Annons:
Etikettnovell
Läst 5696 ggr
LinaN
2007-12-21 15:05

En hästägares vedermödor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ute börjar det snålblåsa och hästarna står och trycker vid grinden, underbart, hur ska jag lyckas få ut en häst av tio? Jag drar ner mössan till nästippen och går ut, halkar nästan över geggan vid dörren men håller mig på fötterna. En liten novell såhär i vintertid!

Julen närmar sig med stormsteg, kvällarna är mörka, det är rentav natt när jag nu kliver ur sambons bil utanför stallet. Mina slitna gympaskor blir smidigt placerade i en pöl med lervatten med ett tunnt lager is på bottnen. Jag ser mig omkring i det becksvarta mörkret och vid grinden kan jag urskilja en stor mörk skugga som kan vara en häst. Eller så har en av kossorna helt enkelt hamnat fel.

 

Muttrandes sitter sambon kvar i bilen och sliter fram det senaste numret av PC Gamer och jag suckar, drar ner mössan hårt över öronen och med en kraftansträngning, värdig den grekiske hjälten Herkules, tar jag mig ur bilen. Skorna börjar redan bli kalla och är mer eller mindre genomvåta redan.

Jag kliver in i stallet genom att öppna dörren, samtidigt som jag balanserar en meter från den för att inte trampa i den smörja av lera, gödsel och gudarna vete vad som är mitt framför dörren. Med ett smidigt hopp in genom dörren undviker jag leran, snubblar på tröskeln och krockar nästan med den breda hästrumpa som står mitt innanför ytterdörren. Riktigt vilken häst det är kan jag inte avgöra när jag står med näsan i svansen och med ana armen intrasslad mellan bakbenen på hästkraken.

Tre par nyfikna ögon riktas mot mig medan jag trasslar mig loss ur den uppenbarligen bruna svansen som till hör den store, snälle, gosnissen till häst i stallet. Jag mumlar fram en ursäkt och blir en aningen indignerad när jag inser att det är fler i stallet än jag just nu, trots att parkeringen gapar tom utanför, sånär som på sambons audi. 

Jag hälsar litet tafatt på dem som är i stallet, och bestämmer mig i rödaste rappet att sätta i gång med mina sysslor. Grep, kvast och skottkärra ska hämtas, detta går förvånansvärt bra trots hur det började för dagen. Det småpratas om litet allt möjligt i stallet och jag inser rätt snart att jag nog är den enda som inte börjat julpynta min box… Inte litet genant eller så, jag mockar som vanligt snabbt och effektivt och har sedan en halv kärra med gödsel som ska ut på stacken…

Tjo flöjt glada gubbar! Ut på stacken, halkar nästan på en bajsplupp, lyckas tippa ut skotkärran innan jag själv faller pladask i gödslet. Tack vare skottkärran håller jag mig sånär på fötter och slipper således simma bröstsim i torvgödsel från tio hästar… I samma stund jag hinner tänka att "det har var jäklari nära!" så får jag helljuset rätt i nyllet och en välbekant röst ropar från audin

-Om du lägger dig i gödslet får du gå hem! 

Med ett mycket snett och aningens irriterat leende tar jag mig upp till lodrätt läge igen, himlar med ögonen och tömmer klart skottkärran och ställer den på sin rätta plats. Det är så skönt med en varm och förstående karl som vet hur gärna man faktiskt vill simma bröstsim i gödselstacken… Bah! Karlar, vad vet dom om en kvinnlig hästägares vedermödor?

Nåväl, så långt hade allt ändå gått ganska så väl. Så marsch pannkaka in i stallet igen, lyckligt lottad över att det bara var sambon som såg min lilla fadäs ute på stacken. Ja, han och en spannfull hästar, men jag litar på att hästarna håller mig om ryggen och låter bli att tala om detta för någon annan…

Men nog om hästars toalettvanor och gödseldykning, maten blandades utan några allvarligare tillbud. Eller hur man nu ska säga, vi har stora soptunnor som foderbingar. Ni vet de där stora gröna med lock? Jotack väldigt bra och rejäla, men man känner sig rätt fånig när man hänger halvvägs ner i tunnan med locket över ryggen medan man själv gräver hysteriskt efter de sista havrekornen i botten av tunnan… Så vart det nu igen. 

Av någon anledning är havren nästan alltid slut när jag ska blanda foder till min häst, men så är det väl att vara hästägare, alla odds är emot en alltid. Fast döm av min förvåning när det faktiskt vart påfyllt med betfor i den andra soptunnan så jag behöver bara öppna locket och ta min skopa och skopa upp det jag ska ha.
Vad skönt. Sist höll jag på att fastna något alldeles så förfärligt i tunnan, komiskt måste det ha sett ut, mina ben sprattlandes över kanten och ett gutturalt skrik från tunnans djupaste innandöme. Men inte idag… idag går jag segrande ur tunnan!

Vattenkranen i sadelkammaren var till min stora förvåning utbytt och läckte inte, sprutade inte i hundraåtta olika riktningar utan betedde sig som en helt vanlig kran.

 Jag känner hur sambons blick följer mig från den mörka bilen. Någonstans tror jag att han sitter o ler, för att han sitter i en varm bil med stolsvärme medan jag är ute i den kalla vinden med leriga fötter.

Väl ute vid grinden börjar hästarna rang-vis bitas och bråka med varandra. Jag öppnar och smyger in och får tag i en hårig svans som kan tillhöra min egen häst. Men icke då… långt borta i mörkret ser jag en kolik silhuett (det är highland cattle på gården) strosar IVÄG från rabaldret vid grinden… Och ut ur klungan av bråkande hästar knatar en mycket frusen och kall hästägare. Muttrandes allsköns eder.

Efter en språngmarsch på en två hundrameter stannar hästen, ilsk som ett bi för att hästkräket inte stannat när jag ropat, hinner jag ifatt och får ett rejält grabbatag i manen på honom, så skingras molnen och månen skiner igenom vinternatten, och en stjärna faller. En varm mule med rimfrost i trycks mot min nacke och jag skrattar. Han är en ängel trots allt, min lilla Harry, det går inte att vara arg på honom! Och snön börjar sakta dala ner från himlen…

Trots kyla, väta och galenskaper är det underbart att ha häst!

God Jul gott folk önskar vi från Västra Götaland!

Av: LinaN

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('LinaN'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('LinaN', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-12-21

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
elin
2007-12-21 16:45
#1

va mysig historia :)

/Elin

JoJos
2007-12-21 17:06
#2

ja helt klart jätte mysig Lina :) jag e så förälskad i din harryboy ;)

lisette
2007-12-21 17:15
#3

HAHAHA jag skrattade fleeeeera gånger. jag kan verkligen se daniel sitta i bilen och garva åt dig när du höll på att trilla! =)

du är rolig du! =)

LinaN
2007-12-21 17:38
#4

*L* Kul att ni gillade den ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

bebbe
2007-12-21 18:18
#5

Den var helt suverän… har du funderat någon gång på att skriva en bok ?Du berättar så levande att jag hela tiden ser det framför mig.

Berith: Om du inte kan säga något snällt...Var tyst

AusaBausa
2007-12-21 19:44
#6

Helt underbar story! Jag såg dig framför mig hela tiden o kände igen mig när man famlar runt i stallet i mörkret!
Skriv mer…

Annons:
gejsa
2007-12-21 19:54
#7

Ha ha ja, visst är det underbart att ha häst. Fin historia det där Lina. :)

LinaN
2007-12-21 20:29
#8

*L*

DÅ tolkar jag det som om att jag kan fortsätta skriva litet novelltokigheter framöver då ;)

#5 jo det har jag iof gjort, bland annat en barnbok, men även en vuxenbok/fantasy….. men den senare är litet för omständig…. ^^ så vi får se vad som händer framöver ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

AusaBausa
2007-12-21 20:34
#9

Du tolkar helt rätt!!! Glad

bebbe
2007-12-21 21:37
#10

Vi vill ha, vi vill ha Linas noveller varje dag

Berith: Om du inte kan säga något snällt...Var tyst

Ledin
2007-12-21 21:45
#11

bra skrivet…. du jag diggar din mössa

Marija
2007-12-21 21:47
#12

Klockren :)

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

DojoKelder
2007-12-21 22:29
#13

Jättebra!!! =)

Annons:
pippa__
2007-12-21 23:32
#14

HAHAHAHAHA hade varit roligt me bildbevis när du hänger halvägs ner i fodertunnan!!! *asg*

LinaN
2007-12-21 23:50
#15

#10 mmmm ska se vad jag kan göra…. ^^ måste ju hända något särskilt för att skriva kåseri om också ;)

#11 tackar ;) har gjort den själv :) o håller på med matchande vantar just nu.

#14, du skulle må då va? du får väl säga åt min sambo att han ska fota mig då då ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

tessa
2007-12-22 12:56
#16

Jag känner igen mig i det du skriver, har också hängt, med magen över kanten, ner i de där gröna soptunnorna, i jakt efter lite havre -betforbös.. ;)

Hur har pyntningen gått i stallet, blev det fint? Förra året var det hela helt hysteriskt, tror vi drog in en halv skog till stallet.. men fint blev det! =) Däremot hängde en del av pyntningen kvar fram till sommaren, men det är ju en annan femma… ;D

bubbelbubbel
2007-12-22 13:16
#17

känner också igen mig. "Ute börjar det snålblåsa och hästarna står och trycker vid grinden, underbart, hur ska jag lyckas få ut en häst av tio?" fast jag har bara fyra ;)
men alla ska ju in, en och en.
fast nu är dom så snälla så dom ställer upp sig i det svenska kösystemet. jango först, sen dragon, sen lillan efter lite tjafs med rocky, sist men inte minst så får rocky komma in.

men visst är det härligt. och att snubbla i gödselstacken har ju också varit påväg att hända ! haha !!

LinaN
2007-12-22 13:35
#18

#16 två boxar har granris, några har litet glitter…. me ningen skog i år iaf…

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Sussi
2007-12-22 14:53
#19

Haha, vilken rolig story! Känner igen vissa saker, speciellt det där med att man ska ta in sin ena häst när de står , för mig, 5 st hästar som ska klämma sig förbi öppningen. Tur så är min högst i rang så de andra är lite försiktiga :)

gejsa
2007-12-22 16:13
#20

Ja, det är min värsta mardröm att ta in hästarna själv när det är flera som vill in samtidigt. Nu har jag rätt så lugna hästar tack och lov. Men ett år hade jag 6 inackorderingar som var väldigt jobbiga en del av dom.

Annons:
Cavello
2007-12-22 17:03
#21

Känner igen mig i din berättelse x) 4 isisar som alla vill in blir många när man bara ska ta in 1 häst.

lisette
2007-12-23 14:44
#22

för de som vill se lina hänga så finns det en bild i hennes fotoalbum! ;)

tessa
2007-12-23 14:49
#23

#22: vad besviken jag blev lisette, trodde ju att du syftade till Linas hängande i soptunnorna - DET hade jag velat se! ;D

lisette
2007-12-23 14:50
#24

haha förlåt, jag kanske skulle varit mer tydlig!

hmm hon är på väg hit nu, jag kanske ska arrangera en bild till er? ;)

lisette
2007-12-23 14:51
#25

fast, bilden i hennes album kan ju ändå ge en liten hint till hur det ser ut när hon ska ha upp foder! ;)

__iE
2007-12-23 15:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Hahaha, jag fick världens idé Oskyldig ^^

Hoppas du inte tar åt dig Lina .. (:

lisette
2007-12-24 00:52
#27

HAHAHAHAHAHAHA men varför skulle hon göra det? den var ju asbra!

ska skicka den till henne omedelbart!

Annons:
__iE
2007-12-24 00:56
#28

Tror inte heller hon skulle göra det, men man vet ju inte ^^

lisette
2007-12-24 01:07
#29

"den bilden är ju fejk, det är inte såna tunnor vi har" låter hon hälsa.. =)

sen muttrade hon ngt om att hon nog inte skulle lägga upp fler bilder i sitt album ;)

__iE
2007-12-24 01:16
#30

Hahaha, den är ju inte fejk, den är ju jätte ofejk ;D

gejsa
2007-12-24 01:28
#31

#26# Haha den var ju jättebra.

tessa
2007-12-25 13:58
#32

haha, jag vet ju hur tunnorna som Lina brukar hänga i, egentligen ser ut men fotot var inte långt därifrån, så resten kan man säkert föreställa sig ;D

pippa__
2007-12-25 23:32
#33

HAHAHHAAAHAH den var ju bäst!!! det var ungefär så jag såg bilden framför mej :D

LinaN
2007-12-26 11:29
#34

Bah! ;)

Roligast var nog när lisette ringde mig, hon skratta ju så hon höll på att dö! Men bilden vart bra! ;) men Fejk :P

Bra jobbat! ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
AusaBausa
2007-12-26 12:01
#35

Hahahahahaha! Kanon bra bild!!!

KallaMigMimmi
2007-12-31 14:13
#36

Jätte bra novel! man levde värkligen in i den. Ja, det är så det är att vara hästägare. Tänk vad vi ställer upp för våra hästar :) undrar om dom förstår det..

#26 HAHA så bra!

//En främling är en vän du inte lärt känna än;)  kicka in på My place on WW

lisette
2008-01-12 04:31
#37

#36 fast detta var ju ingen novell utan taget ur linaN's vardag! =)

jen
2008-01-12 11:28
#38

Vilken bra och rolig historis!!

du skulle skriva böcker vettja!!

Ledin
2008-01-12 12:27
#39

haha snacka om stor tunna dessutom :D

Kattapult
2008-03-19 09:05
#40

hahahaha. jättekul å läsa :)

[VictoriaR]
2008-03-21 21:21
#41

Jättebra skrivet:)Hade mycket kul åt dina små bekymmer..Oskyldig

Annons:
lisette
2008-10-04 02:05
#42

putt upp… =)

LinaN
2008-10-04 12:50
#43

#42 så det var dags nu?

ska nog snart bli nån ny, känner att det är dags, kliar i fingrarna.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

lisette
2008-10-04 13:32
#44

vi började faktiskt prata om soptunnan.. =)

men historian är helt underbar

Upp till toppen
Annons: