Annons:
Etikettridning
Läst 6682 ggr
lisette
2007-10-08 04:08

Träna på rätt sätt - del tre

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En otränad kropp behöver, efter en försiktig mjukstart, tränas ofta för att träningen ska ha effekt. Efter en period av mycket träning bör det följa en period med återhämtning, alltså där man inte tränar mer än för att underhålla den kondition man har uppnått under den föregående fasen.

VIKTIGT MED VILA
Det är inte sällan man hör hästmänniskor säga att hästar måste tränas sju dagar i veckan, men om man frågar varför brukar man inte få något svar. Det bara ”ska vara så”. I gymnasiet fick jag möjligheten att läsa en tvåårig specialkurs om träningslära och idrotts- skador, och även om kursens innehåll riktade sig mot människors träning så var det flera kapitel som kunde överföras på hästars träning – en muskel är ju alltid en muskel oavsett på vilken varelse den sitter. På kursen pratades det om olika träningsfaser och underhålls- träning, alltså hur mycket kroppen behöver tränas under olika perioder. En otränad kropp behöver, efter en försiktig mjukstart, tränas ofta för att träningen ska ha effekt. Efter en period av mycket träning bör det följa en period med återhämtning, alltså där man inte tränar mer än för att underhålla den kondition man har uppnått under den föregående fasen.

Med unghästar rekommenderas det från flera håll att man också ger dem en viloperiod utan mental stress, det vill säga en period av total vila från all träning. Det gör man för att det mesta man gör med unghästar är nytt och de kan därför behöva en tid för att smälta alla nya intryck och kunskaper. En äldre häst som har ridits eller körts förut brukar inte behöva en sån viloperiod, men för att de ska kunna återhämta sig fysiskt behöver de trappa ner på träningen under några veckor. Därefter kan man återuppta träningen ungefär som vanligt, men eftersom hästens kropp har stärkts sedan den inledande fasen, då man byggde upp musklerna och syreupptagningsförmågan, så behöver den inte tränas lika ofta för att bli ännu starkare. Man börjar då prata om underhållsträning och vidareutveckling.

Vad betyder då det här i enkla ord? Om man tränar hästen fem till sex dagar i veckan under de inledande tre månaderna, så behöver den trappa ner till ungefär två till tre dagar i veckan under några veckor, kanske en månad. Då får musklerna, lederna, senorna och skelettet tid att återhämta sig och om det skulle ligga en blivande överansträngning någonstans så hinner den läka ut. När man sedan börjar träna oftare igen så är det viktigt att lyssna på hästens signaler, så att man inte går för fort fram. Och eftersom man inte längre befinner sig i en uppbyggnadsfas så brukar det räcka att träna fyra till fem dagar i veckan för att hästens kropp ska hållas igång och för att man ska kunna vidareutvecklas lite till och öka både muskelmassan och konditionen.

För människor är det lite annorlunda, eftersom vi inte är riktigt lika beroende av fysisk motion för att må bra; fotbollsspelare på hög nivå behöver sällan träna fysiskt mer än två till tre dagar i veckan för att underhålla sin styrka. Men hästar i det vilda rör sig över stora områden varje dag och mår inte bra av för mycket stillhet, vilket inte den tama hästen gör heller.
Oavsett hur mycket man tränar så är det viktigt med vila. Att träna hästen sju dagar i veckan är aldrig bra, eftersom den då aldrig hinner återhämta sig tillräckligt mycket. Att ge den minst en dag i veckan av total vila är inte fel och definitivt inte skadligt. Övriga vilodagar kan man skritta ut i en timme eller två utan krav på form eller tempo, bara ströva fram så som hästar gör naturligt. Det är inte bara välgörande för kroppen, utan minst lika mycket för själen! Återhämtningen är generellt en underskattad del av träningen, men glöm inte den dagliga hagvistelsen även under vilodagarna.

STRETCHA GÄRNA
Det finns flera syften med stretching, men det är inte riktigt sant att man kan undvika träningsvärk genom att stretcha mycket. Värken kommer utav att musklerna har jobbat hårt och när de gör det kan de gå sönder litegrann, men det är inte lika hemskt som det låter. Det är genom att jobba ”för hårt” som musklerna växer när de läker ihop. (Återigen är vilan jätteviktig!) Så det är ganska bra med träningsvärk, eftersom det betyder att musklerna blir större och starkare. Däremot kan gränsen mellan träningsvärk och överansträngning vara försvinnande liten, så det gäller att alltid träna med måtta.

När musklerna växer har de en tendens att bli rundare, därför att de drar ihop sig. Om man tränar väldigt explosivt, till exempel genom klättring i branta backar, så blir musklerna runda och bulliga, medan de istället blir långa och smala om man bara ägnar sig åt gymnastikövningar i långsamt tempo, så kallad statisk träning där musklerna måste hålla emot kroppens rörelser för att kunna hålla det långsamma tempot. Prova att ställa dig med ryggen mot en vägg och sjunka ner med knäna i nittio graders vinkel. Sitt så med ryggen platt mot väggen i trettio sekunder så har du gett dina lår statisk träning! Idealet är att muskler som ligger någonstans mittemellan, som har både explosiv styrka och uthålligheten som den statiska träningen kräver. Därför är det bra att stretcha efter ett träningspass, för att musklerna varken ska bli för runda eller för smala.

Jag får erkänna att jag inte är så bra på att stretcha hästar, men istället försöker jag underlätta för hästarna att stretcha själva. Det är till exempel väldigt lätt att få dem att stretcha ryggen; lägg alltid höet på golvet i boxen. Hästar som går och betar stretchar både ryggen och frambenen på ett ytterst naturligt sätt, så att enbart fodra i hönät eller höhäckar är inte så smart. Kanske enklare för oss människor, men inte för hästarna. En högst personlig iakttagelse jag har gjort är att hästar som står i boxar som är större än rekommendationerna brukar stretcha oftare inne, jämfört med hästar som står i mindre boxar. Om det har med boxen storlek att göra eller inte låter jag vara osagt, men det är en intressant tanke att hästar som har större utrymme att röra sig på stretchar mer genomgående. Kanske någonting att fundera på när man bygger om stallet nästa gång.

I dressyren och hoppningen kan man variera övningarna för att hästen ska få möjlighet att sträcka ut, även om det inte kan jämföras med riktig stretching.

FODRA RÄTT
Om man har en triangel där ena hörnet är träningen och det andra hörnet är vilan, så är det tredje hörnet fodret. Tillsammans bildar dessa tre komponenter de allra viktigaste delarna av fysisk träning. Det ska i princip vara lika delar av alla tre för att träningen ska bli optimal. Tränar man hårdare än man vilar så blir man överansträngd, äter man mindre än träningen kräver så kan inte kroppen bygga muskler och så vidare. Hästen har inte riktigt samma matsmältningsapparat som vi människor, som oftast bara känner att det vattnas i munnen när vi ser mat vi tycker om eller när vi vet att vi snart ska äta. Hästar har alltid ett sug efter mat och kan råka ut för magsår och andra tråkigheter om de inte tillåts äta tillräckligt mycket och ofta. Grovfodret är det allra viktigaste och mängden grovfoder ska aldrig understiga mängden kraftfoder.

Tyvärr är det vanligt att hästar i hård träning får stora mängder kraftfoder men lika mycket (lite?) grovfoder som hästar som inte tränas. En för stor mängd kraftfoder ger bland annat magsaften ett högre pH-värde, vilket innebär att magsaften får en försämrad förmåga att döda bakterier i magsäcken. Magsaftens pH-värde bör ligga runt 2,5 hos en frisk häst.

Det har gjorts studier på hästar som har fått obegränsat med grovfoder, både i form av gräs och hö, och resultatet talar för sig själv; hästarna gjorde ingen frivillig paus i ätandet på mer än fyra timmar. De åt under sexton till tjugo timmar per dygn sammanlagt, och det är det ju inte så många hästar som har möjlighet till när de inte går på sommarbete. Ändå är det intaget av grovfoder livsviktigt för att hästens matsäck och tarmar ska fungera ordentligt. Har du klockat hur lång tid det tar för din häst att äta sitt lunchhö till exempel? Hur lång tid är det kvar till nästa fodring?

En häst som inte får tillräckligt mycket att äta under dagen kan börja tugga på staketstolpar, träd, boxväggar och allt möjligt som hästtänder klarar av att bita i. Ser man det beteendet hos sin häst kan det vara ett tecken på att den behöver mer grovfoder. Det behöver inte vara hö eller hösilage, utan man kan också ge sin häst halm så att den har någonting att sysselsätta tarmarna med. Gör man en höanalys så ser man precis vilka näringsämnen det finns i höet man fodrar med, och genom det kan man sedan räkna ut hur mycket som behöver tillföras genom kraftfoder. Många fodertillverkare kan hjälpa till med foderstater men det finns också program som man använder i sin dator. Det kan vara lite pilligt att få ihop alla näringsvärden så att de passar hästen perfekt, men generellt är det bättre att ge lite för mycket än för lite. Framförallt till en häst som tränas regelbundet och som tävlar.

~~~~~~~~

Källor:

Böcker
Fälttävlan av Jan Jönsson
Fälttävlan - Dressyr, Terrängritt, Hoppning av Heinz von Opel
Hopplära – Strömsholmsmetoden
Akademisk Ridkonst av Bent Branderup
Dressyrskolan av Anders Lindgren

Övriga
Föreläsningar med Leg.vet. Göran Sandh
Föreläsningar med galopptränare Jan Malmborg och Helen Gärtner
Hovvårdskurs med hovslagare Rose-Marie Clark

Av: Ahnna

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('ahnna') "javascript:void top.ShowProfile('ahnna')")

  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('ahnna', 'Contact.aspx') "javascript:void top.ShowProfile('ahnna', 'Contact.aspx')")

Datum för publicering

  • 2007-10-12
Annons:
lisette
2007-10-12 02:22
#1
Elixe
2007-10-15 22:07
#2

det skulle vara kul om ni skrev lite om hästra med benskador hur dom kan komma tillbaka till träningen…

Ahnna
2007-10-16 02:54
#3

#2 Jag får väl börja med mitt fullblod, som ramlade i hagen och stack sig på någonting vasst så att hon fick ett hål rakt in i skelettet på det yttre kotsenbenet (ärtbenet) på vänster bak. Under de första 3 månaderna var det inte ens säkert att hon skulle överleva på grund av bakterieinfektionen som angrep skelettet i hålet, men när penicillinet (ÄNTLIGEN!) börjat verka, och hålet började stänga sig, så kunde jag börja "bygga upp" hennes kondition igen.

I början fick jag bara skritta henne vid hand i 5 minuter varje morgon och kväll. Resterande tid skulle hon stå i box, men eftersom alla andra hästar var ute så fick hon stå i en pytteliten sjukhage bredvid de andra. Under den andra veckan fick jag börja utöka mängden skritt till 10 minuter, sedan 15 minuter och så höll det på. Ungefär en månad senare fick jag sitta upp och skritta max 20 minuter per dag.

Därefter fick jag ett träningsprogram från kliniken där hon blev behandlad, och det programmet var identiskt med metoden som jag redan har beskrivit i artikeln. Jag började alltså med 1-2 minuters trav och resten skritt, och började inte galoppera förrän efter nästan 3 månader.

Häromveckan red jag jakt för första gången sen skadan, med hinder uppåt 1 meter. Av lite andra anledningar så har det tagit lite tid att nå dit vi är nu, 3 år för att vara exakt, men hade jag siktat in mig på jakt redan året efter skadan så hade vi troligen kunnat ställa upp redan då. Detta trots att veterinärens ord på sista återbesöket var: "Jag vet inte om hon kommer hålla för hoppning och fälttävlan, det går inte att avgöra. Håller hon så håller hon."

Och hittills har hon hållt! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2007-10-16 03:01
#4

Och historia nummer två:

Jag jobbade som stallskötare/motionsryttare i ett hoppstall för några år sedan. En av hästarna blev plötsligt halt och röntgen visade en lös benbit i en framkota. Benbiten opererades bort och hästen fick stå i boxvila i ett antal veckor. (Minns inte hur längre.)

Sen började vi skritta honom för hand i 5 minuter varje morgon och kväll, ungefär efter samma modell som i #3. Nu var den här hästen långt mycket jobbigare att hantera än mitt fullblod, så han hoppade och skuttade rätt mycket vilket förlängde konvalescensen rätt mycket. Det medförde också att han var tvungen att skrittas vid hand mycket längre, till slut 2 timmar per dag. (1 timme morgon + 1 timme kväll.) Därefter fick han skrittas uppsuttet lika mycket och därefter kunde han ridas igång i trav och galopp också. Jag vet inte exakt hur han tränades efter det, men nu har det gått några år och han är tillbaka som hopphäst. (Hoppar banor uppåt 150 cm har jag för mig.)

---

En tredje häst, som jag inte kommer ihåg så mycket detaljer kring, kom tillbaka efter en senskada på galoppen och blev en framgångsrik fälttävlanshäst.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

korseett
2007-10-27 13:16
#5

ytterligare en bra artikel!

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Tin-Tin74
2009-05-14 08:09
#7

Perfekt artikel! Jätte bra att just vilan tas upp. Den glöms allt som ofta bort.

Ahnna
2009-05-14 11:56
#8

#7 Ja, tyvärr. Även vuxna hästar behöver ju ta det lugnt några dagar i veckan, eller några månader per år, kanske under vintern eller sommaren. Det tar de inte skada av, tvärtom. Men många ryttare är tydligen rädda att de ska bli feta, lata, överpigga, svårhanterliga och bla-bla-bla. Då får man anpassa fodret, hagvistelsen och kamraterna så att hästen får den stimulans den behöver, anser jag. Man kan inte utesluta vila bara för att göra det bekvämt för sig själv.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Tin-Tin74
2009-05-15 06:19
#9

#8 Så sant!

Själv brukar jag låta hästarna här vila under vintren då det dels är mörkt och tråkigt att rida, men även risk för halkskador. Det brukar faktiskt bli närmare 2 mån, men har aldrig märkt att det påverkar utvecklingen på hästarna. På helgerna brukar vi gå ut på promenad med hästarna så de ändå får komma ut lite. (Aktiv vila borde väll det klassas som?)

Lindbygarden
2009-05-15 11:45
#10

Vilan är superviktig!

Dock tror jag inte att det egentligen är så himla bra med månadsvila för vuxna hästar, de mår nog bra av lite skrittpass för att hålla igång.. Men knoppen mår super av det. sjävl skulle jag dock tycka det vore skönt att ställa av under typ januari/februari..brrrr så trist och kallt väder!

Man gör en jämförelse med elitidrottare och de tar inte månadslånga uppehåll i träningen. Men däremot kan de trappa ner träningen inför formtopp samt som vila…

Oftast har de en tung träningsperiod under uppbyggnaden inför säsong- därför vill man helst inte ha för goda resultat på en gång för då har toppen kommit för tidigtGlad

Tror att hästarna "harvas" runt för mkt med samma arbetsmängd vecka ut och vecka in… När de väl för vila så ställs de av fort och sätts igång för fort.

Ahnna
2009-05-15 11:56
#11

#10 Delvis sant. En stor hage med kamrater gör att en total vila från arbete är bra även för en vuxen häst. Men står den bara i en grushage som är 20x20 meter (eller motsvarande) några timmar per dag och resten av dygnet i box så mår den nog inte så bra av att bara vila, nej. Det håller jag helt med om.

Det är lite skillnad på elitidrottare och hobbyhästar. En elitidrottare har bara ett visst antal år då han eller hon har möjlighet att vinna Medaljer, sen är det för sent. Det innebär att man inte har tid att vila för mycket, inte ens efter en skada, eftersom kroppen måste hållas smidig hela året. Då har man inte tid med att bygga upp kroppen under 3-4 månader per år för att man varit på "semester" från träningen en period. Men det straffar sig för många idrottare på hög nivå, eftersom de "går sönder" och dras med knackiga kroppar efter att karriären tagit slut. Det är en väldigt hårfin gräns mellan att träna hälsosamt och att träna för mycket och har man då OS-medaljer i sikte så är det lätt att gå över den gränsen. (Vilket många idrottare gör med flit för att få en chans på den där medaljen, även om de vet att kroppen kan gå sönder av att försöka.)

Med hästar så försöker i alla fall hobbyryttaren/kusken att hålla sin häst fräsch under så många år som möjligt. (Jag räknar inte in tävlingshästar på hög nivå, eftersom de ofta tränas lika stressartat som elitidrottare.) Då är några viloperioder per år livsviktiga för att kroppen ska orka, men det behöver naturligtvis inte innebära att man ställer av hästen i flera månader och inte rör den alls. Tyvärr förekommer det, som du skrev, att man tränar hårt och sen slutar tvärt. Det är inte lika illa som att sätta igång tvärt, men det är inte jättebra heller… Lagom är bäst, som vi säger i Sverige! Skrattande

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Tin-Tin74
2009-05-16 05:17
#12

Vill bara komplettera mitt inlägg nr 9 att vi har en vinterhage som är 4-5 ha kuperad till 3 stora hästar och 1 b-ponny.

Hingsten och shettisen går i en kuperadhage som är ca 2 ha.

I båda hagarna stödfodrar jag lite överallt för att hästarna ska förflytta sig runt under dagen. Kanske mina hästar har bättre förutsättningar för en längre vinter vila än vad som är normalt? Jag vet inte, har aldrig tänkt på det. Men det funkar bra tycker jag (och de andra som rider hästarna) och hästarna har verkligen laddat om sina batterier när vi sakta kör igång igen.

Ahnna
2009-05-16 10:55
#13

#12 Det låter väl alldeles utmärkt?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Tin-Tin74
2009-05-16 20:13
#14

#13 javisst! säkert därför som jag kan låta mina hästar vila ordentligt under vintren. I en "vanlig" vinterhage stimuleras de kanske inte på samma sätt till rörelse.

Ahnna
2009-05-16 22:02
#15

#14 Nej, precis, och särskilt inte om de är ensamma utan andra hästar. Jag har själv ganska små vinterhagar, dessvärre, men tillräckligt för att de ska kunna springa i alla gångarter om de känner för det. Så de lider inte av att vara i total vila här, men lite större hagar hade inte skadat. De går alltid med sällskap i alla fall, alltid nåt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: