15 - Om ridsport.ifokus

Ett troll

2007-08-16 04:35 #0 av: lisette

Ett internettroll, eller bara troll, är en användare som skriver artiklar eller debattinlägg på Internet (framför allt Usenet och webbfora) med huvudsyfte att reta upp folk. Av: ÅsaF

De är mestadels ointresserade av fakta eller att föra dialog, och ses ofta delta i ett otal diskussioner samtidigt, där de föder ilska, vanmakt och skadar stämningen rent allmänt hos övriga användare.

Ursprungligen användes den engelska termen trolling på Internet för fenomenet att vissa personer skrev avsiktliga s.k. "flamebaits", kontroversiella och skarpa uttalanden som inbjuder till likartade svar. Trolling är engelska för dragrodd, en fisketerm för att långsamt låta ett bete med krokar släpa efter båten. Personer som trollade drog så att säga ett blänkande drag med krokar tvärsgenom en grupp av diskuterande människor, i hopp om att någon ska nappa. Begreppet "this person is trolling our newsgroup", "denna person fiskar i vår diskussionsgrupp" förkortades till "det är ett troll" syftande på assocationen med trollen i sagor. Ibland läser man att ordet skulle komma från trålfiske, men det torde vara en förväxling av de uttalsmässigt snarlika engelska fisketermerna trolling (dragrodd) och trawling (trålfiske).

Att "trolla" på Internet innebär fortfarande att skriva inlägg som har syfte att åstadkomma en icke-konstruktiv respons från övriga. Ett "troll" kan använda många olika taktikknep för att uppnå detta.

Det är viktigt att vara medveten om att det medför en risk i sig, att dra alltför stora växlar på begreppet troll. Det händer att användare falskeligen anklagas för "trollande" trots att de har seriöst uppsåt. Användare kan anklagas för att vara "troll" antingen som ett uppsåtligt retoriskt knep, eller som följd av missförstånd. En person med åsikter som skiljer sig från andras, upplevs lätt av andra debattörer för att ha provokation som sitt syfte (dvs att därmed vara ett troll), trots att det egentligen alls ligger till på det sättet. En annan orsak till att en person felaktigt upplevs som "troll" kan vara att hans meddebattörer har en annan uppfattning om vart forumets debatt bör leda. Om någon part uppfattar att socialt umgänge är forumets syfte och den andra parten uppfattar att syftet är att genom analytiskt resonemang nå logiska slutsatser, kan de två partena se varandra som troll utan att de egentligen alls uppfyller internettrollets definition. Man kan därmed konstatera vikten av att forumets arrangör tydligt förklarar vad diskussionens syfte är och om det finns gränser för yttrandefriheten och var de isåfall dras.

Oftast är det uppenbart när en användare skriver för att provocera och inte för uttrycka ärligt menade åsikter. Ett gyllene talesätt är att det är sak och inte person som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt kan detta med fördel göras, även om det är ett troll som framför dem. Om trollet till exempel har som avsikt att provocera, bör man inte låta sig provoceras och därmed ge trollet den uppmärksamhet det kräver. "Mata inte trollen" är ett känt talesätt.

På internetforumet flashbacks forum, används begreppet enligt tradition om medlemmar som blivit avstängda men kommer tillbaka med en ny användare. Något som kan orsaka förvirring på forumet.

 

Av: lisette

Datum för publicering

  • 2007-08-16
Anmäl
2007-08-16 10:50 #1 av: Lindbygarden

jahaaa... därav att det kallas för trolltråd när somliga ställer knepiga frågor! Tack Lisette!

Anmäl
2007-08-16 10:54 #2 av: DojoKelder

intressant läsning!

Anmäl
2007-08-16 11:07 #3 av: Abico

Där lärde man sig något nytt, rackarns ^^

Hanna 

Anmäl
2007-08-16 12:04 #4 av: AliceL

säger som Hanna ;)

Anmäl
2007-08-16 13:19 #5 av: mazze

Säger som #1

gillade förresten första trollbilden, skickligt gjort =)

Anmäl
2007-08-16 23:10 #6 av: wewwa

puttar ; ) Fin tråd iaf...

Anmäl
2007-08-17 11:34 #7 av: Lindbygarden

#5 ja visst e den läcker!! tänk att ha en sån i trädgården.. härliga garv om ngn skulle komma på lyset intuffandes i trädgården efter sen grillfest... *moahahahaaaa*

Anmäl
2007-08-17 16:31 #8 av: Anna

Bra info!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2008-04-22 22:36 #9 av: Alex

Putt... Tänk på frasen "Mata inte trollet", dvs. IGNORERA!

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-04-23 00:45 #10 av: tezzie

Puttar upp igen :)

Anmäl
2008-07-16 00:59 #11 av: tezzie

....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.