02 - Allmänt om hästar

Hästens färger del 2 - Skimmelanlagen

2008-03-24 21:41 #0 av: Alex

Det finns två olika sorters skimmelanlag, avblekbar skimmel och konstantskimmel.

 

Avblekbar skimmel

En avblekbar skimmel föds aldrig vit, utan har alltid en annan färg vid födseln. Det kan vara vilken färg som helst, brun, fux, musblack, silversvart... Vissa föds även som skäckar, men ska då benämnas som skimmelskäck. Att en häst bleks till skimmel beror på att hårsäckarna slutar producera hästens ursprungliga färg och istället börjar producera vit färg. Det syns oftast först när fölpälsen släpper, då genom att fölet får vita stickelhår i ansiktet. Men det krävs att ena föräldern är skimmel för att fölet ska kunna bli det. Då är det ungefär 50% chans för att fölet ska ärva anlaget, då det är dominant. Är båda föräldrarna skimlar blir det ca 75% chans att fölet blir skimmel. Förutsatt att föräldrarna är heterozygota skimlar, dvs. endast bär på ett varsitt skimmelanlag. En homozygotskimmel, som alltså bär på dubbla anlag, kan inte få något annat än skimmelavkommor. Oavsett vad den andra hästen har för färg.

Konstantskimmel

En konstantskimmel föds även den med en grundfärg, men till skillnad från den avblekbara blir den inte ljusare med åren. Istället växlar färgen mellan årstiderna, så hästen ibland har sin grundfärg och ibland får den vita stickelhår i pälsen. Dock med undantag från huvud, ben, man och svans som förblir mörka. Även konstantskimmelanlaget är dominant, och kan inte ligga dolt, utan det krävs att i alla fall en av föräldrarna är konstantskimmel för att fölet ska kunna bli det.

Av: Alex

Datum för publicering

  • 2008-03-24

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-24 23:07 #1 av: AnnaLundin

Då passar jag på att tillägga att en avblekbar skimmel alltid ska benämnas enbart skimmel, möjligen med tillägget "född fux" (eller vad det nu kan ha varit för färg när den föddes)

En konstantskimmel ska benämnas som "färgskimmel", dvs rödskimmel, svartskimmel, brunskimmel, gulbrunskimmel, etc, beroende på vilken grundfärg den har.

Det är lite olyckligt att dessa helt skilda färganlag båda har fått den svenska benämningen skimmel, det gör att det blir fel ibland.

Anmäl
2008-03-24 23:10 #2 av: Alex

#1 Jo det är ju himla trist, det håller jag med om. När det gäller islandshästar kallas de ju ofta färgväxlare, trots att det inte är det korrekta namnet. Men det säger ju lite mer om färgen än skimmel egentligen, tycker i alla fall jag...

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-25 15:41 #3 av: Anna

Har ju klurat och funderat mycket över Wildas färg det senaste.

Wilda blir 2 år i sommar, och både mamma & pappa är skimmlar. Fast Windy (mamman) har varit skäck tidigare, eller hennes bakparti var brunt snarare. Men det bleknade bort.
Borde inte Wilda ha fått sin "riktiga" färg vid det här laget? Jag har sett flera avkommor från Hagens Ryan (pappan) som har samma färg som Wilda, fast de flesta har växt ifrån den senare i livet.

Hon föddes som mörkbrun och är i dagsläget gråvit med bruna stickelhår. Man & svans är svart med solblekta (röda) toppar. Benen och hovarna är svarta. Hon är ganska mörk i ansiktet. Visst växer det vita strån i man & svans men de tar liksom aldrig över, så att säga.

nyaste porträttet & nyaste helkroppsbilden.

vad tror ni experter? kommer hon bli skimmel med åren eller kommer hon stanna såhär?

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2008-03-25 15:43 #4 av: Alex

Ser tyvärr inte bilderna, men vissa blir ju inte vita förrän 8-års ålder eller så, så visst kan hon bli helt vit fortfarande :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-25 16:04 #5 av: AnnaLundin

#3 - som sagt, bilderna syns inte men om hon inte har kvar sin grundfärg helt på huvud, ben, man och svans så kommer hon blekas av såsmåningom, Vissa hästar är vita vid 4 års ålder, medan det finns de som är grå efter 15... Och några enstaka connemaror har visat sig börja "skimla av" flera år efter 10 års ålder - man har alltså inte kunnat ana att de varit skimlar innan dess.... (den jag vet om i min egen närhet är avelshingsten Shirleys Thunderbell som för ögat var gulbrun i många år, nu skimmel)

Anmäl
2008-03-25 16:10 #6 av: Anna

Tack för svar!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2008-03-25 18:25 #7 av: Ellsa

Bra artikel :)

Men det är jobbigt att ha skimmel ibland!

Anmäl
2008-03-25 19:30 #8 av: Alex

#7 Haha jag tror dig ;) Det är en av anledningarna till att jag inte vill ha nån skimmel :P

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2008-03-27 14:33 #9 av: Maja

 Hihi, ja, det är ganska skoj att se hur älgen ändras (e. Tap In)!! :)

Anmäl
2008-04-01 16:49 #10 av: NinaToy

kan ni skriva om hästar utan pigment?;P

Anmäl
2008-04-01 17:03 #11 av: Alex

#10 Såna finns inte ;) Men det kommer fler snart :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.