl