07 - Hästjuridik

Allemansrätten

2007-07-31 18:41 #0 av: bubbelbubbel

Här är lite fakta om allemansrätten, vad man kan göra, och vad man inte bör göra i våran natur.

I Sverige har vi den stora förmånen Allemansrätten, det är dock viktigt att inte utnyttja det fel och kanske förstöra istället för att njuta, man ska helt enkelt visa respekt för djuren och naturen. Det finns ett par smarta ord att sammanfatta allemansrätten med, Inte störa-inte förstöra.
Det är en stor möjlighet för oss svenskar, och även för andra människor som kommer hit, att kunna ta del av den vackra naturen som Sverige erbjuder, och det gäller att vara rädd om den, och inte skräpa ner.

Vad som gäller i naturen

Camping

Det är tillåtet på dom flesta platser att campa med tält eller husvagn i naturen, sålänge man inte stör människor som bor, eller skadar marken.
Om du vill tälta en natt är det ofta inga problem, men är det en större grupp, så krävs markägarens tillstånd.
I naturreservat och nationalparker finns ofta särskilda regler om vad som gäller.
Dock kan husbilar och husvagnar vara begränsade av terrängkörningslagen eftersom det kan vara förbjudet att köra på vissa vägar.

Cykel

Att cykla är nästan tillåtet överallt, sålänge man inte förstör marken, eller cyklar över en plantering eller någons tomt. Då kan man bli anmäld för hemfridsbrott, och det gäller alla. Det finns ingen särskild regel om hur långt från huset man bör vara, utan man får använda sunt förnuft och inte störa dem boende.

Eld
När det gäller eldning så finns det lite olika regler, man bör som alltid inte elda där det finns risk för att man kan skada marken, och man ska vara väldigt noga så att risken för skogsbrand inte finns. Varje år brinner mycket skog ner pga slarv. Om det gäller totalt eldningsförbud är det inte ens tillåtet att elda i en iordninggjord eldstad.

HundHunden får du ha med dig nästan överallt, men det finns klara och starka regler, hunden måste vara under full kontroll och kopplad, detta för att inte störa djurlivet. Mellan 1a mars och 20e augusti får inga hundar löpa fritt, och måste därför hållas kopplade.

Bär och svampplockning

Det är tillåtet att plocka bär och svamp överallt där allemansrätten gäller. Och faktum är att svamp och bär som sitter på buskar eller fast i marken, tillhör faktiskt markägaren, trots detta kan han inte hindra dig att plocka det, sålänge du är på en plats där allemansrätten gäller. Saker som inte får plockas finns med i lagboken, och kan ibland kräva särskilt tillstånd av markägaren för att plockas. Fridlysta växter får däremot aldrig plockas, inte ens i din egna trädgård !


På fötter  och skidor

Nästan överallt är det ok att ta sig fram på skidor eller med fötterna Det är dock som jag skrev innan förbjudet att gå eller åka skidor genom en plantering eller över någons tomt.

Ridning

Ridning är tillåtet enligt allemansrätten, men eftersom risken är stor att man skadar marken med hovarna, är det viktigt att välja sin väg noga.
Tomt och plantering är som vanligt alltid förbjudet!
Och om man ofta rider på någon annans mark, bör man tala med markägaren om att det är ok. Det är för det mesta tillåtet att rida på enskilda vägar, men markägare kan få tillstånd att sätta upp skyltar där dom förbjuder ridning. Ridning är oftast förbjudet på motionsspår och skidspår, detta enligt kommunens föreskrifter.
Tänk på detta när du ska ut och rida;
-Undvik att rida på mjuka stigar som är avsedda för motion eller skidåkning
- Undvik ömtålig mark, som ängar, hagar, kärrmarker och lavmark.
- Var extra uppmärksam vid vår och höst, då det ofta är extra blött ute, gäller väl även denna sommaren.
- Tänk också på att hovarna lätt kan skada granens rötter och ge upphov till rotröta.

Det är alltid bättre att kontakta markägaren först, än att bli kontaktad själv i efterhand.

Det finns även lite skyltar att hålla sig till vid ridning:
Källor; Allemansrätten

Relaterade länkar
www.allemansratten.se

Av: bubbelbubbel

Datum för publicering

  • 2007-07-31
Anmäl
2007-08-01 21:49 #1 av: Cilla89

"Det är för det mesta tillåtet att rida på enskilda vägar, men markägare kan få tillstånd att sätta upp skyltar där dom förbjuder ridning"

det är viktigt att veta att denna behöver tillstånd för att sätta upp skyltar, han/hon kan inte bara sätta upp en skylt hej vilt..

vi har haft ett jääkla liv med en av våra grannar om hästarna ;)

Anmäl
2007-08-01 21:52 #2 av: bubbelbubbel

ja det finns nog många som bara sätter upp en skylt bara sådär.

Anmäl
2007-08-01 21:56 #3 av: Cilla89

ja, vår granne stängde av överallt :S "ridning förbjuden" men vi anmälde honom, vi hade ju ingenstans att rida, och han fick böter och ta ner sina skyltar, han hade ingen vettig anledning till att sätta upp skyltarna.. han blev suur, men har flyttat nu xD

Anmäl
2007-08-01 21:58 #4 av: Thinka

Men kan man sätta upp skyltar hur som helst utan lov från nån myndighet?

Anmäl
2007-08-01 22:00 #5 av: bubbelbubbel

nej, man behöver tillstånd. förmodligen från kommunen.

Anmäl
2007-08-01 22:14 #6 av: gejsa

Våran bonde har sagt ifrån att vi inte får rida utefter diket. För vi frågade aldrig när vi flyttade hit. Suck! Dom som frågar får göra det. Har ni hört en surare bonde?

Trodde att vi inte behövde fråga för hon som bodde i vårt hus hade redan frågat. Hon lockade ju oss med att man fick rida där och där. Sedan när vi gjorde det så sa han ifrån.

Anmäl
2007-08-02 00:00 #7 av: AnnaLundin

Ärligt talat, det ALLRA bästa när man flyttar till ett nytt stall är att KONTAKTA bönderna i trakten och ha en öppen dialog med dem om var det är okej för er att rida! Man kommer MYCKET längre med detta än genom att envist hävda sin rätt eller till och med anmäla dem för en olaglig skylt!

Många bönder tycker att vi rider sönder deras körvägar för traktorerna. Och ja, det finns det säkert många som gör. Men varför inte samarbeta då? Rid i mitten av vägarna, där det ofta är gräsbevuxet och i alla fall alltid mkt mjukare underlag än i hjulspåren där traktorer och andra arbetsfordon packat underlaget hårt. Berätta detta för bonden Du pratar med, att du VILL rida i mitten av vägen och ska göra allt du kan för att inte rida sönder hjulspåren!

Och för allt i världen, gör inte som min inhyrning gjorde... Skrikandes
Låt bli att envist hävda att "det kan faktiskt vara rådjuren som har sprungit sönder vägen också!"....

Cool

Anmäl
2007-08-02 00:59 #8 av: lisette
rider man i mitten som anna l skriver så är det ju dessutom mjukare för hästen =)
bra hävdat av din inhyrning, gick bonden på det? ;)
Anmäl
2007-08-02 02:17 #9 av: AnnaLundin

#8 Kan väl avslöja att efter den incidenten så var vi inte välkomna på markvägen på ett tag. Visst hade vi kunnat bråka om det, men det hade bara gjort saken värre... Det är bättre att följa deras önskemål ett tag och sen ta en ny diskussion om saken.

Anmäl
2007-08-02 02:27 #10 av: lisette

#9 nej det är ju förståligt. ni handlade rätt ivarjefall. tråkigt när det blir så.

Anmäl
2007-08-02 02:35 #11 av: gejsa

#7# Jo, hade jag vetat att bonden var så sur och envis hade jag självklart åkt och frågat om vi fick rida där. Men jag var grön och visste inte att folk kunde vara så där petiga. Hon som bodde här hade ju frågat redan. Suck! Men han har gift in sig i marken så han är stöddig för det tror jag.

Anmäl
2008-03-19 20:53 #12 av: Maja

*puttar upp för de intresserade* :)

Anmäl
2008-03-19 23:27 #13 av: Silenos

Jag bor mitt emellan två bondgårdar. Den ena bonden är väldigt sjyst, de talar hela tiden om vad som gäller. Så länge man följer deras få, enkla regler är det fritt fran, frihet under ansvar.

Den andra bonden gnäller för att folk rider på hans mark, och han vill ha betalt för det. Med honom gjorde jag en deal. Hans döttrar får komma till mig och rida ibland ( de kommer ca 1 ggr var tredje månad ) mot att jag får rida på hans mark. 

Anmäl
2008-03-19 23:28 #14 av: lisette

det var ju en kanon deal!

Anmäl
2008-03-27 12:00 #15 av: Ellsa

Bra artikel!

Anmäl
2008-09-09 14:57 #16 av: tezzie

Puttar upp denna nu när det pratas en hel del om allemansrätten i andra tråder :-)

Anmäl
2008-12-27 12:19 #17 av: youtube1

oj deta har jag misat jag moste läsa deta ;D

Anmäl
2008-12-27 14:29 #18 av: youtube1

En fåga vi bor nära 2 stora ängar där de tillvärkas hö tror ni man får rida där.Ja har sätt hundar som får rastas(tränas) o en del hästar ridas där.

O så har vi skyltar där de står att man får rida fast de är på avvalt vägen en bitt bort från ängen.

 

 

 

 

Anmäl
2008-12-27 15:05 #19 av: tezzie

#18 Man får inte rida på planterad mark och hö borde väl klassas som sådd mark!

Anmäl
2008-12-27 15:11 #20 av: youtube1

#19.Jag komm på att(Jag tror att de är där man gjor hö)Men de är en traktor eller skördetröska som klipper allt men de lämnar kvar balarna o tar sedan bort plasten när de har rutmat.Men de tar med sig balarna ibland.

Anmäl
2008-12-27 15:12 #21 av: tezzie

Du får inte orsaka skada på marken. Det är därför förbjudet att rida/köra över tomtmark, trädgårdar, planteringar (även skogs planteringar), åkrar, vallar eller annan mark som lätt kan ta skada. Du får heller inte rida/köra på annan ömtålig mark, till exempel mjuka skogsstigar, ängar och hagar, lavmarker och kärrmarker eller så att trädens rotsystem skadas.

Anmäl
2009-01-05 13:25 #22 av: carrrrrooooo

jätte bra tråd:)..

jag brukar rida på stubbåker ibland men bara när jag har bondens klartecken:D..

Viktigt att man inte blir ovänner så att det blir tråkig stämning så hål ditt humör uppe så brukar det bli lättare att få rida på andras marker:)

Anmäl
2009-01-05 14:01 #23 av: Mille

#20 Jag har väldigt svårt att tro att någon skulle lägga ner jobbet att rulla+plasta balarna för att bara låta dem ruttna sen, det är ju inte direkt billigt att göra det för ingenting.

TS: Bra artikel :D

Anmäl
2009-01-05 14:17 #24 av: bubbelbubbel

#23, tack :)

Anmäl
2009-02-11 13:08 #25 av: youtube1

#23.Ja men de är vad jag har sätt,de ligger ruter hö I en plast ball eller något.jag kan väl inte veta allting jag har sätt de o de är de enda jag kan på stå.

Anmäl
2009-02-11 13:15 #26 av: tezzie

Tror hon tackade för orden TS: Bra artikel

 

Anmäl
2009-02-11 16:15 #27 av: bubbelbubbel

#26, jag tror hon menar #22.....:P

Anmäl
2009-02-13 10:30 #28 av: IdaS-A

Fick skäll härom dagen av en granne för att jag rastade hunden på en gräsplätt i anslutning till deras hyreshus (hus med flera lägenheter i) de sa att det var deras gräsmatta.. men det är det väl inte? Är det ok att rasta hunden där om man plockar upp efter sig givetvis?

Anmäl
2009-02-13 11:33 #29 av: Marrsson

#28 Om gräsplätten är i anslutning till deras lägenhet så kan de mycket väl vara så att den räknas som "deras"... Jag hade nog inte gått och rastat min hund så nära någons hus ändå.

Men de beror ju självklart på hur de ser ut.

Anmäl
2009-02-13 11:37 #30 av: IdaS-A

#29 Jag uppfattar det som en allmän gräsmatta.. Kommun arbetarna klipper ju gräset och sköter vården av huset osv.. jag räknar inte våran gläsplätt utanför oss som min egen utan husets.. Både mitt och deras hus ägs av samma bolag.

Anmäl
2009-02-13 12:00 #31 av: Marrsson

#30 ok.. Då har du nog bara en gnällig granne :) För som jag bor så har ju varje hyresgäst en egen gräsplätt som man måste klippa själv.. :) Sen utanför min egna del så sköter kommunen om resten..

Anmäl
2009-02-13 15:14 #32 av: tezzie

Men rastar man hunden så nära något hus i ett bostadsområde?

Jag har bott i hyreslägenhet och vi hade alla varsin bit gräsmatta som kommunen klippte, inte skulle jag bli glad av att se grannens hund pissa eller skita där iallafall!

Anmäl
2011-11-10 11:44 #33 av: Cola&Bacardi

Bra Artikel.

Anmäl
2012-05-15 21:57 #34 av: sofiek90

Jag puttar upp artikeln inför sommaren :)

MVH

Sofie

Anmäl
2012-11-11 18:51 #35 av: [yellowstreet]

Bra artikel!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.