Annons:
Etiketthästvård
Läst 23763 ggr
LinneaG
2006-07-28 00:05

Vad är gör en Equiterapeut?

Equiterapeuten behandlar hästar och ponnyer, som av olika anledningar har rörelsestörningar, med kompletterande behandlingsmetoder, tex. kiropraktik, akupunktur, laser och massage. Equiterapi utgör ett komplement till övrig veterinär vård, inte en ersättning, därför bör hästen vara undersökt av veterinär före behandling med kompletterande behandlingsmetoder.

**

Första mötet

**Vid första mötet går de igenom hela hästen. Det är viktigt att börja med att titta på allmäntillståndet och helhetsintrycket. Hästen måste vara frisk och feberfri för att kunna behandlas. Om det är ett sto får hon inte heller vara dräktig. 

Alla hästens leder känns igenom. Detta för att kunna fastställa avvikelsen mot normalmallen, om leder är överrörlig eller inskränkt i sitt rörelseomfång. Därefter känner terapeuten igenom muskulaturen för att veta var eventuella muskelspänningar finns. Vid störningar i rörelseapparaten finns alltid muskelspänningar.
Efter genomgången är det dags för behandling. Oftast blir det en varierad kombination av kiropraktik, akupunktur, massage, laser/ultraljud, homeopati beroende på vilken/vilka terapiformer som respektive equiterapeut har specialiserat sig på.

**

Antalet behandlingar

**Många hästar som behöver behandling har oftast haft problem en längre tid och för att få bestående effekt av equiterapin bör hästen behandlas upprepande gånger, vanligtvis 3-5 behandlingar i första omgången med ca. 1-2 veckor mellan behandlingarna. Det är sedan vanligt med stödbehandlingar någon gång då och då, ca. 1-2 gånger om året för att hålla efter problemet.

Ibland har hästen råkat ut för något trauma, tex halkat eller gått omkull. Har hästen inte haft problem tidigare brukar det då räcka med 1-2 behandlingar. Andra är de som bara vill ha sin häst genomgången för att veta att allt är bra (detta kan underlätta vid eventuella trauman eftersom man då vet hur hästen sett ut tidigare).

Om hästen inte blivit bättre efter två behandlingar så rekommenderas alltid förnyad kontakt med veterinär för vidare utredning.

Terapiformer

Kiropraktisk behandling: när rörligheten mellan en eller flera ryggkotor är nedsatt påverkas hästens rörelseförmåga. Den kan kännas oregelbunden i en eller flera av gångarterna, ha svårare att utföra vissa rörelser, kännas stel, tappa framåtbjudning eller visa tecken på obehag. Hästen försöker kompensera den förlorade rörligheten. Muskler och leder ansträngs hårdare och det kan på sikt leda till hälta, framförallt i frambenens kot- och karpalled. Subluxationer kan också leda till att nerver som kommer ut mellan kotkropparna utsätts för tryck. Eftersom nerverna är mycket känsliga medför trycket smärta i ryggen eller halsen. Som försvar spänns muskulaturen kring det påverkade området vilket leder till nedsatt rörlighet- och prestationsförmåga. Målet med en manipulation är att inom ledens normala rörelseomfång övervinna den nedsatta rörelseförmågan och frigöra kotan från sitt låsta läge. Manipulationen utförs genom kontrollerad riktad kraft mot tornutskotten på ryggkotorna. Eftersom förutsättningen är att muskeln är avslappnad räcker en liten kraft, det viktiga är att kraften riktas i rätt riktning.

Akupunktur: akupunktur är en ca. 4 000 år gammal behandlingsform som ingår i traditionell kinesisk medicin.

Akupunktur innebär att man med tunna nålar sticker i de s k akupunktera och därigenom stimulerar. Akupunkturerna kan även stimuleras med moxa (brännandet av en ört nära akupunkten), blödning (tillfällig kontrollerad blödning), massage, tryck, elektromedecin, ultraljud eller laser.

Inte förrän på senare år har man akupunktur accepterats i den västerländska medicinen och då framförallt som smärtlindrande behandlingsmetod. Traditionellt anser man däremot att det finns ett flertal indikationer på att akupunktur även kan påverka organiska systemfunktioner i kroppen såsom hjärta, lever, njurar etc.

Den akupunktur som Equiterapeuten använder inriktar sig främst på att få muskulaturen arr slappna av genom ökad blodcirkulation.

Homeopati: dagens homeopati är baserad på Samuel Hahnemanns arbete. Han var läkare i Tyskland under slutet av 1700-talet och hans teorier bygger på Hippokrates teser om hur sjukdomar verkar. Hahne-Mann grundade tesen Similia similibus curentur, vilket betyder "lika botas med lika". Ett medel som kan framkalla symtom hos en frisk person kan bota en sjuk person med samma symptom. Det innebär att man med naturmedicinska preparat, i mycket låga koncentrat "hjälper kroppen" att övervinna sjukliga tillstånd, istället för att undertrycka de sjukliga kroppsreaktioner. Homepraktiska preparat finns som piller, pulver, krämer och oljor.

Laser: namnet laser är en förkortning för Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation vilket betyder: ljusförstärkning genom stimulerad alstring av strålning. 

Laser är en ganska ny behandlingsmetod, i alla fall jämfört med akupunktur och homeopati. Det var inte förrän 1930-40 som kunskaperna var tillräckligt stora för att utveckla en fungerande laser. En person som haft stor betydelse för laserns utveckling är dr Endre Mester, som gjorde ett mycket stort antal undersökningar av lågeffektslaserstrålning på en cellkulturer, försöksdjur och på ett stort antal patienter.

Laser är ett mycket energirikt lkus som påverkar funktionen i cellerna. Det har en celluppbyggande effekt vilket ger mycket goda resultat vid rehabilitering av led- och muskelskador, sår och inflammationer.

Ultraljud: ultraljud är en högfrekvent ljudvåg som stimulerar cellaktiviteten och cirkulationen. Ultraljudet ger lokal värmeökning i vävnaden, ner till 5-6 cm djup, som ökar elasticiteten i bindvävnaden. Ultraljud kan även ges utan värmande effekt för att öka cellmembranets genomsläpplighet vilket ger en ökad cirkulation som anses påverka läkningsförloppet positivt. Ultraljudet används ofta vid sen- och muskelskador. 

 

Massage: syftet med massage är att öka blodgenomströmningen i muskulaturen vilket har en rad positiva effekter på kroppen. Bland annat har det visat sig att massagen ökar antalet röda blodkroppar, stimulerar lymfcirkulationen, påskyndar utsöndringen av slaggprodukter och gifter och löser upp spänningar. 

Massage kan användas både i förebyggande syfte för att hålla hästen mjuk och smidig och för att behandla specifika muskelproblem. Massage används också som förbehandling till kiropraktiska manipulationer eftersom en avslappnad muskel är en förutsättning för att en manipulation skall kunna genomföras.

Stretching: att långsamt sträcka ut en muskel kan också hjälpa den att slappna av. Blodcirkulationen ökar och detta underlättar borttransporterandet av slaggprodukter, te x mjölksyra som uppstår vid arbete i muskeln.

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2006-07-27
Annons:
Anjisen
2006-07-28 17:36
#1

Undrar hur man blir en sån! D e en sån jag vill utbilda mig till!

LinneaG
2006-07-28 19:31
#2

Ja skulle tro att, om du inte gått gymnasiet, så kan du välja redan då och utbilda dig till det genom någon häst inriktad linje.

SarahPeace
2006-07-28 20:25
#3

jätte bra artikel:)

Jag tycker Akupunktur är skit läskit xD, asså det gör väl ont ??:-O

Anjisen
2006-07-29 01:30
#4

jag går gymnasiet på en djurvårdslinje.. har haft ämnen innom häst!

Anjisen
2006-07-29 01:32
#5

som då häst och stallskötsel och hästkunskap

Tummelisa
2006-07-30 14:40
#6

Mycket bra artikel. Equiterapi är något som ofta glöms bort att det finns men kan rädda mycket.

Annons:
fisa-lisa
2006-08-01 00:10
#7

En equiterapeut räddade livet på mammas häst! Vet skrev bara ut antibiotika och det hjälpte inte. Nu har han varit symtomfri i snart 2 år och är som en ny häst, bättre än innan skadan. Min Isa och travaren har oxå träffat equiterapeuten bara för genomgång, det känndes bra.

Anjisen
2006-08-01 09:52
#8

jag vill bli en equiterapeut när jag har pluggat klart! jag vet på ett ungeför var jag ska plugga på universitetet så d e ju bra!

jen
2006-08-29 16:12
#9

#3  min pålle fick akupunktur och reagerade inte ens när nålarna sattes dit, och stod nästan och somnade medans de satt kvar ( i 15 minuter)

jen
2006-08-29 16:13
#10

ps, MYCKET bra artikel förresten!

LinneaG
2006-08-29 16:22
#11

Tack ! akupunktur görs ju på människor också! Ska vara mycket hjälpande för skador i knän!

ryttarn
2006-09-07 12:55
#12

Utan våran Equiterapeut hade få av våra hästar kunnat tävla på den nivå de gör. Vetrinärer har jag tappat förtroendet för vad gäller hästens rärelseapparat. Kommer man med en häst med inskränkt rörlighet eller ryggsmärtor ska dom alltid spruta än här än där. Hästen är symptomfri i 2-4 veckor men sedan är man tillbaka på ruta 1. Equiterapeuten däremot arbetar med orsaken till symptomen istället för symptomen, detta kan iof ta längre tid men ger ett mer långsiktigt resultat.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Kathrine
2007-10-09 11:51
#13

Hej!

Jag har utbildat mig till Equiterapeut :-)  Här är skolans web sida:

www.htu.nu

Annons:
Upp till toppen
Annons: