Annons:
Etiketthästvård
Läst 15961 ggr
bubbelbubbel
2007-07-14 19:55

Fång

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här är en artikel om dom vanligaste symptomen vid fång, vad man ska göra för att undvika, och vad man ska göra om man drabbas..

Vad är fång ?

Fång är en vanlig sjukdom som först och främst sätter sig i hovarna, vanligtvis i framhovarna, men kan även uppträda på alla fyra ben.
Är hästen varm i hovarna, har feber, och visar tydlig smärta är risken stor att det är fång det handlar om.

Hästar med fång står ofta med bakbenen långt under sig, och frambenen långt framför sig, så att vikten istället tas upp av trakterna, på så vis kan även hästen flytta vikten från ett ben till ett annat.

Vanliga orsaker

Vanliga orsaker till fång kan vara att hästen släppts på för kaftigt bete utan att successivt blivit vänjd vid vårens färska gräs. Det kan också handla om för mycket foder och för lite motion. Långvarig och för hård träning kan också vara grunden till fång, men är numera väldigt ovanligt. Vid upprepad och långvarig behandling av kortison är också risken för fång stor.

Förlossningsfång är också en vanlig form av fång, det uppkommer efter en förlossning, då stoet kan få en livmoderinflammation om inte efterbörden avgått normalt, inflammationen orsakar i sin tur små blödningar i hovarna, framförallt i hovens känsliga läderhud.

Fång är drabbar vanligast ponnies, men drabbar även stora hästar.

Vid misstanke av fång…

Om man misstänker fång ska veterinär alltid tillkallas, och under tiden man väntar bör hästen tar bort från betet och sättas på lätt svältande diet.
Man kan även kyla hovarna med kallt vatten, och försöka få hästen att gå, så blodet försvinner från hovarna.

I ett akut stadie av fång sätts antiinflammatorisk och smärtlindrande medicin in, samtidigt dras också kraftfodret in. Hästen bör stå på mjukt underlag, och i många fall kan även hästen behöva laxeras så att tarminnehållet försvinner.
Ibland kan även veterinär ordinera att en uppföljande behandling i form av verkning av hovarna, och även en skoning med såkallat PG-beslag.

Vad man kan göra för att undvika fång

För att undvika fång ska hästen att vänjas vid nytt bete, man ska också successivt göra foderbyten.
Man bör även kolla äldre hästars tänder oftare, och också vara noga med hovvård före och efter betet.
man bör också i möjliga mån undvika långvariga behandlingar av kortison, och aldrig behandla fång med kortison.

Läs gärna också Bebbes artikel om när hennes Minta fick förlossningsfång.

Källor; www.agria.se
Forums stora bok om hästen.

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2007-07-14
Annons:
Annette
2007-07-31 21:03
#1

Var på en föreläsning om fång förra helgen. Enligt nya rön skall man inte kyla hovarna.

Peppe
2007-07-31 21:10
#2

jag tycker det finns mycket man kan ifrågasätta dagens fångbehandling. men tills man kommit på nåt bättre så finns ju itne mycket annat att göra

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

bubbelbubbel
2007-07-31 21:26
#3

jasså annette ? det var ju bra att du gjorde ett tillägg om det då :)

AnnaLundin
2007-07-31 22:40
#4

Jag tycker det är viktigt att tillägga att fång är en sjukdom som orsakas av en störning i tarmfloran. Det är DÄR man ska lägga krut på att få ordning på torpet i första hand, för att bli av med sjukdomen.

Smärtan i hovarna är HEMSK, men det är bara ett bi-symptom egentligen.

Antiinflammatorisk behandling är viktig för smärtlindringens skull, men den påverkar inte sjukdomsförloppet alls.

bubbelbubbel
2007-07-31 22:56
#5

#4, det visste jag inte ens om. det stog ingenstans där jag var och läste.

gejsa
2007-07-31 23:10
#6

Men det har vi ju skrivit så många ggr bubbel det Anna skrev. Vad menar du att du inte läst? Att fång beror av en störning i tarmfloran? Det finns ju olika sorters fång också.

Annons:
bubbelbubbel
2007-07-31 23:11
#7

nej jag visste faktiskt inte att det berodde på det, som sagt, där jag var och läste, och nej, jag läste inte här inne, så stog det inte.

gejsa
2007-08-01 00:02
#8

Jag hjälper dig lite bubbel. Här är lite mer som jag har hittat.

Det finns tre situationer då hästar brukar få fång - efter en förlossning, vid felaktig utfodring och vid hård eller långvarig ansträngning. Upprepad kortisonbehandling kan också öka benägenheten hos en häst att få fång.

Efter en förlossning kan stoet få livmoderinflammation om inte efterbörden har avgått som normalt. Inflammationen orsakar i sin tur blödningar i små kärl, framför allt i hovarnas läderhud.

Om sjukdomen beror på felaktig utfodring har det att göra med att tarmfloran har rubbats på något sätt. Vanliga orsaker är:

  • Att hästen släppts på näringsrikt bete, utan invänjningsperiod.

  • Att den har fått för mycket kraftfoder.

  • Snabba foderbyten. En häst måste alltid successivt vänjas vid nytt foder.

  • Gamla hästar tuggar sämre och har allmänt försämrad ämnesomsättning.

  • I slutet av en betessäsong kan hästen äta växter den ratat tidigare.

I dag är fång orsakad av överansträngning ganska sällsynt.

gejsa
2007-08-01 00:04
#9

Lite av detta har du ju redan skrivit men orkade inte klippa och klistra. :)

gejsa
2007-08-01 00:05
#10
AnnaLundin
2007-08-01 00:24
#11

FÅng kan också utlösas av att man ger en stor mängd kallt vatten att dricka till en överhettad häst…

Foderutlöst fång är det allra vanligaste och detta sker pga att det blir en störning i tarmfloran. Idag vet man att det INTE är proteiner som utlöser fång - man trodde det förr, men idag VET man alltså att så inte är fallet. Den vanligaste orsaken är att fruktaner (långa kedjor av fruktos = ett kolhydrat) ställer till det, men det finns naturligtvis fler orsaker.

Kolhydrater är lite "instabila", dvs de kan ändra form beroende på temperatur och väder. Vanligt gräs är kolhydratrikt.

Det verkar som om man kan förebygga fång genom att tillföra tarmflorestabiliserande medel, där Protexin/Probade (två namn på samma preparat) eller vanlig bakjäst innehåller den mest effektiva substansen för ändamålet.

Annette
2007-08-01 00:38
#12

#11. Mitt sto har fått en känning igen, trots Protexin. Så det känns faktiskt som de pengarna är bortkastade,  nästan 500:-/kg kostar detta preparat.

Fång har ökat dramatiskt de senaste åren, säger hovslagareskolan. Oftast får man aldrig helt säkert reda på orsaken heller. Det funkar ju liksom inte att leda hästen ut och in hela dagarna beroende på väderlek Fundersam.

gejsa
2007-08-01 00:42
#13

Ja, eg skulle alla hästägare ha sånt hemma. För vid minsta lilla symptom ge profeed eller medlena som du skrev.

Men protein måste väl också utlösa fång eftersom den kan få fång av för mycket kraftfoder? Vad finns annars i kraftfodret som gör att dom får fång? Betfor tex och morötter kan känsliga hästar få fånganfall av.

Men att få fång av för kallt vatten har jag inte läst. Var har du läst det någonstans? Forskarna har väl eg inte kommit fram till allt som kan framkalla fång antar jag. Precis som med eksem på hästar.

Annons:
Annette
2007-08-01 00:47
#14

Det socker som finns i betfor och melass är inget "farligt" socker enligt agronomen jag var och lyssnade på. Hon påtalade också att kallt vatten till en häst som just arbetats kan utlösa fång.

gejsa
2007-08-01 00:50
#15

Men hur kan hon stå och säga så. Eftersom jag känner flera som har haft hästar som inte tålde det utan fick fånganfall eller hur man ska kalla det.

Annette
2007-08-01 00:52
#16

#15. Kan de inte fått det i samband med foderbyte?

gejsa
2007-08-01 00:54
#17

Nej, hon sa, hade en fjording för övrigt att det minsta lilla av betfor eller några morötter så blev det början till fång. Hon gav också fjolårshö, vilket kanske var onödigt eftersom lite högre protein i höet inte ska vara farligt? Eller är jag ute och cyklar nu?

Är inte så där jättebra insatt i fång. Men tycker att det är himla roligt och viktigt att försöka lära sig om det.

Annette
2007-08-01 00:59
#18

#17 Minsta lilla = foderbyte, en känslig häst kan säkert reagera på det. Frusna morötter vet jag kan utlösa fång. Även frusen ensilage tros vara en orsak.

Detta är skitlurigt, det går inte att skydda sig. Alla raser drabbas.

gejsa
2007-08-01 01:07
#19

Men det är väl eg inte ett foderbyte om man får några morötter? Ja, visst är det lurigt. Och jag tror att det är bra att man utbyter med varandra vad som gjorde att hästen fick fång och om det kom tillbaka vad dom gav då osv. För den andre hästen är inte den andre lik som sagt.

gejsa
2007-08-01 01:07
#20

Men det är väl eg inte ett foderbyte om man får några morötter? Ja, visst är det lurigt. Och jag tror att det är bra att man utbyter med varandra vad som gjorde att hästen fick fång och om det kom tillbaka vad dom gav då osv. För den andre hästen är inte den andre lik som sagt.

Annons:
gejsa
2007-08-01 01:08
#21

Men det är väl eg inte ett foderbyte om en häst får några morötter? Ja, visst är det lurigt. Och jag tror att det är bra att man utbyter med varandra vad som gjorde att hästen fick fång och om det kom tillbaka vad dom gav då osv. För den andre hästen är inte den andre lik som sagt.

Annette
2007-08-01 01:12
#22

#19. Det kan man ju tycka, men om hästen är jättekänslig så kanske den reagerar på det. Det finns många frågetecken runt denna sjukdom. Jag frågar och frågar, men tyvärr finns det inga säkra svar. När sedan fruktanet ökar beroende på väderlek gör det ju det hela ännu svårare.

gejsa
2007-08-01 01:24
#23

Jag har ju en känslig häst hemma som reagerar på allt som han får äta men har inte fått fång iaf. Tack och lov! Han blir ju lös i magen istället.

Visst att allt är eg foderbyte minsta lilla som man ger och inte ger annars. Men normala hästar tål ju det. Fast en som fått fång och reagerar på tex några morötter tål ju inte morötter då. Tycker att agronomen som du lyssnade på eg inte ska stå och säga då att dom tål det. För det gör ju vissa hästar inte uppenbarligen inte. Har för mig att hon hade hört det också och då gav några morötter vilket då inte var bra. En del hästar tål det efter ett fånganfall men vissa inte.

Har du haft någon häst med fång?

Annette
2007-08-01 01:32
#24

#23. Hon sa inte att de tål det, hon sa att det socker som finns i melass och betfor inte är samma sockerart som bildas i gräset och kan utlösa fång. Morötter pratade hon inte om alls. Men jag vet att frusna morötter kan utlösa fång, det hände för en kompis till mig.

Tyvärr har jag ett litet sto med fångkänning just nu.

gejsa
2007-08-01 01:36
#25

Ok, men då kanske fång kan utlösas av båda olika sockerarterna då eller? Nu börjar det bli invecklat. :)

Usch då, stod den på betet? Är det en shettis eller? Hur började det? En fråga, en fånghäst får den en tjockare nacke och hals innan eller samtidigt, vet du det? Har hört att eksemhästar och fånghästar får en sorts tjockare mankam en fångnacke.

gejsa
2007-08-01 01:37
#26

Ok, men då kanske fång kan utlösas av båda olika sockerarterna då eller? Nu börjar det bli invecklat. :) Eller är det för att det blir ett ynka foderbyte?

Usch då, stod den på betet? Är det en shettis eller? Hur började det? En fråga, en fånghäst får den en tjockare nacke och hals innan eller samtidigt, vet du det? Har hört att eksemhästar och fånghästar får en sorts tjockare mankam en fångnacke.

Annette
2007-08-01 01:44
#27

Det kanske är andra saker än sockret i betforen som utlöst det? Det är jättesvårt att veta vad som är orsaken.

Det är ett litet shettissto i perfekt hull. Absolut ingen övervikt och ingen fetnacke. Hon hade väldigt diffusa symton, stelhet, inte det typiska fångstapplandet.

Eksemhästar får ju ofta tjockare mankam, men det tror jag beror på att de kliar sig.

Annons:
gejsa
2007-08-01 01:49
#28

Oj då, inte ens fet. Gick hon på bete och åt bara gräs? Vet inte var du bor. Men undrar om inte detta väder som vi har haft iaf kan utlösa lite fång. Det regnar och är varmt och sol om vartannat. Gräset blir aldrig torrt iofs men det är ju grönt länge i stället. Förra året var det ju en rejäl torka och sedan kom regnet då fick många hästar fång pga att gräset då började växa igen.

Eksemnacke och fångnacke har jag hört. Att hästarna kan få både ock. Har ju en lindrig eksemhäst. Han har fått tjock nacke och hals i år. Men inte för att han har kliat sig. Är lite orolig så att han inte får fång också. Eksem är ju också magrelaterat.

AnnaLundin
2007-08-01 01:51
#29

#12 Det är ju inget undermedel, men i många fall hjälper det till att hålla fången borta.

#13 Man har HELT lämnat teorin att proteinerna orsakar fången. Detta för att den effekt som proteiner har på tarmfloran är den helt motsatta mot vad kolhydrater ger. Och man har lyckats framkalla fång med just överutfodring av fruktaner. DET var ett stort steg framåt vad gäller fångforskningen.

gejsa
2007-08-01 01:55
#30

#29# Så du menar att ge för mycket kraftfoder kan inte utlösa fång då?

gejsa
2007-08-01 01:56
#31

Eller tex näringsrikt bete?

Annette
2007-08-01 01:57
#32

#28. Hon gick på bete. Nu står hon inne och äter halm och hö. Inget roligt alls, hon får vara ute några timmar eftersom nya rön säger att det är bra om de rör på sig om de kan. Hon går ju hyfsat fast sakta.

Var ju på hovslagareskolan med henne igår och de sa att det är mycket fång. Pratade med en kille vars ridhäst fått det för ett tag sedan. Han visste heller inte vad som utlöst det.

Annette
2007-08-01 01:57
#33

#30. Jo, det kan det.

gejsa
2007-08-01 01:59
#34

Undrar vad det beror på att det blivit mer fånghästar för varje år.

Det är ju oftast dom tjocka ponnyerna som får fång men även många halvblod har fått det med som inte är tjocka enl min förra hovslagare.

Annons:
Annette
2007-08-01 01:59
#35

#31. Jag håller på att skriva rent minnesanteckningarna från föredraget jag var på. Allt minns jag förstås inte, men jag tar med det jag skrivit och kan tyda så här i efterhand. Du kan få en länk till den sidan sedan.

gejsa
2007-08-01 02:01
#36

Ja tack, gärna. *ler*

Annette
2007-08-01 02:01
#37

#34. Dåligt ensilage kanske? Många ställer ut balar i hagen utan att ha den minsta koll på om det blir dåligt. De fyller bara på när det är slut. Men det finns nog många orsaker man inte vet om ännu. Tänk om gåtan kunde lösas, ingen skulle vara gladare än mig.

gejsa
2007-08-01 02:06
#38

#37# Nej, nu menar jag sommartid då går dom i hagen och äter gräs inte hösilage.

Ja, om man visste varför så skulle man ju givetvis inte utsätta sina små älsklingar för farorna. Därför är det bra att kunna diskutera det här på ett forum. Man kanske kan få någon aha-upplevelse då. :)

Annette
2007-08-01 02:10
#39

#38. De kan även få smak för saker de inte tål, örter tex. Chock kan utlösa, så då kanske även stress kan göra det? Är dagens ridhästar stressade ;)

gejsa
2007-08-01 02:15
#40

Kan även chock utlösa det? Herregud!

Jo, stressade hästar finns det nog gott om. Hästar som går med magkatarr och/eller magsår. Så visst, det kanske kan bli fånganfall av det med eftersom det går genom magen alltiihop. Stackars hästar. Och inget kan dom säga till oss. :(

Annette
2007-08-01 02:19
#41

 #40. Även antiinflammatoriska mediciner.

Det är som Gustaf Svensson säger:

Är inte magen glad är inte människan glad. Det gäller säkert hästar också ;)

Annons:
[slo]
2007-08-01 02:22
#42

#28 Min shettis som vi fick ta bort för ett antal år sedan på grund av akut fång (i augusti förövrigt, men det har inte med saken att göra egentligen) fick ingen fetnacke iaf, och har nog inte sett det på någon annan heller. Men inte sagt att det kanske kan förekomma ändå.

#34 Det tror jag bland annat beror på ökad forskning och medvetande. Alltså, veterinärer och hovslagare blir mer uppmärksamma på fångsymptom och bedömmer fler fall som fång, eftersom vi vet mer om sjukdomen nu.

gejsa
2007-08-01 02:22
#43

Ja, medicin vet jag redan. Ja, han har så rätt så. :)

gejsa
2007-08-01 02:24
#44

Finns ju även belastningsfång.

Annette
2007-08-01 02:26
#45

#42. Lyckades du lista ut vad som utlöste det på din ponny?

gejsa
2007-08-01 02:30
#46

#42# Iofs kan det vara rätt i det du säger. Fast fång har dom väl vetat om länge vad det blir för symptom osv.

[slo]
2007-08-01 02:31
#47

#45 Nej… Jag var bara en liten palt då, och det var nog något av det jobbigaste i mitt liv, kände mig så maktlös så jag klarade inte av att ta tag i det på egen hand. Som tur var tog min mor och hennes syster hand om hästen så han gick det ingen nöd på ;) Vet att han gick på butta och finadyne i flera månader utan resultat, specialbeslag och konstiga verkningar… Dom prövade ALLT… Men efter tre månader ungefär så var det nog.

[slo]
2007-08-01 02:34
#48

#46 Jo, vissa symptom… Men det har ju inte gått att spåra det lika bra som det gör nu, eftersom man vet fler utlösande faktorer.

Jag bara spånar, försöker få er som kan lite mer att tänka i nya banor :)

Annons:
AnnaLundin
2007-08-01 02:36
#49

#30 Jag menar att protein inte utlöser fång, det är kolhydrater som är boven i dramat. Sen kan ALLA foderslag som innehåller kolhydrater, ffa fruktaner, utlösa fång…

Men fång utlöses inte av att man ger hästen mycket mat, om den behöver det. Det går inte heller att "svälta bort" risken för fång.

Min fånghäst är ett halvblod - trots att ajg är shettisuppfödare också….

gejsa
2007-08-01 02:37
#50

Ja du är så välkommen att spåna med oss. Alla vill vi ju försöka hitta varför och hur det kommer.

Men fångnacke är ju vanligt iaf enl buke. Mysko!

Annette
2007-08-01 02:56
#51

#48. Jag är öppen för alla spånor ;)

Jag pratar med många om detta. Det verkar som om vissa av de som har väldigt stora flockar är förskonade. Antingen ljuger de ;) eller också har det någon inverkan. Stora flockar kan ju betyda väldigt stora ytor att röra sig på.

Sen finns det de som inte börjar fodra med grovfoder förrän i december. Deras hästar klarar frostnupet gräs i stora mängder, hur kommer det sig? De har hästar från alla möjliga olika stammar, så de har ingen gemensam nämnare härstamningsmässigt.

[slo]
2007-08-01 02:59
#52

#51 Kan bero på stressen, kanske… Nu när det nämndes tidigare i tråden.

Annette
2007-08-01 03:03
#53

#52. Min lilla flock är inte det minsta stressad och de har stora ytor att röra sig på.

Även fästingburna sjukdomar tros ju kunna utlösa fång. Suck, det är jobbigt detta. Ungefär som att gå över ett minfält.

gejsa
2007-08-01 03:04
#54

#51# Jag vet ett stall i närheten där jag bor som inte ens ger hö på vintern. Dom får skrapa fram fruset gräs och tycker att dom ska klara sig på det. På natten får dom hö. Tycker det verkligen är att utmana ödet. Eller?!

Annette
2007-08-01 03:06
#55

#54. Klarar de sig från fång? Frostnupet gräs innehåller ju hög halt fruktan.

Annons:
gejsa
2007-08-01 03:07
#56

Ja, jag vet det. Och dom är friska går i en jättestor hage på flera  ha.

AnnaLundin
2007-08-01 10:49
#57

Jadu Annette, det är ju en av de gåtor som fortfarande finns kvar hos forskarna att lösa, varför vissa hästar blir sjuka medan andra verkar klara av hur mycket som helst…

Det är ju ändå ganska nyss - ur forskningssynpunkt - som man lyckats hitta svaret med kolhydraterna/fruktanet… Jag är övertygad om att vidare forskning bedrivs.

petrus
2007-08-01 16:39
#58

Hej, det jag vet om fång är att man ska försöka att hålla hästen i så bra konditon som möjligt och se till att den inte är överviktig. Vill man ha hästen på bete ska man vänja in den långsamt och inte på beten där man klipper gräset. Det jag har förstått så är det mycket socker i kort gräs och det är inte bra för fånghästar. Det bästa är gammalt och uppvuxet gräs.

AnnaLundin
2007-08-02 00:08
#59

#58 OM normalvikt skulle vara förebyggande för fång så är det mååååååååånga hästar som hade sluppit det.

Fång kommer på alla typer av hästar och faktiskt på både underviktiga, normalviktiga och feta…

HÄR http://ex-epsilon.slu.se/archive/00000042/01/EEF_Liman.pdf är en läsvärd artikel om fång, från SLU….

gejsa
2007-08-02 00:58
#60

#59# Den länkade jag till i inlägg 10 :)

Fast feta ponnyer har större risk att få fång. Det har jag läst från Strömsholms undersökning på fånghästar under åren. Har länkat till den för länge sedan här på ridsport med.

AnnaLundin
2007-08-02 02:19
#61

Ja feta hästar har större risk att få fång, men det går inte att svälta bort risken för det (som tyvärr många tror) och varken normalvikt eller undervikt är någon garanti för att slippa fång…

(tror för övrigt inte att det gjorde något att länken lades in igen…)

Peppe
2007-08-02 17:57
#62

en bekant ska betäcka sitt shettissto som haft fång, säger att det är bättre om hon går dräktig…?

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Annons:
gejsa
2007-08-02 18:07
#63

Ja, dom har inte lika ont just då. Men det kommer väl tillbaka sedan om jag har förstått det rätt.

gejsa
2007-08-02 18:08
#64

Sedan finns ju något som heter förlossningsfång.

Peppe
2007-08-02 18:11
#65

förlossningsfång ja. finns det större risk att dom får det om dom haft en annan typ av fång innan?

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

gejsa
2007-08-02 18:38
#66

Det har jag ingen aning om faktist.

AnnaLundin
2007-08-02 18:39
#67

Erfarenheten säjer att dräktighet och digivning verkar ha en viss förebyggande verkan vad gäller fång, det är sällsynt att de blir sjuka då.

Men det händer även då - min fånghäst (som alltså är ett halvblodssto) had ett ordentligt fånganfall när hon var högdräktig för 2 år sen, det var väldigt nära att jag fick ta bort henne då. Jag var i kontakt med djursjukhus för att eventuellt göra kejsarsnitt på henne för att i alla fall rädda fölet, som var i princip fullgånget då.

Förlossningfång är något helt annat, det orsakas av den infektion som uppstår i livmodern vid kvarbliven efterbörd (hela eller oftast del av den). Synptomen är i princip samma (det säjs att bakohovarna ofta är mer påverkade vid förlossningsfång, jag har inte varit med om detta så jag kan varken bekräfta eller dementera. Men jag har väldigt svårt att tänka mig att dessa två har något som helst samband.

Annette
2007-08-02 21:39
#68

Jag har fått rådet att hålla mitt sto dräktigt. Tyvärr följde jag inte det rådet i år.

Lyrik
2007-08-02 21:44
#69

Min gamla tant (engelskt fullblod) fick aldrig fångnack, var ej överviktig. Ändå blev jag tvungen att avliva henne pga kronisk fång 7 oktober 1996. Gråter

Aldrig jättehalt, hade inga stora fångsymtom.

Annons:
Anna-hfg
2007-08-15 21:50
#70

Mitt 6 åriga halvblod fick fång i slutet av maj. Det var en lindrig fång eftersom jag upptäckte det snabbt.  Hennes mor fick jag avliva och det var inte alls roligt så nu är jag skräckslagen att det ska gå samma väg med denna hästen.

 Hovslagaren som kom ca en vecka in i sjukdomen sa att hon skulle ha boxvila med mycket halm att stå på och att hon inte fick gå ute alls.  Det hade med att göra att hovbenen var löst och ju mer hon rörde sig ju längre ner pressades det, tror jag han förklarade.

Min morfar, som har varit hästmänniska, sa också att man inte skulle avla på fånghästar pga ärftlighet. Jag vet inte om det stämmer men jag hade gärna velat ha ett föl av min häst om något skulle hända. Man vet ju aldrig eftersom det är en så lömsk sjukdom. Det är den sista hästen av den stam som morfar hade på gården så det är lite av den orsaken också, inte bara att det är det enda fölet från min gamla häst som var min ögonsten och sorgebarn.

Annette
2007-08-16 00:12
#71

Det finns ingen som visar att fång är ärftligt.

lennartsdotter
2009-05-12 22:40
#72

Ja, varför måste fång finnas?

I sommar ska vi ha ett shettis sällskap till pållen… Jag har tänkt lite på detta med fång eftersom jag har hört att det är vanligast hos ponnier… Jag blir nästan lite skraj när jag tänker på att chansen finns att en ponny kanske får fång på grund av mej…

Hur lång tid tar det att vänja hästarna vid betet?

Det har vi nämligen aldrig gjort tidigare… då vi har haft hästen på annat håll, så jag har ingen erfarenhet om det ännu…

Tacksam för svar!

Upp till toppen
Annons: