14 - Ridsport iFokus TÄVLINGAR

Vinnar-artikeln ! Månadens häst

2007-04-15 00:37 #0 av: bubbelbubbel

Här är artikeln till vinnaren i månadens häst, april. vinnaren är Loa_bg, och artikeln handlar om hennes häst, Casanova.

 

Fullständigt namn: Casanova
Kallas oftast: Casa
Mankhöjd: 147,5
Kön: Valack
Född: 2000
Ras: Holländsk ridponny
Färg: Fux
e. Carl NRA
u. Koedijk's Joanna
ue. Mermaids Jeroen

Varför nominerade du just Casanova?
Svar: För att det är min bästa kompis, min lilla "knashäst" och det var en rolig bild jag tagit och den var så typisk honom.

Hur länge har du ägt honom?
Svar:
Snart två år.

Hur är han att rida?
Svar: Väldigt pigg och busig, mycket unghäst. Han är dock väldigt lyhörd och känslig och gör nästan slidestopp på förhållningar.

Tävlar ni något, och i så fall i vilken gren?
Svar: Vi tävlar både hoppning och dressyr. Men hoppningen är det vi inriktar oss på, det är det Casa är bäst på. I framtiden kan det ev. bli någon fälttävlan, men som det ser ut nu är han inte redo och skulle nog inte hålla för det.

Har han några speciella egenheter?
Svar: Efter att man ridit gäller det att släppa upp nosgrimman, för då vill han gäspa. Han kan gäspa i evigheter. Han tycker det är jättekul att ta i jacka, handskar, mössor etc. och bara hålla i det. Även något spö brukar han rycka åt sig och stå och leka med.

Vad äter han helst?
Svar: Han är inte särskilt glupsk av sig, liknar inte ponny alls. Så man får väl säga att han gillar gräset i hagen bäst!

Vilket är ert bästa minne tillsammans?
Svar: Vårt bästa minne är från en tävling i Åsbo som var i juni i somras. Vi skulle hoppa LC och LC+5cm, unghästklasser, det var vår fjärde tävling. Det var riktigt skitväder, det spöregnade, åskade och blåste så att hinderna trillade. Banan var täckt av vatten och jag var beredd på att det skulle gå åt skogen. Det var lång väntan till min tur, och då hade det slutat regna. Casanova klafsade rakt ut i gyttjan och hoppade allt utan att blinka, trots att hinderinfångarna stod och vajade i vinden. Så i den klassen blev det en rosett.

I den andra klassen kom solen fram. Här gick vi också felfritt. Även den klassen hoppade han perfekt. Så det blev två rosetter den dagen, och jag var mäkta stolt över min lilla ponny.

Vad gör ni helst - tränar eller rider ut?
Svar: Rida ut och träna. Vi tycker om att rida ut i skogen, leta upp en stock och träna olika övningar på. Casa vill alltid ha något att göra, så bara ut i skogen räcker inte för att tillfredställa honom. Han vill både busa och ha en uppgift. Så jag brukar försöka blanda bus och roliga saker tillsammans med någon sorts av träning.

Vad har han för temperament?
Svar: Han är het, snabb, väldigt nyfiken och kan vara ganska tittig. Han lever i nuet och handlar först och tänker sen. Han är nästan alltid superglad med öronen framåt och en vaken blick, men när det händer något som inte är så kul blir han också väldigt ledsen och man kan se hur deprimerad och orolig han blir.

Hur långt har du till honom, och hur ofta är du där?
Svar: Ca. 25 meter om han är i stallet. Hagarna ligger runt gården, så det är aldrig långt till honom. Jag är hos honom ganska ofta, vi rider ju aktivt och eftersom jag har en ponny till så blir det ju mer tid i stallet. Lediga dagar är jag ute och hälsar på honom i hagen ett flertal gånger om dan.

Hur många gånger i veckan rider du?
Svar: 5-7 ggr/vecka. Det är väldigt olika, jag har inga speciella vilodagar, utan jag passar in dom beroende på hur mycket han har gått och hur dom passen har sett ut. På sommaren får han två veckors vila och på vintern en vecka.

Berätta lite fritt om hästen!
Svar: Casanova var mager och misskött när jag fick honom. Han hade inga muskler, hade ingen koll på sina ben och vinglade hit och dit. Det har tagit lång tid att få honom dit där han är nu, och det är fortfarande så mycket kvar. Senast vi tävlade var i augusti, då började han vägra och vi förstod att något var fel. Han blev kollad på Helsingborgs djursjukhus, där man nästan vände upp och ner på hästen. Men de sa att de aldrig sett en häst springa så glatt i gången förr. Vi hade veterinär hemma som tog blodprov och tillslut tog vi dit en kiropraktor som hittade att han hade ont i ryggen. I vintras skulle han sättas igång igen, allt gick bra utom hoppningen. Han hade hunnit bli rädd. Men nu är han på gång igen, och vi får hoppas att han slipper mer trubbel.
För övrigt är han som en stor häst. Han har stor galopp och rids som en stor häst. Han har en enorm hoppkapacitet och vart vi än kommer lovordas han. Men han är envis, kräver en stark ledare och får han chansen trycker han gärna ner en och visar att han är störst, bäst och vackrast. Med jämna mellanrum kommer det en tid då han försöker "ta makten", då gäller det att hålla ut och inte ge sig! 

Fler bilder på Casanova!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack så mycket för en bra intervju och gratulerar igen!
MVH // Anna Attlid

 

Av: bubbelbubbel

Datum för publicering

  • 2007-04-14
Anmäl
2007-04-15 01:35 #1 av: paparatzi

Åh! Vad härliga bilder och vilket fint repotage

Anmäl
2007-04-15 01:39 #2 av: RubHel

Det var kul att läsa! :)

Anmäl
2007-04-15 02:08 #3 av: Alex

Rolig läsning. :) Och söt häst. ;)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2007-04-15 13:07 #4 av: Maja

Jajamen, skoj att läsa!! :) Otroligt sööööt kille det där, älskar vinterbilden!! :)#3 - Hihi.. Tänkte du på samma sak som jag..? Färgen!! ;D

Anmäl
2007-04-15 17:16 #5 av: Alex

#4 Hahahaha japp. ;P

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2007-04-15 20:45 #6 av: MiaMaria

Kul att läsa!! Återigen grattis!!

Anmäl
2007-04-15 22:25 #7 av: Murre_Uddiz

Fint! =)

Anmäl
2007-04-15 23:13 #8 av: steffy

så fin häst

Anmäl
2007-04-16 00:18 #9 av: halludu

så kuligt att läsa och väldigt sööt häst:D

Anmäl
2007-04-17 14:41 #10 av: mazze

Det verkar vara en mysig häst! Trevligt reportage =)

Anmäl
2007-04-17 15:19 #11 av: Aourora

:)

Anmäl
2007-04-18 18:08 #12 av: PonnyAnnie

grattis Lovisa! Fina bilder: )

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.