Annons:
Etiketthästvård
Läst 8956 ggr
Rita-S
2007-07-24 15:27

Vaccination av hästar, ja eller nej? Del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Där finns totalt 6 olika vacciner för häst i Sverige. Dessa kan man vaccinera en eller alla av efter eget val. Dom 6 olika vaccinerna är för Hästinfluensa, Stelkramp, Botulism, A2 även kallas abortvirus, Kvarka och sist Ringorm. Vilka av dessa är ett måste? Detta är del 2 av 2.

Bilden är lånat från regionssjukhuset Strömsholm

Bilden är lånat från regionssjukhuset Strömsholm

Kvarka är en smittsam bakterieinfektion som leder till feber, var från näsan, hosta, svullna lymfakörtlar och i vissa fall bölder i luftvägarna. Om dessa spricker rinner det ut var. Normalt tillfrisknar hästarna oftast av sig själv, men i några fall fortsätter sjukdommen och kallast ”kastad Kvarka”, där går sjukdommen vidare till andra organer och kan bli rätt allvarlig. Om hästen blir frisk är den efter detta helt immun mot Kvarka och kan inte insjukna med det igen.  Fortfarande vet man inte till fullo hur vaccinen fungerar då det är rätt nytt på marknaden, men det är rätt besvärligt att vaccinera. Efter dom första 2 sprutorna skal hästen vaccinerast varje 3 månad, och skyddet uppstår efter 6 veckor. en 4del av hästarna får inte nåt fullgott skydd trots att blodprov visar dom korrekta mängder antikroppar, och sen har du tävlingreglementet som gör det svårt att vaccinera som man borde.

Ringorm är en smittsam svampinfektion i huden på hästen, först reser sig håren, sen bildas ovala eller runda partier där pälsen ramlar av. Med en inkubationstid på 14 dagar blir det rätt lätt att åtgärda även utan vaccinen om man vet hästen har varit utsatt för smitta. Hästar som har fått ringorm mår oftast inte dåligt, det kliar lite eller inget, och påverkar inte almentillstanden, men är dock inget man bara låter stanna kvar ändå. Vaccinen kan man ge under pågåande infektion eller i förebyggande syfte, men om du frågar mig finns där medel att använda förutan vaccin i fall man skulle komma bort i smittan. Man kan få utskriven medel som tex Imaverol att använda, man kan tvätta hela hästen med vatten med jodopax om den inte redan fått ringormen för att döda svampen innan den infekterar huden, tvätta av utrustning med jodopax, och tvättar egna kläder på minst 60 grader, och man har ett rätt okej skydd.

Där finns vissa regler man bör veta om när det gäller vaccinationer/medicinering och tävling.
En tävlinghäst får inte få någon injektion överhuvudtaget 96 timmar före tävlingen, fyra dygn. Ingen vaccination, inte ens en harmlös vitaminspruta är tillåten.
Några preparat har längre karenstid än 96 timmar. Smärtstillande preparat som butazolidin får inte ges senare än 14 dagar före tävling. Cortison har ännu längre karenstid, 28 dagar. För injektioner i en led gäller minst 14 dagars karenstid före tävling. Observera också att influensavaccination enligt tävlingreglementet inte får ges senare än 7 dagar före tävling.

Relaterade länkar

Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2007-07-24

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Upp till toppen
Annons: