10 - Ridning

Rida i utlandet: Japan

2008-07-02 20:21 #0 av: Maja

Har du någon gång funderat på hur det är att rida i utlandet? Här kan du finna svaren på dina frågor. Vi kommer att följa ett antal medlemmar och deras berättelser om hur det är att rida i ett annat land. Yuriko har ridit på en ridskola i Japan!

 I vilket land har du ridit?
”I Japan, på ridskolan Sanyo Garden, en liten bit från Tokyo.”

Hur såg turen ut?
”Jag red endast lektioner, och eftersom att det inte fanns något ridhus så red vi en stor (enorm) paddock, där flera lektioner pågick samdidigt. Det gick till så att första gången man kom fick man fylla i en blankett där man skrev ålder, ridvana etc. Sedan blev man placerad i en nivå, och tilldelad en häst och en instruktör. Utrustning, ridhjälm och ridstövlar, fick man låna där, eftersom att ridutrustning i Japan är väldigt dyr och inte så lätt att få tag på.

Juniorer red individuella lektioner, medan de flesta vuxna red i grupp. Större delen av lektionsryttarna var vuxna, barn som red var ganska ovanligt. Någon av dem som jobbade på ridskolan gjorde i ordning hästen om det var barn eller nybörjare som red, och tog sedan ut den på ridbanan där eleven fick sitta upp.

Lektionen gick till ungefär som i Sverige, den största skillnaden var att man inte hade hela ridbanan för sig själv, utan bara sin lilla fläck. Att rida rakt utan att ta stöd mot en vägg tvingades man lära sig i alla fall! Det var några år sen jag red där, och då hade jag inte ridit så länge och kunde inte så mycket, så jag gjorde inte så avancerade saker, men jag vet att mer erfarna grupper fick hoppa och rida ut och sådant. Lektionerna var 45 minuter långa.”

Hur såg hästarna ut där jämfört med de du ser i Sverige?
”Hästarna som fanns var fullblod och angloaraber, plus två små ponnyer, som alla var välskötta och verkade må bra. Största skillnaden i hästhållning, om man jämför med Sverige, var vistelsen i hagar.  Klubben ägde inte så mycket mark, så hästarna fick turas om att komma ut i hagar, men i ett av det två stallen hade boxarna två dörrar - en in mot stallgången, och en ut till en liten "hage" i ungefär samma storlek som boxen där de kunde vara om de ville.”

Vad skiljer sig mest från ridsättet i landet du red i jämfört med det svenska ridsättet?
”Det är ganska likt, skillnaden är väl att det inte finns lika många skickliga och erfarna ryttare. Ridning är ingen stor sport i Japan, bland annat på grund av att det är så dyrt, det är inte alls som i Sverige där nästan varenda unge går några år på ridskola när de är små. Många börjar inte rida förän de är runt 40, men klubben försökte uppmuntra de barn som kom att fortsätta med ridningen.”

Skulle du rekomendera andra att åka dit och rida?
”Ja, om man är i Tokyo och känner att man vill rida, är Sanyo Garden ett bra val (i och för sig finns det inte så himla mycket att välja bland), men kunskaper kunskaper i japanska är nog väldigt bra, då jag inte tror att speciellt många instruktörer kan engelska. Nackdelen är att det kostar en hel del.”

Av: Juve

Datum för publicering

  • 2008-07-02
Anmäl
2008-07-02 20:24 #1 av: Maja

Tyvärr blev det inga bilder denna gången, men däremot en hemsida för er som förstår er på japanska!
http://www3.ocn.ne.jp/~joba-34/

Jag lyckades leta mig fram till sidan med bilder på alla hästar (antar jag):
http://www3.ocn.ne.jp/~joba-34/uma_1.html#emu

Vi tackar Yuriko för denna artikel!

Anmäl
2008-07-03 00:36 #2 av: tezzie

Verkar inte allt för dumt att rida i Japan ;)

Kommer du därifrån??

Anmäl
2008-07-03 15:00 #3 av: lisette

jag vet faktiskt ngr som  importerade hästar till japan. de köpte superfina hästar som de sedan skulle tävla högt med. även ston de skulle avla på.

bättre en liten hage än ingen alls! =)

Anmäl
2008-07-03 15:13 #4 av: gejsa

Dom verkar bli gamla där borta iaf. 1985 var många hästar ifrån verkar det som.

Anmäl
2008-07-03 18:16 #5 av: lisette

fast det finns ju hästar som går på svenska ridskolor som är ungefär lika gamla.

Anmäl
2008-07-04 02:16 #6 av: gejsa

Tror inte att det finns så många som är 23 år och fortfarande går på ridskolor. 85 är ju gobban född med. :)

Anmäl
2008-07-04 18:50 #7 av: fridak

på min gamla ridskola finns två födda 83, fast de är ponnyer och de lever ju lite längre än stora hästar oftast.

Anmäl
2008-07-05 12:41 #8 av: LinneaG

#6 - På min systers ridskola är det fler som är över 20 än under. Flera som är 26.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.