06 - Hästhantering

Regler för stallmiljö

2008-01-29 01:12 #0 av: lisette

Här samlas information om hur stallet ska vara utformat för hästar.

Inredning
Inredning och övrig utrustning i ditt stall ska vara utformad så att den inte skadar hästarna eller medför risk för deras hälsa. Hästarna ska också kunna bete sig naturligt.

Från den 100801 ska du se till att boxväggar eller boxdörrar samt skiljeväggar mellan spiltor är utformade så att hästarnas sociala behov tillgodoses. Materialet i boxarna måste kunna stå emot sparkar.

Boxväggar och spiltskiljeväggar


Boxväggar, boxdörrar och skiljeväggar mellan spiltor ska vara utformade så att skaderisken minimeras. Hästarna ska inte heller kunna fastna.

Boxdörr och stalldörr bör vara: 1,2 x 2,2 m

Stallgångar bör vara:

  • 3,5 meter mellan två spiltrader i ridskolestall
  • 2,5 meter mellan två boxrader eller mellan boxrad och vägg:
  • 3,5 meter mellan två boxrader när anspänning sker i stallgången
  • 3,0 meter bakom hästar som hålls i spilta
 


Spiltor
Nya spiltor som ska användas för hästens dygnsvila får inte byggas. De spiltor som du redan har får du fortfarande använda för hästens dygnsvila. Det är tillåtet att bygga spiltor som ska användas för t ex utfodring och skötsel.


Golv
Golv och liggytor ska ha en jämn och halkfri yta. Golv i spiltor och boxar ska vara försett med ströbädd.


Fönster och Belysning

Häststallar ska ha fönster eller andra ljusinsläpp för dagsljus. Stallar, utom ligghallar för utegångsdjur, ska vara försedda med belysning. Belysningen får inte orsaka djuren obehag.

Belysningen ska göra det möjligt att se till djuren utan svårigheter. Fönster, belysningsanordningar och elektriska ledningar som djuren kan nå ska vara försedda med lämpliga skydd eller vara utförda så att det inte finns risk för att hästarna kan skadas.

 

Elavbrott
Du ska ha en godtagbar plan för hur djurskyddet ska upprätthållas vid elavbrott.

Relaterade länkar

Av: lisette

Datum för publicering

  • 2008-01-29
Anmäl
2008-01-29 13:04 #1 av: Mari

Har för mig att gallret ska vara högst 5cm i springorna.. Men jag kanske har fel?

Anmäl
2008-01-29 14:35 #2 av: freakyH

jätte bra artikel :D

Anmäl
2008-01-29 14:41 #3 av: lisette

#1 när jag ringde och kollade med djurskyddet sa de att det är olika beroende på vilken häst som står där. Huvudsaken är att inte hästen fastnar med hov/käke.

Är man smart så tar man ju ca 4-5 cm mellan gallerna eftersom ingen häst fastnar där. 

Anmäl
2008-01-29 23:34 #4 av: Ledin

ja men detta gäller ju inte gammla stall, utan om man bygger nya stall lr har jag fel? visst ska man inte ha en stor häst inne i ett lågt stall det e en skälvklar het men om allt annat är okey när man byggde det på 70talet och bara visa plankor bytts ut så gäller ju inte dom nya reglerna, tyvärr. Har ett fel i mitt stall men det e för smal dörr men så har jag en annan port som jag tar mina ponnys igenom, dörren är inte för smal så att man sitter fast men inte så bred att man kan ta ut o gå igemter och jag tar ju ut mina båda på samma gång där med så vill jag ha lite bredare o säkrare. Annars är det mycket högt till tak 3.5m stora boxar mina russ ser ut som små rackare i boxarna dom kunde vissligen dela men det vill inte jag. Gångarna är inte så breda men så är det inget nybyggt stall utan det gårdes 79 å då var det okey det e en gång som inte är bra men den andväns inte bara foder som jag har där o kedja för annars är det rent o snyggt nytvättat o ska måla om stallet i vår/sommar

Anmäl
2008-01-30 10:05 #5 av: lisette

de kan nog klaga på att stallgången är för smal. men har du två olika dörrar du tar ut hästarna genom så har det förmodlgien ingen betydelse.

Anmäl
2008-01-30 11:24 #6 av: Ledin

idag har en vart å kollat till stallet får miljökontoret inget fel hittades mera än ett lysrör som behövdes bytas ut, den la av förra veckan o det e ju så högt till taket är höjdrädd så min käraste måste byta. Men hon var nöjd med allt annat mycket beröm fick jag för fina välskötta russ :) va bara tacka för komplemangen. Jag fråga om gången och dörren hon sa att eftersom du har ponnys så ser hon inget fel att ta den vanliga stalldörren, det gör jag inte eftersom jag tar bägge på samma gång men jag fråga iaf om det. Gångarna var inte för smala, men hon sa att när hovslagaren kommer är det bäst å ta den gången vi tagit bort boxar stor yta som är tom och där brukar vi stå för värka dom.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.